Batteritid

I slutändan är det portabiliteten som ger en bärbar dator sitt existensberättigande. Att kunna använda datorn på resande fot gör den till ett kraftfullt verktyg för dig som reser mycket eller pendlar, eller som bara vill ta datorn med dig till ett bibliotek eller café för ett miljöombyte. Du kan inte alltid räkna med tillgång till ett eluttag, och bra batteritid kan bespara dig mycket frustration.

Vi testar batteritiden på samtliga datorer med två olika belastningar: videouppspelning och gaming. I samtliga batteritester används en skärmljusstyrka så nära 200 nits som möjligt, avstängd tangentbelysning samt trådlös nätverksanslutning till en router på cirka 3 meters avstånd.

Värt att notera är att det inte bara är storleken på batteriet och valet av processor och grafikkort som påverkar resultatet. Vi har stängt av ett antal onödiga bakgrundsprocesser såsom Dropbox och Skype, men annan tillverkarspecifik mjukvara kan ligga kvar i bakgrunden och konsumera energi. Detta för att vi testar datorn så som du får den av tillverkaren, och det inkluderar hur eventuell extra mjukvara påverkar prestanda och batteritid.

Batteritid – videouppspelning

I det här testet spelar vi upp ett videoklipp i 1080p-upplösning och h.264-format i helskärm tills batteriet tar slut.

XPS 13 kammar hem en solklar vinst i det här testet, med över en timme längre uppspelningstid än Zenbook 3.

Batteritid – gaming

I det här testet kör vi upprepade benchmarkrundor i Civilization VI i 1080p-upplösning tills batteriet tar slut.

Med en mer avskalad grafikkrets och processor avsätts mindre energi för gaming i Acer Swift 7, som får ett bättre resultat än såväl Dell XPS 13 som Asus Zenbook 3. Zenbook 3 är i sin tur något bakom Dell XPS 13, men tillräckligt nära för att vi ska bedöma dem som snarlika i det här fallet.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid