NVIDIA gör surfplattan till spelkonsol

NVIDIA har haft tunga perioder på grafikkortsmarknaden men har det senaste året tagit stora kliv framåt efter sin fadäs med den evigt försenade Fermi-arkitekturen. Tillverkaren har idag riktigt kraftfulla grafikkretsar i sitt sortiment, och kanske än viktigare mycket täta samarbete med flera av marknadens största spelutvecklare.

Spel säljer grafikkretsar, precis som Qualcomm och många andra tror även NVIDIA att mobiltelefoner och surfplattor kommer att sälja bättre i takt med att den mobila spelmarknaden växer. NVIDIA satsar hårt på detta med sin nya systemprocessor Tegra 3 och förutom en kraftfullare grafikkrets innebär det ett brett stöd för olika handkontroller.

ASUS Transformer Prime ska genom sin USB-port i dockningsstationen acceptera mer eller mindre vilken USB-handkontroll som helst. Men NVIDIA och ASUS menar att även trådlösa handkontroller ska fungera, bland annat Sonys trådlösa bluetooth-handkontroller till PlayStation 3.

prime10

Under våra tester upplevde vi blandade resultat där vi testade med två billigare handkontroller från Thrust och Sweex. Vi fick inte alla knapparna att fungera på den USB-inkopplade Thrust-handkontrollen medan den trådlösa USB-handkontrollen från Sweex faktiskt gav bättre resultat. När spelen stödjer handkontroller eller som i fallet med många emulatorer – manuella knappinställningar – fungerar det hela riktigt bra. Oavsett om vi spelar på surfplattan eller över HDMI-utgången till en större TV blir resultatet faktiskt riktigt bra. Så bra att vi flera gånger inte tänker på att det faktiskt är en surfplatta vi spelar på/genom.

prime11

Tyvärr är handkontrollstödet fortfarande bristfälligt i många Android-titlar. Det positiva är dock att det just är mjukvaruuppdateringar och medvetenhet från spelutvecklare som kvarstår, något som bör kunna få fart i takt med att fler tillverkare lanserar produkter med Tegra 3 och ett större fokus på spel.

Ser vi till prestandan är det knappast heller något fel på Tegra 3. Även om NVIDIA fokuserat mest på CPU-prestandan med sin 4-plus-1 akritketur är den uppdaterade GeForce ULP-grafikkretsen ingen slagpåse. Transformer Prime håller sig i täten i de flesta grafiktester vi slänger igång och det är egentligen bara Apple A5 med sin PowerVR SGX543MP2 GPU som slår NVIDIA på fingrarna. En överlag imponerande prestation av ASUS och NVIDIA, även om vi alla vet att det finns kraftfulla kretsar runt hörnet från nästa generations surfplattor.

electopia

glbenchmarkEgypt

glbenchmarkPro

ASUS Transformer Prime ersätter knappast din stationära spelkonsol, eller för den delen din mobila spelkonsol. Men att vi kan få en konsolupplevelse, både stationärt och mobilt, i en enhet som har massvis med annan funktionalitet är en häftig känsla. Tillsammans med Tegra 3-kretsen är ASUS Transformer Prime utan tvivel den bästa Android-surfplattan på marknaden idag för de som uppskattar spel.

Annons

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
eriklthisAnton KarmehedThompsonswePixo Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mikael
Medlem
Mikael

När kommer det en transformer med Win8 och Trinity? Den skulle jag köpa direkt och t.o.m. var beredd att betala de galna priser de vill ha för surfplattor idag.

this
Medlem
this

[quote name=”mcnaldo”]När kommer det en transformer med Win8 och Trinity? Den skulle jag köpa direkt och t.o.m. var beredd att betala de galna priser de vill ha för surfplattor idag.[/quote]
Vi lär inte se Trinity i surfplattor då de inte kommer att kunna skala ner så pass lågt i strömförbrukning. Däremot Brazos gen2 lär dyka upp i ett fåtal plattor.

Svensken
Medlem
Svensken

Jag har inte läst recensionen än men 6000 kronor är ett alldeles för brant pris enligt mig.

hymer
Medlem
hymer

Är samsung på G med någon platta med högre upplösning?

Jim
Medlem
Jim

Man gör nog klokt i att vänta med inköpet då nyare modeller säkert kommer försöka matcha ipad’s höga upplösning.

Thompsonswe
Gäst
Thompsonswe

ipad2 wifi 32gb kan man ju får en del billigare en vad som står att ni skrivit, och det är ju en gammal produkt som är på väg att försvinna, wifi 16gb där i mot kostar 3600kr på apple store, men kan köpas någon hundring billigare.

this
Medlem
this

Ändrade till Android 4.0 i tabellen på första sidan 🙂

erikl
Gäst
erikl

”brasklapp” läs på vad det betyder, används massor av gånger i texten på helt fel sätt.