Antec har återupplivat deras Performance serie av datorchassi och den nya Performance TX serien bjuder både på klassisk design och nya finesser. På pappret en fin blandning av gammalt och nytt helt enkelt.

Nu är det dags för ett chassi från Antec som är ett lite mera känt företag inom chassi-marknaden. Det här chassit tillhör deras nya serie vid namn Performance TX där de försöker att satsa på kvalitet och där grundstommen kommer från deras tidigare populära Performance serie. Självklart så är det en klar fördel att satsa på kvaliteten på chassin även om en del av marknaden mest vill se flashiga lampor vilket Antec till stor del har avstått ifrån under lång tid.


Antec Performance TX1050B : Specifikationer
Lådtyp:
SOHO File Server
Sidpanel:
Sidpanel med fläktplats och gallerhål
Dimensioner:
207.0 mm ( W ) x 476.0 mm ( D ) x 527.0 mm ( H )
Moderkort:
12″ x 9.6″ (ATX),

9.6″ x 9.6″ (Micro ATX) ,

12″ x 13″ (Extend ATX)
Kylningssystem:
120*120 mm fläkt bak
2 stycken 80*80*25 mm fläktplats fram
92*92*25 mm fläktplats i luftröret
Färg:
Svart
Vikt:
14 Kg
Material:
1.0 mm SECC Plåt
Interna enheter:
4 x 3.5″
Externa enheter:
4x 5.25″, 2 x 3.5″
Nätaggregat:

500W
+3.3V – 32A
+5V – 35A
+12V¹ – 17A
+12V² – 19A
-12V – 0.3A
+5Vsb – 2.0A
Maxlast 3.3V & 5V: 180W

Övrigt:
2 front USB port, 1 front IEEE 1394 port, ljudport in/ut.
Tvättbart luftfilter
Ventilationsrör till CPU
Pris:

~1400:-

Antec som är lite mera känd för att gör bra chassin istället för pråliga funktioner har skapat nästa serie lådor i sin Performance serie av chassin. Den här lådan är av det tyngre slaget och är designad för att användas för till exempel filservrar. Utseendemässigt så skriker den inte ”titta på mig” utan det är ett chassi som kan passa den som vill göra modifikationer själva eller som helt enkelt vill ha det stilrent och funktionabelt.

Det finns hyffsat med fläktplatser i den här lådan, dock har de valt att inte skicka med fläktar till de flesta platser vilket är synd, de har även en lite annorlunda funktion som gör att luften till CPUn tas direkt utifrån för att förbättra kylningen. Nätaggregatet är i tiden och är deras senaste ATX 2.0 som är fullt fram- och bakåtkompatibel bland de olika ATX-formerna, aggregatet är även modulerat som det heter då du endast pluggar i de strömkablarna du kommer att använda vilket förminskar antalet onödiga kablar i lådan.

För att titulera sig som en filserver så låter fyra 3.5″-platser som väldigt lite fast det beror ju helt klart på köparens behov. Priset på lådan landar på ca 1400:- vilket är vad man får betala för kvalite och med tanke på nätaggregatet så är det inte att ta överbetalt.


Den här lådan har vad vi skulle vilja kalla för ett raffinerat utseende, den ser stilren och lite mäktig ut, man får lite känsla av överklass. Den är gjord i SCC plåt och är väldigt tung vilket gör den stabil då det ska föreställa vara ett filserver chassi. Med ordentligt luftintag med dammfilter i fronten så är det mer funktionalitet än onödigt blinkande som gäller och de har gjort ett riktigt fint arbete på designen.

 

Sidpanelen har två hålperforeringar för fläktar, ena är för ett rör som går till CPU-kylningen och det andra hålet är för en 80*80*25 mm fläkt för att kyla grafikkort med mera. Det är tumskruvar som gäller för att få loss sidan samt knappar med ett lås på, sidpanelen säkras bara framtill och baktill vilket gör att det inte är något strul när man ska öppna och stänga chassit. Men precis som förra chassit vi recenserade så är det till att ta fram skruvmejseln om ni skulle vilja ta bort den andra sidpanelen.

 

Baktill ser vi en fläktplats för en 120*120*25 mm fläkt som medföljer samt nätaggregatet på 500W som också medföljer. Gallret är lite utåtböjt för att luftflödet inte ska strypas vilket gör att det blir bättre luftflöde. Framtill på den här lådan så är den ganska stilren och ger en känsla av överklass, luftintaget fram är ordentligt så att luftflödet ska bli bra och det sitter dammfilter innanför vilket är en trevlig funktion. USB, Firewire och ljudkortsanslutningarna är snyggt undangömda bakom den svarta Antecloggan i fronten. En vanlig lucka som dock är lite krånglig att öppna och stänga på grund av passformen men den ser bra ut. De har besparat sig en massa onödigt blinkande och det sitter alltså inga extra lampor förutom indikeringslamporna i fronten.

 

Det här chassit är verkligen besparat på onödiga utvändiga kostnader och även fast den är såpass ordinär i utseendet så får man en känsla av överklass från den vilket är positivt då chassit faktiskt kostar en slant, om den är värd den slanten får ni reda på om ni läser vidare.


