linuxblogg

En gång i tiden var jag likt många andra övertygad om att Windows var det enda vettiga operativsystemet för datorer. Men under årens gång har jag fått upp ögonen för alternativen och sprider idag gladerligen ut mig över flera plattformar. Därför fick det också bli en blogg om hur jag lärde mig älska Linux, öppen källkod och – framför allt – variation.

Under hela mitt liv som teknikintresserad är det en läxa jag gång på gång har fått lära mig, oavsett vilken prisklass jag rört mig i eller vilket behov jag önskat fylla med elektronik: Ingenting är heligt. Varesig det handlar om ett varumärke, ett designmantra eller ett operativsystem så finns det alltid utrymme att bli förvånad, både positivt och negativt, av alternativa och konkurrerande lösningar.

När jag började sätta mig in i att bygga och modifiera datorer på allvar var det för mig ingen tvekan om att det var Windows jag skulle använda. Det var till Windows alla spelen fanns, det var Windows jag använt hela mitt liv, i skolan, hos vänner och hemma. Jag växte upp då internet verkligen var på framfart, men fortfarande inte hittat in i allas hem. Den mjukvara jag använde var därför den jag fick presenterad för mig, då jag (född på landsbygden som jag är) var oerhört sen med att få en tillförlitlig och ordentligt användbar anslutning till internet.

Innan jag börjar ta upp Linux, Mac och andra ”otyg” vill jag bara få en sak poängterad – jag har ingenting emot att använda Windows. Det finns mycket i operativsystemet jag gärna hade sett förändrat, men samma sak gäller för alla mjukvaror jag någonsin använt. Ingenting är perfekt. Jag använder Windows varje dag i mitt arbete, och kanske inte helt förvånande är det oftast Windows som är ryggrad när jag spelar. Men efter att under så många år varit övertygad om att datorer i praktiken var synonymt med Windows blev mina ögon verkligen öppnade när jag väl kunde sätta mig framför någonting nytt och inse hur mycket jag faktiskt hade missat.

control_center3.png

Mission Control i kombination med multitouch-pekplatta var en av sakerna som sålde in mig på OS X

Någonting jag var särskilt skeptisk till var Mac och OS X. Jag hade aldrig ens övervägt att ge plattformen en chans, då jag som så många andra tog så mycket för givet – att det var neddummat, överprisat och överskattat, en inlåst plattform för användare utan uppskattning för hårdvaran och vad den faktiskt kan användas till. Tills dess att jag faktiskt fick sätta mig ner med en Macbook och känna mig fram, lära mig tankesättet och se de fördelar som fanns.

Det var då jag på allvar insåg hur mycket mer än bara stationära datorer och Windows som fanns att upptäcka och experimentera med, hur många andra arbetssätt som fanns för att interagera med teknik, och hur många andra aspekter av teknik som fanns att uppskatta än endast GHz och FPS. Därför är jag idag väldigt nöjd med att använda Mac som bärbar datorplattform. Jag slutade inte älska stationära datorer och kraftfulla komponenter, och jag slutade inte använda Windows – men jag fick mig en tankeställare om hur man ska se på olika målgrupper och olika prioriteringar. Och det är en tankeställare jag tar med mig varje dag när jag arbetar för Nordichardware och testar teknik.

En flirt med Linux Mint

Det skulle dock ta lite längre för mig att på allvar få en uppskattning för Linux och öppen källkod. Fram till för bara ett fåtal år sedan hade jag ytterst lite erfarenhet av plattformen. Jag kände givetvis till distributioner som Ubuntu och dess moderdistribution Debian, men min praktiska erfarenhet var nära noll. Jag hade installerat Ubuntu av nyfikenhet någon gång för flera år sedan, på tiden operativystemet fortfarande använde Gnome-skrivbordsmiljön istället för det idag aktuella Unity, men rörde givetvis till min Windows-bootloader i min okunskap. Jag kunde ordna till min oreda efter mig, men jag kände mig allt annat än övertygad. Jag fortsatte anta att de mer kommersiella alternativen helt enkelt var mer för mig.

Mitt nästa möte med Linux blev efter att jag hade hört så pass mycket gott om Linux Mint, en distribution som avgrenats från Ubuntu. Efter att jag fått höra hur användarvänligheten skulle stå i fokus och att det skulle vara enkelt att byta från Windows eller OS X till Linux Mint så bestämde jag mig för att ge det ett försök. Vid det här laget hade jag också blivit van vid att använda lösningar som Mono och Wine till OS X, och kände mig därför också lite bekvämare med en ny plattform, då jag visste att jag kunde köra många Windows-program med kompatibilitetslager om så behövdes.

grub

Och den här gången hade jag lärt mig tillräckligt mycket om bootloaders för att inte ställa till med problem för min Windowsinstallation.

