Asus Zenbook 3: Tangentbord, pekplatta och högtalare

Med ett litet chassi i samtliga led är det svårt att få till riktigt bra tangentbord i datorer som Zenbook 3. Dels innebär den begränsade bredden att det är svårare att få plats med ens en standarduppsättning tangenter, och dels innebär den tunna designen att tangenterna får kortare slaglängd.

Asus har löst åtminstone det första problemet genom att trimma ner marginalerna till höger och vänster om tangentbordet. Layoutmässigt finns det därför inte mycket att anmärka här, och tangenterna är lagom stora för att muskelminnet snabbt ska vänja sig vid skrivandet.

Med en Fn-tangent på nedersta tangentraden går det att aktivera ett antal vanliga snabbfunktioner. Det här är genvägar vi ser på de flesta bärbara datorer idag, och de som finns tillgängliga på Zenbook 3 listas här nedanför:

  • Höja/sänka volymen
  • Aktivera/deaktivera volymen
  • Höja/sänka tangentbelysningen
  • Aktivera/deaktivera pekplattan
  • Aktivera/deaktivera flygplansläge
  • Genväg för viloläge
  • Byta bildskärmsutgång

Vi ger även tummen upp för att Asus har placerat Fn-tangenten till höger om den vänstra Ctrl-tangenten snarare än längst till vänster. På så sätt sitter Ctrl-tangenten där den vanligtvis sitter på stationära tangentbord, så att du kommer åt den med lillfingret.

Kort slaglängd – en viktig smaksak

Slaglängden är tyvärr svårare att komma undan med. Slaglängden på tangenterna är givetvis en smaksak i slutändan, men det är ett faktum att en riktigt kort slaglängd inte ger samma taktila respons som en längre slaglängd. När det handlar om skillnaden mellan fullstora mekaniska brytare och de lågprofilstangenter vi hittar på de flesta bärbara datorer är det förvisso stor skillnad, men även de lågprofilsbrytarna har i regel gott om slaglängd i jämförelse med datorer som Zenbook 3 och Apple Macbook.

Med det sagt så har undertecknad vant sig relativt snabbt vid de mycket grunda brytarna. Antalet felskrivningar minskar drastiskt efter den första skrivtimmen, men även efter att en vana byggts upp känns inte skrivkänslan lika direktkopplad som på datorer med något högre tangenter. Tangenterna på Zenbook 3 känns inte illa när du skrivit en stund, men så fort du går tillbaka till tangentbordet på större datorer som Asus GL702, MSI GS43VR eller Macbook Pro så blir skillnaden enorm.

Zenbook 3 är dock inte en dator tänkt att användas för tungt arbete många timmar om dagen, och den smidiga designen väger upp för många av dessa tillkortakommanden. Som en smidig komplementdator för email, bloggande, lättare ordbehandling eller enklare programmering duger tangentbordet alldeles utmärkt.

Pekplatta

Pekplattan på Zenbook 3 är tyvärr en punkt vi ställer oss mycket kluvna till, och kanske den viktigaste anledningen till att du bör klämma på ett exemplar i butik innan du slår till. Det är nämligen samtidigt en av de bästa och de sämsta aspekterna med datorn, och för någon som arbetar mycket på resande fot är det oerhört viktigt med en pekplatta du trivs med.

För att börja med de bra egenskaperna: Asus använder en pekplatta i glas med helt rätt mängd friktion. Det finns fullt stöd för flerfingergester, och kanske viktigast av allt är att man använder sig av Windows Precision Trackpad. Sistnämnda innebär att pekplattan använder Windows inbyggda API för pekplattor snarare än tredjepartsdrivrutiner.

Med Precision Touchpad behandlas plattan mer som en pekskärm än som en mus, vilket ger bättre precision och, framför allt, att flerfingergesterna känns betydligt mer direkta och intuitiva. Det här är en lösning som är inspirerad av Apples pekplattor i Macbook-familjen, och det är en välkommen inspiration i det här fallet.

Var är klickresponsen?

Allt vad gäller respons och precision är med andra ord mycket bra på Zenbook 3. Vad vi däremot är kluvna till är den taktila responsen i plattans klickmekanism. Asus menar att plattan har optimerats för att vara tyst att använda, men resultatet är att den känns ovanligt trög och har mycket kort slaglängd.

Känslan i plattan tycks variera med temperatur, och när den är som minst taktil ger den en respons som känns främst när du släpper trycket från fingret, men knappt någon respons alls under själva nertryckningen. Vi har noterat samma känsla på båda två av våra Zenbook 3-testexemplar.

För dig som främst använder plattan med ”tap”-gester kommer den fysiska klickkänslan sällan göra sig påmind, på många sätt så väger den bra responsen upp för bristen på taktil respons. Om du är en tidigare Mac-användare som letar efter ett bra Windows-alternativ så riskerar dock klickandet (eller bristen på klickande) att snabbt bli ett irritationsmoment.

Fingeravtrycksläsare

Inbyggt i pekplattans övre högra hörn finns en kapacitiv fingeravtrycksläsare, kompatibel med Windows Hello. Det gör det både snabbt och enkelt att registrera fingeravtyck och låsa upp datorn genom att bara luta fingret mot sensorytan; inget svepande krävs.

Det här är såklart ett trevligt tillskott vi gärna ser i fler datorer i den här pris- och prestandaklassen. Fingeravtrycksläsare blir allt vanligare på bärbara datorer, men är fortfarande en företeelse vi främst ser i proffssegmentet.

Asus implementation är smidig och känns snyggt implementerad. Vi noterar dock stundvis problem med avläsningen. Merparten av avläsningarna fungerar felfritt, men mängden läsningar som misslyckas är högre än på exempelvis påkostade mobiltelefoner. Åtminstone tre gånger har det hänt att läsaren inte svarar alls när datorn väcks ur sömnläge, utan någon uppenbar anledning. I det fallet går det såklart alltid att logga in med lösenord eller PIN-kod, men det hade vi såklart helst sluppit.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid