En prima portabel och stationär mediaspelare

ASUS och inte minst NVIDIA fick motta en hel del kritik efter lanseringen av första generationens surfplattor för Android. Den överlag välpresterande systemprocessorn Tegra 2 hade ett ganska undermåligt stöd för olika videoformat och det var bland annat en av anledningarna till att D-Link i slutändan valde en Intel-baserad krets i sin stationära mediaspelare Boxee Box. Genom ett gediget arbeta av tredjepartsutvecklar går det idag att spela upp lejonparten av videoformaten som används på nätet med en Tegra 2-processor, men prestandan är inte den bästa.

Tegra 3 kommer inte bara med en betydligt kraftfullare grundprestanda, NVIDIA har även lärt sig läxan och bakat in ett betydligt bättre codec-stöd i sin nya processor. NVIDIA hävdar att processorn är kapabel att avkoda 1080p filer med en bitrate på 40 Mbps med toppar på 60 Mbps, vilket är högre bitrate än de flesta Blu-ray filmer använder sig av.

Vi beslutade oss för att testa Transformer Prime både som portabel och stationär mediaspelare för att se vad man som användare kan vänta sig.

Det första vi kan konstatera är att ASUS inte direkt varit lika duktiga på att utnyttja mediastödet i Tegra 3 som NVIDIA har varit att implementera det hela i hårdvaran. Den medföljande videospelaren stödjer inte ens MKV-filer och har svårigheter med de flesta format. Där får vi ge ASUS en liten brasklapp, men turligt nog finns det en uppsjö av bra tredjeparts applikationer för ändamålet. De som matar sin Prime med högupplösta filformat är förmodligen kapabla att även trycka in en extra app för att spela upp filerna på, men vi förväntade oss trots allt mer av ASUS och Google i plattans standardutförande.

1080p40mpbsTransformer Prime sväljer 1080p material med upp till 40 Mbps bit rate utan att blinka.

Vi beslutade oss för att uteslutande förlita oss på tredjepartsmjukvara i våra videotester och här blev resultaten helt annorlunda. Vi kan rekommendera både DICE Player och MX Video Player för dem som vill få ut det mesta av sin Transformer Prime när det gäller videouppspelning, men även de flesta andra plattformar gynnas av att paras ihop med dessa applikationer.

Vi slängde i vanlig ordning på våra skoningslösa mediaspelartester som består av ett brett urval av mediafiler i olika format, codecs och bitrates. I ärlighetens namn väntar vi oss inte att dagens mobila enheter, eller ens stationära mediaspelare, ska klara av alla våra filer men det ger oss en god indikation på vad vi kan vänta oss av enheten.

Källfil Form och codec Upplösning och bitrate Bitrate Resultat
The Big Bang Theory AVI, Xvid 640×352, 23,976 fps 987 Kbps OK
Grey’s Anatomy MKV, AVC, AC3, SRT 720p, 23,976 fps, High@L3.1 3 314 Kbps Ok
Harry Potter MKV, AVC, 6ch-AC3 1080p, 23,976 fps, High@L4.1 13 000 Kbps Ok
The Green Hornet MKV, AVC, 6ch-DTS 1080p, 23,976 fps, High@L4.1 7 445 Kbps Ok
Paul MKV, AVC, DTS-MA 1080p, 23,976 fps, High@L4.1, 5ref 9 878 Kbps Ok
Simpson trailer MP4, AVC, 6ch-ACC 1080p, 23,976 fps, High@L4.1 8 452 Kbps Nej
DTS-MA trailer M2TS, AVC, DTS-MA 1080p, 29,970 fps, High@L4.1, 4ref 26 800 Kbps Ok
DTS-TrueHD trailer M2TS, AVC, DTS-TrueHD 1080p, 23,976 fps, High@L4.1, 4ref 30 000 Kbps Kraftigt lagg
Sprutande färg M2TS, AVC 1080p, 29,970 fps, High@L4.1 8 193 Kbps Ja
How I met your mother MKV, AVC, 6ch-AC3 720p, 23,976 fps, High@L4.1 3 254 Kbps Nej
I am Legend MP4, AVC, 6ch-ACC 1080p, 23,976 fps, High@L4.1 8 000 Kbps Ok, ljudsprak
Australia MKV, AVC, DTS 1080p, 23,976 fps, High@L4.1 10 200 Kbps Ok
Basket MKV, AVC 1080i, 59,940 fps 10 000 Kbps Ok
Planet Earth MKV, AVC, 6ch-AC3 1080p, 23,976 fps, High@L5.1 16ref 18 900 Kbps Ok
Manga MKV, AVC 1080p, 29,970 fps, L4.1 8ref 6 115 Kbps Ok
Bond trailer MPEG-4, AVC, 2ch-AAC 1080p, 23,976 fps, High@L5.0 4 377 Kbps Ok
Film/Ljudfil Theora/OGG 720p, 30 fps 4 604 Kbps Nej
Nedpackad videofil rar-filer     Nej
Amazing caves WMV, WMV9, 6ch-WMA 1080p, 23,976 fps 8 000 Kbps OK
7.1-ljud bitstream (Blu-ray) Dolby TrueHD Okomprimerat flerkanalsljud   Nej
7.1-ljud bitstream (Testfil) DTS-HD Master Audio Okomprimerat flerkanalsljud   Nej
7.1-ljud bitstream (testfil) DTS-HD High resolution Okomprimerat flerkanalsljud   Nej