Redan efter någon vecka med Linux Mint (inledelsevis med skrivbordsmiljön Cinnamon) kände jag mig relativt hemma i operativsystemet. Jag hade inte ännu fått upp samma arbetstempo eller självsäkerhet som jag har i Windows eller OS X, men tillräckligt för att kunna justera lite mer avancerade inställningar och känna mig någorlunda hemmastadd i terminalen. Jag började läsa på om andra distributioner och deras styrkor och svagheter, då Linux trots allt är så mycket mer än bara Debian och dess ättlingar.

Det var då jag på allvar stiftade bekantskap med Arch Linux.

Operativsystemet du själv formar

Efter att ha sneglat över Arch Linux wiki insåg jag att det var precis vad jag hade letat efter för att ta nästa steg in i Linux-världen. I sitt grundutförande var det närmast embryoniskt, en enkel kommandorad med en uppsättning baskommandon från vilket man sedan kan bygga upp sitt eget operativsystem från grunden. Ett operativsystem jag kunde köra på allt från en gammal grådassig laptop som är för slö för Windows XP eller senare, eller som jag kunde köra på min egen stationära dator, för ett fullfjädrat skräddarsytt operativsystem.

Arch Linux är såklart inte ensamt om att ha den här enkla utgångspunkten, med en resurssnål kommandoradsbaserad miljö. Slackware är ett välkänt alternativ, och även distributioner som Debian, Fedora och Opensuse finns i nedbantade versioner för att fylla ungefär samma funktion. Men vad som verkligen lät Arch Linux förföra mig var främst två saker: wikin, och AUR.

archwiki

Arch Linux wiki hade för mig den perfekta balansen mellan att vara tekniskt djup och samtidigt enkel att följa även för den som inte är extremt insatt. De som inte är experter kan följa en enkel punktlista, medan de som vill göra mer avancerade saker kan läsa vidare för djupare beskrivningar. Det fanns en installationsguide som steg för steg gick igenom inte bara hur man skulle göra, utan också varför, och vad som händer om man gör på något annat sätt.

AUR var för mig som inte är programmerare en bra kompromiss för att slippa kompilera allt för mycket manuellt, i de fall då ett program inte fanns tillgänligt för direkt installation. För de som inte tidigare hört talas om Arch Linux eller AUR så är sistnämnda en databas på Archlinux servrar där användare kan lägga upp egna program eller versioner av existerande program som ännu inte accepterats in till officiella repos.

Det kan vara för att de fortfarande är i betastadie eller för att användarbasen är för liten, men användare kan rösta på AUR-mjukvara för att till slut få det inlagt i vanliga repos. På så sätt finns i stort sätt all tänkbar Linux-mjukvara tillgänligt till Arch Linux – det må krävas något extra terminalkommando för att installera, men är betydligt mer strömlinjeformat än att själv leta rätt på och installera från källkod.

Arch_CLI

I Arch Linux är terminalen alfa och omega

En annan punkt som särskiljer Arch från exempelvis Debian är att det är en löpande distribution. Det innebär att mjukvaran i dess repos uppdateras kontinuerligt, och att nya versioner av program finns tillgängliga för nedladdning oftast bara några timmar från dess att en uppdatering lanserats. Detta i kontrast till mer frusna distributioner som Debian, där programmen uppdateras stegvis, ofta veckor eller månader efter en lansering.

Rullande utgivning ger förvisso en något högre risk för kompatibilitetsproblem, men ser samtidigt till att systemet ständigt har den senaste mjukvaran. På så sätt blir användarupplevelsen ytterligare lite mer i linje med kommersiella operativsystem som Windows eller OS X.

Arch Linux blev därför mitt ordentliga avstamp som lät mig hitta vad som mig var hjärtat i plattformen. Att öppen källkod är gratis att använda är såklart en fördel, men det var någonting jag var medveten om sedan tidigare och som i slutändan inte hade räckt för att locka över mig. Men det var flexibiliteten och känslan av att det var mitt operativsystem som fick mig att fastna. Känslan av att jag kunde bygga upp ett operativsystem som gör och ser ut precis som jag vill, oavsett användningsområde. Och att det alltid finns mer att lära sig.

Välkommet krångel

Det blev såklart också en del krångel, och det är något jag tror är oundvikligt för den som verkligen vill sätta sig ner och experimentera, vrida och vända på Linux. Men problem i Linux kändes samtidigt inte som problem i Windows eller OS X. I Linux blev ett problem som ett pussel som behövde lösas, med ny insikt och nytt självförtroende som belöning när man väl hittar lösningen.

Den synvinkeln är såklart väldigt personlig, och jag tror knappast att alla sitter och halvt längtar efter ett systemfel på samma sätt som mig. Men för min egen del fortsätter jag tro att reparation i många fall både är det effektivaste och roligaste sättet att lära sig hur någonting fungerar. För mig visade det sig också vara en dold charm med Linux – det finns alltid någonting du som användare kan ge dig på att förbättra, även om du mycket väl kan begå en drös misstag på vägen.

Virtuella maskiner är verkligen guld värda av den anledningen. Det finns få bättre sätt att lära sig ett nytt operativsystem utan att behöva gräva fram en extra lagringsenhet eller partitionera en existerande än att bara skapa en virtuell disk att köra valfri mjukvara från. Resultatet är sedan en isolerad miljö där du kan leka med inställningarna bäst du vill – går någonting snett är det bara att återställa från en snapshot, eller helt enkelt radera filen och börja om på nytt, utan att på något sätt riskera din övriga data. När du sedan känner dig bekväm i operativsystemet är det bara att installera det på traditionellt vis. På så sätt är det lätt att hitta den Linux-distribution som passar dig bäst – ta ner ett par stycken av de mest populära och kör dem virtuellt tills du hittar någonting du fastnar för.

Manjaro

Manjaro, en distribution baserad på Arch Linux, med fönsterhanteraren Openbox

Idag kör jag Arch Linux i olika konfigurationer på allt från min NAS till min stationära dator och en molnserver, samt Raspbian på en Raspberry Pi. Plattformar där Linux har olika styrkor och där jag har format mjukvaran för att passa just det användningsområdet. Och i och med att Steam numera finns till Linux och allt fler spel portas till OpenGL från DirectX blir det allt mindre problematiskt att sitta en hel dag utan Windows, både i och utanför arbetet. Men trots att jag verkligen har fallit pladask för Linux och öppen källkod så fortsätter jag använda både Windows och OS X aktivt – de har trots allt sina egna styrkor och finesser.

Även om alla har sina egna preferenser för både hårdvara och mjukvara rekommenderar jag alla att då och då tänka utanför lådan och testa någonting nytt. Alla plattformar har sin egen charm och sina egna fördelar, och som allra minst kan man lära sig nya knep och nya tankesätt att med sig tillbaka till sin favoritplattform. Att vända taggarna utåt och bilda läger gynnar ingen i slutändan.

Själv kommer jag fortsätta utforska nya platformar och nya sätt att använda min elektronik. Jag har nyligen börjat sätta mig in i Linux-kusinerna i BSD-familjen och deras ports-träd, och sneglar smått på Linux From Scratch, för att på allvar kompilera och konstruera min egen Linux-distribution. Och jag undrar med spänning vilka andra guldkorn jag kommer hitta i framtiden.

Relaterade artiklar

26
Leave a Reply

Please Login to comment
26 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
fackamatoMichaelJackson123Andreas GPatrik A_AnKaN_ Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
fackamato
Medlem

Trevligt med Linuxblogg.

[quote]I Arch Linux är terminalen alfa och omega[/quote]

Nein! Det ar ju vad du bestammer. Installera KDE eller gnome > no more terminal.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”fackamato”]Nein! Det ar ju vad du bestammer. Installera KDE eller gnome > no more terminal.[/quote]

Ja, men det krävs sisådär 20 terminalkommandon från basinstallationen till dess att man har fått igång X med Gnome eller KDE, så terminalen står fortfarande kvar som alfa. 😉

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Ja, jag fastnade för Ubuntu runt 8.04 och kan hålla med om att fel inte upplevs som problem när de sker i Linux, utan som ett pussel eller en gåta man kan lösa och känna sig duktig efteråt. Så kände jag aldrig när jag satt i Windows. Förmodligen är det psykologiskt men ack så viktig för att jag skulle vilja lära mig åtminstone något mer avancerade inställningar än att ändra bakgrundsbild och skärmsläckare. Det är förmodligen också Ubuntu som håller min gamla dator vid liv. Dock har ni enormt jobbiga reklamer på er hemsida. Ibland går min (förvisso gamla) processor… Läs hela »

MichaelJackson123
Gäst
MichaelJackson123

Linux har ju en del problem som kan vara störande. T.ex. har Linux ingen design, man skriver om stora delar av koden hela tiden och provar sig fram. Linus Torvalds har själv sagt ”Linux has no design and will never have, we try different approaches until we find the best, just like nature have evolved humans – no design is superior to any design”. Detta leder till att Linux interna ABIer ändras hela tiden, så drivrutiner slutar funka. Det kryllar av trådar med ”jag uppgraderade Linux och nu funkar inte mitt ljudkort/… längre”. Man måste omkompilera drivrutinen varje gång ABIerna… Läs hela »

MichaelJackson123
Gäst
MichaelJackson123

Huvudproblemet med Linux är att utvecklarna fokuserar på att stoppa in så mycket nya funktioner så snabbt som möjligt utan att tänka på bra kvalitet, så kodkvaliteten blir lidande. Läs vad den prominente linuxutvecklaren Andrew Morton anser om Linux låga kodkvalitet:http://lwn.net/Articles/285088/ Ett annat problem är att Linuxutvecklarna försöker dölja problem och buggar för omvärlden:http://arstechnica.com/security/2013/05/critical-linux-vulnerability-imperils-users-even-after-silent-fix/ Pga all buggig kod diskuterar Linus Torvalds att Linux v4.0 ska bara vara en buggfix, pga gammal kod som aldrig städas ur. Å andra sidan så BSD lägret fokuserar på stabil kod och en stabil design. Vilket leder till att det dröjer ett tag innan BSD… Läs hela »

fackamato
Medlem

Vad har du rokt, MichaelJackson123?

Uppdatera drivrutiner nar en ny Linuxversion slapps? Huh? Linux skeppas ju med drivrutiner sa de ar ju redan nya. Haller du dig till en distribution sa har du inte de har ”problemen” som du pastar finns. E.g. Ubuntu LTS, skulle nog passa dig. Eller Debian.

gustav II
Medlem

Det du beskrivjaer är skrämmande likt den resan jag har gjort, skillnaden är att jag aldrig fastnade för OSX eller wine och valde istället att behålla en window7partition och ha windows till spel och annan stängd programvara.

Jag fastnade för arch av precis samma anledning som du nämner, jag personligen föredrar XFCE som desktop environmeant och jag använder syslinux som bootloader.

fackamato
Medlem

[quote name=”adolf512″]Det du beskrivjaer är skrämmande likt den resan jag har gjort, skillnaden är att jag aldrig fastnade för OSX eller wine och valde istället att behålla en window7partition och ha windows till spel och annan stängd programvara.

Jag fastnade för arch av precis samma anledning som du nämner, jag personligen föredrar XFCE som desktop environmeant och jag använder syslinux som bootloader.[/quote]

+1 for XFCE. Det ar lite dated dock.

MrJP
Gäst

Kände verkligen igen mig i blogginlägget. Har också haft Windows som bakgrund, som dom allra flesta. Men en dag ville mitt intresse ta mig vidare och testade självklart Ubuntu 8.nånting med gnome. Men när Unity kom så blev naturliga hoppet till Mint, där jag kände mig hemma ett tag. Sen snubblade jag över Manjaro och xcfe, då blev jag helt såld. Nu är Windows helt borta, förrutom en V-box installation som kan köras vid behov, men behovet har inte behövts på över ett år. I min värld och vad jag spelar m.m. så funkar allt prickfritt, självklart tillsammans med Wine… Läs hela »

gustav II
Medlem

[quote name=”fackamato”]
+1 for XFCE. Det ar lite dated dock.[/quote]
XFCE är riktigt bra efter att man har konfigurerat det https://wiki.archlinux.org/index.php/Xfce defaultmenyn är tex inget att hänga i julgranen men efter att man har fixat till den så är den riktigt trevlig(föredrar den framför cinnamons meny)

martinot
Medlem
martinot

Nu är jag själv mest intresserad av att hålla mig till Windows och OS X (har inte så mycket tid för annat), men har för många år sedan kört FreeBSD.

Även om jag just nu inte kör Linux så tycker jag det är roligt att det finns flera alternativ att välja på, och att det är bra för utvecklingen med flera system.

Tack för en bra artikel.

mvh,
martin

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

Härligt med så mycket respons på en Linuxartikel, tack för alla kommentarer! [quote name=”En annan Korven”]Ja, jag fastnade för Ubuntu runt 8.04 och kan hålla med om att fel inte upplevs som problem när de sker i Linux, utan som ett pussel eller en gåta man kan lösa och känna sig duktig efteråt. Så kände jag aldrig när jag satt i Windows. Förmodligen är det psykologiskt men ack så viktig för att jag skulle vilja lära mig åtminstone något mer avancerade inställningar än att ändra bakgrundsbild och skärmsläckare. Det är förmodligen också Ubuntu som håller min gamla dator vid liv.… Läs hela »

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Det är förmodligen också Ubuntu som håller min gamla dator vid liv. Dock har ni enormt jobbiga reklamer på er hemsida. Ibland går min (förvisso gamla) processor i taket och temperaturmätaren (som förvisso tydligen inte säger så mycket om faktiska temperaturer) indikerar en ökning på 20 grader inom en minut, vilket gör att jag får stänga ner allar NH-flikar och börja om med en eller ett par i taget för att försäkra mig om att inga högkrävande reklambanners kommer upp. Det är nästan så att jag blir sugen på att sätta igång adblockern igen. Jämförelsevis… Läs hela »

MichaelJackson123
Gäst
MichaelJackson123

[quote name=”fackamato”]Uppdatera drivrutiner nar en ny Linuxversion slapps? Huh? Linux skeppas ju med drivrutiner sa de ar ju redan nya. Haller du dig till en distribution sa har du inte de har ”problemen” som du pastar finns. E.g. Ubuntu LTS, skulle nog passa dig. Eller Debian.[/quote]När Linux kernel uppgraderas till en ny version, så händer det att ABIer ändras. Detta leder till att drivrutiner slutar funka, pga de måste omkompileras för att använda de nya ändrade ABIerna. I värsta fall måste man även programmera om drivrutinen helt. Om du googlar lite på Linux forum så ser du alltid trådar där… Läs hela »

MichaelJackson123
Gäst
MichaelJackson123

LTS distros funkar inte. Ideen är att LTS har lång supportcykel så du inte behöver uppgradera Linux kärnan i en LTS distro. Uppgradering av Linux kärnan orsakar ju problem bl.a. med drivrutiner, så uppgradering av Linuxkärnan vill man undvika så långt det går. Därför finns LTS – så du slipper uppgradera Linux kärnan. Men LTS funkar inte i praktiken, du måste ju alltid uppgradera vid installation av ett nytt program, för det kräver senaste versionerna utav vissa libraries. Så du måste uppgradera libraries också, annars funkar inte programmet. Vilket ger problem med gamla installerade program som kräver gamla libraries. Men… Läs hela »

MichaelJackson123
Gäst
MichaelJackson123

[quote name=”Carl Holmberg”]BSD tenderar helt klart att ha stabilare kod, och har generellt som mantra att all tillgänglig mjukvara ska levereras som en del av operativsystemet – det ska inte finnas några kompatibilitetsproblem, alls. Men det du beskriver om Linux varierar oerhört mellan olika distributioner, som alla kör olika uppdateringmetoder och väljer olika paket för sina repos. För att exempelvis citera Arch Linux ”principprogram” från wikin: ”The Arch Linux system places precedence upon elegance of design as well as clean, correct, simple code,… [/quote]Men detta är ju märkligt. Arch Linux föredrar ren och korrekt kod (precis som BSD lägret) –… Läs hela »

fackamato
Medlem

[quote name=”MichaelJackson123″]text[/quote] Men du uppdaterar ju inte Linux om inte din distribution gor det. Och om de gor det, sa far du ju ocksa nya drivrutiner. Sa det ar inte ett problem. Det ar ju inte Linux fel att NVIDIA/AMD ibland ar sega pa att uppdatera drivrutiner. Samt, ingen tvingar dig att uppdatera. Manga backportar ju security patches t.ex., igen, Debian/Ubuntu. Som end user sa ar detta non-existent ”problem”. Jamfora BSD med Linux tycker jag ar konstigt. BSD kors inte pa hand held devices och super computers samtidigt, det gor Linux. BSD har sin niche i sina fa omraden/applikationer (e.g.… Läs hela »

_AnKaN_
Medlem
_AnKaN_

Jag gillar Linux men problemet med Linux är att inget görs för Linux, drivrutiner görs ’även till’ Linux.. men när t.ex. man lyssnar via Creative Audigy och man får ett fel som gör att det tjuter i högsta volym.. då tar inte Creative ansvar, för deras produkter är gjorda för Windows men görs ’även till’ Linux.

Patrik A
Gäst
Patrik A

Har kört Linux sedan 2000-2001 tror jag. Började med slackware 8 på allvar innan dess var det diverse konstiga distar typ phatlinux tror jag den hette och var i princip en image som man la på en fat partition och initierade från windows 95/98 eller liknande och när datorn startade om så bootade linux från avbilden. Dock kraschade filsystemet total hela tiden efter en reboot och sabbade imagen vill jag minnas.Efter det gick jag över till gentoo linux och har kört det sedan dess.Min gammla netbook kör Linux Mint Debian Edition dock men använder knappt den burken, mer glorifierade SD… Läs hela »

MichaelJackson123
Gäst
MichaelJackson123

[quote name=”fackamato”]Men du uppdaterar ju inte Linux om inte din distribution gor det. Och om de gor det, sa far du ju ocksa nya drivrutiner. Sa det ar inte ett problem.[/quote]Detta är ett stort problem. Läs Linux forum så ser du att problemen är vanliga. [quote name=”fackamato”]Det ar ju inte Linux fel att NVIDIA/AMD ibland ar sega pa att uppdatera drivrutiner. Samt, ingen tvingar dig att uppdatera.[/quote]Det spelar väl ingen roll om NVIDIA/AMD är sega på att uppdatera drivrutiner när Linus har ändrat ABIer – folk skiter i vems problem det är, de vill bara att allt ska funka. Om… Läs hela »

fackamato
Medlem

Det later som att du suttit med slackware utan pakethantering.

Om du anvander t.ex. Ubuntu eller Debian (och inga externa repositories, backports, testing eller unstable) sa far du nya kernels och nya drivrutiner fran AMD/nvidia (paketerat av distributionen) som ar kompatibla. Om du hamnar i en situation dar du far en ny kernel men din drivrutin inte har uppdaterats for den kerneln sa ar det antagligen bara din mirror som ar seg (vanta lite, uppdatera igen).

I och med att alla drivrutiner finns med kernel-paketet (inkl AMD och NVIDIA (opensource)) sa hamnar du inte i den situationen du beskriver.

Andreas G
Medlem

[quote name=”fackamato”]Det later som att du suttit med slackware utan pakethantering.

Om du anvander t.ex. Ubuntu eller Debian (och inga externa repositories, backports, testing eller unstable) sa far du nya kernels och nya drivrutiner fran AMD/nvidia (paketerat av distributionen) som ar kompatibla. Om du hamnar i en situation dar du far en ny kernel men din drivrutin inte har uppdaterats for den kerneln sa ar det antagligen bara din mirror som ar seg (vanta lite, uppdatera igen).

I och med att alla drivrutiner finns med kernel-paketet (inkl AMD och NVIDIA (opensource)) sa hamnar du inte i den situationen du beskriver.[/quote]

LTNS [imgcomment image[/img]

fackamato
Medlem

[quote name=”Andreas G”]LTNS [imgcomment image[/img][/quote]

Yes Sir 🙂

Tried this? http://whiskey.findthebest.com/l/427/Auchentoshan-18-Year-Old-Single-Malt-Scotch-Whisky

Andreas G
Medlem

[quote name=”fackamato”][quote name=”Andreas G”]LTNS [imgcomment image[/img][/quote]

Yes Sir 🙂

Tried this? http://whiskey.findthebest.com/l/427/Auchentoshan-18-Year-Old-Single-Malt-Scotch-Whisky%5B/quote%5D

More of an Island kind of guy, but that does look tasty! You lucky bastard!

MichaelJackson123
Gäst
MichaelJackson123

[quote name=”fackamato”]Det later som att du suttit med slackware utan pakethantering. Om du anvander t.ex. Ubuntu eller Debian (och inga externa repositories, backports, testing eller unstable) sa far du nya kernels och nya drivrutiner fran AMD/nvidia (paketerat av distributionen) som ar kompatibla. Om du hamnar i en situation dar du far en ny kernel men din drivrutin inte har uppdaterats for den kerneln sa ar det antagligen bara din mirror som ar seg (vanta lite, uppdatera igen). I och med att alla drivrutiner finns med kernel-paketet (inkl AMD och NVIDIA (opensource)) sa hamnar du inte i den situationen du beskriver.[/quote]Jag… Läs hela »

fackamato
Medlem

[quote name=”MichaelJackson123″]Däremot har jag aldrig sett trådar där folk uppgraderat Windows XP till SP1 och sen har skrivaren slutat fungera. Det existerar inga såna trådar bland Windows användare.[/quote]

Hehe ok! 😆