Antec har satsat på kvalitet i sitt skapande av detta chassi men de har dock låtit inte satsat på skruvlösa funktioner förutom på 5,25″ platserna vilket är något de hade kunnat fundera lite mer på speciellt om de vill sälja den som ett filserver chassi då det blir mycket HDD skruvande. Hårddiskplatserna består av två hårddiskrack som är enkla att ta loss. Det finns även fläkthållare för enkel installation av 80*80*25 mm fläktar i nedre hårddiskracketet och underst i fronten, dessa fläktar medföljer tyvärr inte.

 


 

På 5,25″ platserna är det skruvlös funktion som gäller fast du måste dock skruva fast skenorna på enheterna som ska installeras. Att installera diskettstation eller 5,25″ enhet är inga större problem då frontarna är enkla att ta bort efter att man öppnat luckan. I nedre delen av fronten där fläktarna i fronten (förutsatt att du installerat fläktar där) drar in luft så har man satt ett dammfilter, detta dammfilter måste du dock ta loss hela fronten för att rengöra men de har valt att använda sig av lite lättare anslutningar för att hålla fast fronten vilket gör att man slipper slita och ta i så man råkar he sönder något. När det gäller de vanliga kortplatserna så har man valt att använda sig av den gamla vanliga skruvmetoden.

 

 

Nätaggregatet är ett ordentligt nätaggregat på hela 500 Watt som är kompatibelt för alla versioner av ATX. Det är tyvärr bara moderkortskablarna som är sleevade, dock så finns det en fin funktion på detta nätaggregat som har börjat kommit in mer och mer på marknaden, du ansluter nämligen bara de strömkablar du har behov av till nätaggregatet vilket gör att du inte får problem med lösa kablar som bara är ivägen och försämrar luftflödet.

 

 


Kylningen i den här lådan är långt ifrån optimal vid inköp utan de har mest gjort iordning för att du själv lätt ska kunna installera fler fläktar för att göra kylningen komplett. Baktill har de satt en ordentlig medföljande 120*120*25 mm fläkt med en liten fläktkontroller så du kan ställa in tre olika hastigheter. Vill man nu ha detta chassi till en filserver så lär man säkert vilja att den ska vara tyst men man måste definitivt installera fler fläktar.

Framtill så sitter det två stycken 80*80*25 mm fläktplatser, ena som tar in frisk luft i själva lådan och den andra som mer är till för att kyla er hårddiskarna, det är enkla snapon-funktioner för fläktarna och inte alls krångligt att installera en fläkt eller två. I fronten sitter det även ett dammfilter vilket är väldigt trevligt på insugssidan då det är lättsammare att rengöra än att börja damma av komponenterna.

På sidpanelen hittar vi en till fläktplats för en 80*80*25 mm fläkt för att kyla ner komponenterna och framförallt grafikkortet. En väldigt annorlunda anordning i det här chassit är ett rör som är byggt för att ta in luften som ska kyla ner processorn direkt utifrån istället för att använda samma luft som resten av komponenterna. Det finns plats för upp till 92*92*25 mm CPU fläktar att ansluta den till. Röret är självklart inställningsbart för att komma så när CPUn som möjligt. Det kan dock vara lite krångligt att ställa in den rätt så man inte ger extra tryck mot processorn.

Kylningsmöjligheterna i den här lådan är riktigt bra men vi skulle gärna sett att de skickat med mer fläktar för att göra den optimal direkt vid inköp.


Den här lådan har ett utseende som man skulle kunna kalla lite för överklass, den har stil men är samtidigt robust. Den är inte fullproppad med extra funktioner utan de har satsat på de tycker är nödvändigt och arbetat därefter. Nätaggregatet som följer med är på hela 500W och är väldigt smidigt då man bara pluggar i de kablar man har användning för.

Invändigt så har de valt att använda skruvar till allt förutom 5,25″ platserna men de har åtminstone sett till att använda sig av ordentliga bra hårddiskrack. Medföljande fläktar är det dock riktigt dåligt med då de har valt att bara fylla upp den bakre fläktplatsen men de har istället valt att skicka med en bra fläkt dit. Kylningsmöjligheterna i lådan är ganska bra fast man måste räkna med att investera i lite fläktar, gallret med dammfilter i fronten släpper igenom ordenligt med luft och är inget större hinder för fläktarna. Röret som ger friskluft direkt mot processorkylningen är riktigt fyndig och väldigt funktionabelt.

Lådan är tystlåten och kan bli ännu tystare om man ställer ner den bakre fläkten och ser till att investera i tysta fläktar. Den är också väldigt tung vilket gör dock att den blir väldigt stabil och lite friktioner så det beror lite på vilket användningsområde man har tänkt för den om det är bra eller inte.

Den här lådan tillhör definitivt en av de bättre men man skulle gärna sett att de kastat in lite mer fläktar åtminstonde för prislappen på ca 1400:-, som tur är så medföljer ett ordentligt nätaggregat vilket gör det lite mera prisvärt.

Antec Performance TX1050B

Fördelar:
+ Ser bra ut
+ Bra kylningsmöjligheter
+ Stadig
+ Dammfilter

+ Ordentligt nätaggregat
+ Friskluft direkt mot CPU

Nackdelar:
– Tung
– Dåligt med medföljande fläktar
– Passformen på frontluckan

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid