Kamera och trådlös kommunikation

En surfplatta används troligtvis inte särskilt flitigt som digitalkamera och i vår mening finns det ingen större anledning för vare sig tillverkare eller media att lägga allt för stort fokus på denna biten i dagsläget. Det finns betydligt viktigare delar att lägga tid och pengar på i våra surfplattor.

Med det sagt har vi givetvis kikat lite närmare på kameramodulen i ASUS Transformer Prime och jämfört densamma med kameran i populära Android-surfplattan Samsung Galaxy Tab 10.1.

Screenshot_2012-02-16-08-57-55

ASUS har gjort det lätt för sig och bibehållt Googles kameramjukvara, som för övrigt piffats upp något med lanseringen av Ice Cream Sandwich. Själva sensorn på baksidan är på 8 megapixel och har en F2.4 bländare samt LED-lampa för filmning i mörker. Kameran har även stöd för tap-to-focus och kontinuerlig auto fokus med inspelning upp till 1080p upplösning.

För videosamtal har ASUS utrustat plattan med en 1,2 megapixel sensor som stödjer 480p videoinspelning. Vi har tagit några jämförande bilder med de två surfplattorna ASUS Transformer Prime och Samsung Galaxy Tab 10.1, dessa hittas här nedan:

Det kanske största problemed med ASUS kamera är autofokusen som tyvärr inte riktigt hittar rätt alla gånger. Detta var något vi inte märkte förrän efter att vi hade skickat tillbaka vårt testexemplar och båda våra utomhusfoto visar tydligt att Prime har dåligt fokus och ser närmast suddiga ut jämfört med Galaxy Tab 10.1.

bilar_prime bilar_galaxy
hus_prime hus_galaxy
grafikkort_prime grafikkort_galaxy
grafikkort_prime_blixt grafikkort_galaxy_blixt

panoramaIroniskt nog fick vi nästan bättre skärpa i vårt panoramafoto med Transformer Prime.

Tittar vi på det sista fotot tagit inomhus i ett fototält är resultatet mycket bättre. Både med fotoljus och utan andra ljusskällor med plattornas blixt är det Transformer Prime som går segrande ur jämförelsen. Prime är under rätt förhållande den bättre fotografen av dessa två plattor, men tyvärr behövs det förbättringar av autofokusen för att vi ska vara nöjda.

WiFi-mottagning

ASUS har mottagit så pass mycket kritik för sin trådlösa kommunikation att man ändrat sin chassidesign i uppföljaren till Transformer Prime. Prime har med sitt heltäckande metallchassi svårare att släppa igenom radiovågor och detta har bland annat bidragit till bristande WiFi-täckning och dåligt fungerande GPS. Vi tog därför på oss uppdraget att undersöka detta lite närmare och började med WiFi-mottagningen.

Vi jämförde återigen med Samsung Galaxy Tab 10.1 och gjorde tre olika mätningar på tre olika platser i undertecknads lägenhet. Första platsen var 1 meter från vår Netgear WNDR3700 router med helt fri sikt. Andra platsen var 4 meter från routern med 1 betongvägg emellan. Tredje testet var 7 meter från routern med 2 betongväggar emellan.

Mätning (lägre värde är bättre) ASUS Transformer Prime Samsung Galaxy Tab 10.1
Fri sikt 1m från router -40 dBm -36 dBm
Betongvägg 4m från router -57 dBm -55,5 dBm
Två betongväggar 7m från router -66,5 dBm -64,5 dBm

Resultaten pendlade en hel del men generellt kunde vi inte se någon större skillnad mellan de två surfplattorna. Signalstyrkan i Tab 10.1 var kanske marginellt bättre, men verkligen inget vi skulle se som ett problem för Primes del. Men det är mycket möjligt att olika användare i olika användningsscenario kan uppleva andra resultat. Vi har i alla fall inte haft några märkbara problem med WiFi-mottagningen i Transformer Prime.

GPS

Inte helt oväntat – med tanke på att ASUS helt sonika plockat bort GPS ur Primes specifikationslista – var våra resultat med positioneringssystemet i Prime inte lika positiva. Vi tog en vandringstur med både Transformer Prime och Galaxy Tab 10.1 och medan Samsungs surfplatta gav oss en ganska väldetaljerad rutt utan några allt för stora avvikelser hade vi problem med att ens få Prime att hitta en signal. Detta trots att vi gick på öppen gata med surfplattorna under bar himmel.

Vi tycker det var rätt beslut av ASUS att plocka bort GPS ur deras specifikationslista men samtidigt borde funktionen inte hittat in där i första hand. Alternativt att ASUS borde insett, eller helt enkelt förberett sig för de problem ett solitt metallskal kan bidra med.

Annons

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
eriklthisAnton KarmehedThompsonswePixo Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mikael
Medlem
Mikael

När kommer det en transformer med Win8 och Trinity? Den skulle jag köpa direkt och t.o.m. var beredd att betala de galna priser de vill ha för surfplattor idag.

this
Medlem
this

[quote name=”mcnaldo”]När kommer det en transformer med Win8 och Trinity? Den skulle jag köpa direkt och t.o.m. var beredd att betala de galna priser de vill ha för surfplattor idag.[/quote]
Vi lär inte se Trinity i surfplattor då de inte kommer att kunna skala ner så pass lågt i strömförbrukning. Däremot Brazos gen2 lär dyka upp i ett fåtal plattor.

Svensken
Medlem
Svensken

Jag har inte läst recensionen än men 6000 kronor är ett alldeles för brant pris enligt mig.

hymer
Medlem
hymer

Är samsung på G med någon platta med högre upplösning?

Jim
Medlem
Jim

Man gör nog klokt i att vänta med inköpet då nyare modeller säkert kommer försöka matcha ipad’s höga upplösning.

Thompsonswe
Gäst
Thompsonswe

ipad2 wifi 32gb kan man ju får en del billigare en vad som står att ni skrivit, och det är ju en gammal produkt som är på väg att försvinna, wifi 16gb där i mot kostar 3600kr på apple store, men kan köpas någon hundring billigare.

this
Medlem
this

Ändrade till Android 4.0 i tabellen på första sidan 🙂

erikl
Gäst
erikl

”brasklapp” läs på vad det betyder, används massor av gånger i texten på helt fel sätt.