Batteritid

När NVIDIA presenterade sin Tegra 3 processor med rekordmånga transistorer och CPU-kärnor var det många som var oroliga över energiförbrukningen. NVIDIA menar att man med sin femte kompanjonskärna eliminerar problemen och faktiskt kan ge lägre energiförbrukning i sin fyrkärniga Tegra 3 processor än den tvåkärniga föregångaren Tegra 2. Detta trots att de båda tillverkas med samma 40 nanometersteknik.

ASUS Transformer Prime har svettats i omgångar i våra batteritester och under de veckor vi testat surfplattan har vi inte bara testat med två olika operativsystem, Ice Cream Sandwich och tidigare Honeycomb. Vi har även testat två olika exemplar av Prime då vår första enhet hade en defekt dockningsstation.

battery

Resultaten som vi fått fram har varit konsekventa och pekar på att ASUS lyckats ganska bra med att tygla energiförbrukningen i Tegra 3, åtminstone under mindre krävande belastningar som videouppspelning. I vanlig ordning utför vi våra videouppspelningstester i flygplansläge med GPS och all trådlös kommunikation avslagen. Både ljudnivå och skärmens ljusstyrka är begränsad till 50% på alla enheter. Tyvärr har vi ingen utrustning för att mäta exakt ljusstyrka och även om vi försöker kalibrera ljusstyrkan något för att olika paneler och mjukvaruinställningar ger detta variationer i testresultaten som helt enkelt är omöjliga att helt eliminera.

ASUS Transformer Prime är vid vanlig videouppspelning kapabel att nå allt mellan 8 till 9 timmars batteritid. Verkligen inte fy skam, men inte heller samma klass som exempelvis Samsung Galaxy Tab 10.1 som med sin Tegra 2 SoC nådde nästan 10 timmar.

När vi kopplar in surfplattan i dockningsstationen drar dock Transformer Prime iväg ordentligt och landar på nästan 14,5 timmar, vilket är en imponerande siffra om än något kortare än vad ASUS utlovat. Undertecknad använde ASUS Transformer Prime som underhållning på resa till och från CES i Las Vegas tidigare i år och där kom både dockan och dess utökade batteritid väl till pass.

Skenande strömförbrukning vid extrem belastning

Det går inte att lura fysikens lagar, oavsett hur fina optimeringar man gör i mjukvara och hur snällt man än pratar med sina transistorer. Utvecklar man en systemprocessor med samma transistorstorlek som är nära nog dubbelt så stor och har nästan dubbelt så många beräkningsenheter (processorn består av mer än bara CPU-kärnorna) så kommer det krävas mer energi att driva dessa när alla belastas tungt.

Vi laddade Transformer Prime med vårt batteritortyrtest Basemark GUI som lägger närmast full belastning på både CPU och GPU. Resultaten var varken direkt oväntade eller positiva.

batterytortyr

Med en batteritid på 4 timmar och 23 minuter ser vi att ASUS Transformer Prime närmast halverar batteritiden jämfört med Samsung Galaxy Tab 10.1 som alltså bygger kring NVIDIA:s Tegra 2 processor. Det positiva är att vi väldigt sällan, om ens någonsin kommer att se denna tunga belastning vid vanlig användning. Men samtidigt kan man räkna med att Transformer Prime tappar batterkapacitet snabbare än andra surfplattor på marknaden när det kommer till krävande spel eller flertrådade applikationer. Samtidigt vinner man som ni sett rejält med prestanda, här ovan ser ni kostnaden för densamma.

För vanlig användning som surfning, filmtittande eller för den delen skrivande har Transformer Prime gott om batterikraft, men för långa spelsessioner kan det vara vettigt med närhet till ett vägguttag.

Annons

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
eriklthisAnton KarmehedThompsonswePixo Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mikael
Medlem
Mikael

När kommer det en transformer med Win8 och Trinity? Den skulle jag köpa direkt och t.o.m. var beredd att betala de galna priser de vill ha för surfplattor idag.

this
Medlem
this

[quote name=”mcnaldo”]När kommer det en transformer med Win8 och Trinity? Den skulle jag köpa direkt och t.o.m. var beredd att betala de galna priser de vill ha för surfplattor idag.[/quote]
Vi lär inte se Trinity i surfplattor då de inte kommer att kunna skala ner så pass lågt i strömförbrukning. Däremot Brazos gen2 lär dyka upp i ett fåtal plattor.

Svensken
Medlem
Svensken

Jag har inte läst recensionen än men 6000 kronor är ett alldeles för brant pris enligt mig.

hymer
Medlem
hymer

Är samsung på G med någon platta med högre upplösning?

Jim
Medlem
Jim

Man gör nog klokt i att vänta med inköpet då nyare modeller säkert kommer försöka matcha ipad’s höga upplösning.

Thompsonswe
Gäst
Thompsonswe

ipad2 wifi 32gb kan man ju får en del billigare en vad som står att ni skrivit, och det är ju en gammal produkt som är på väg att försvinna, wifi 16gb där i mot kostar 3600kr på apple store, men kan köpas någon hundring billigare.

this
Medlem
this

Ändrade till Android 4.0 i tabellen på första sidan 🙂

erikl
Gäst
erikl

”brasklapp” läs på vad det betyder, används massor av gånger i texten på helt fel sätt.