Med rätt mjukvara är ASUS Transformer Prime en fröjd att använda som mediaspelare. Vi fick till och med utöka vår testsvit för att pressa NVIDIA:s systemprocessor ordentligt där vi bland annat spelade upp en skräddarsydd videodemo från Samsung med 1080p upplösning och 40 Mbps bitrate, men även en ren Blu-ray kopia i m2ts-format. TF201 klarade inte alla klipp vi slängde på den, där exempelvis vår Dolby TrueHD-demo i 30 Mbps resulterade i någon form av bildgalleri men högupplösta filer men vanliga DTS, eller för den delen DTS-MA ljudspår spelades upp utan några problem i DICE Player. MX Video Player var något mer kinkig medan Primes standardspelare inte ens ville låta oss spela vanliga MKV-filer.

Men att se en surfplatta som spelar upp filer som den ökända fågelscenen i Planet Earth helt fläckfritt och som sväljer Blu-ray filmer rakt av ger oss närmast en wow-upplevelse och visar hur enormt långt marknaden faktiskt kommit. Flaskhalsen idag är snarare överföringen av stora filer till enhetens NAND-flashminne, en 9,7GB MKV-fil tog oss ungefär 14 minuter att föra över från vår dator till Transformer Prime, vilket ger oss en överföringshastighet på runt 12,3 megabyte per sekund. USB 2.0 gränssnittet klarar över 30 megabyte per sekund och alltså är det snarare i minneschipen begränsningen sitter. Men att ha en portabel enhet som sväljer närmast alla vanliga videoformat som används på nätet idag är trots allt ett väldigt stort steg i rätt riktning.

Prestandan i ASUS NAND-flashkretsar är godkända och att man piskar Galaxy Tab 10.1 där Samsung själv står för NAND-tillverkningen är mer ett underbetyg till Tab 10.1 än en merit för Transformer Prime. Man är klart konkurrenskraftig på marknaden, men även om man i exempelvis CF-bench ger betydligt högre resultat än sin föregångare ser vi inget av detta vid vanliga filöverföringar. Exakt vad detta beror på kan vi inte svara på, men det bör finnas rum för förbättring. Vi kan samtidigt se att det hänt väldigt mycket på detta område sedan den första rejäla Android-plattan, Galaxy Tab, lanserades. Det tar närmare 20 minuter att föra över en 1,09 GB stor videofil till denna surfplatta.

nand

En brasklapp får vi lägga för uppspelningen av video från SD-kortet i dockningstationen. Varje gång enheten går i viloläge kopplas SD-kortet ur och alltså måste uppspelningen återupptas manuellt genom att leta sig fram till rätt videoklipp, vilket kan vara något frustrerande.

Prime sväljer stora filer på över 4GB

ASUS Transformer Prime är utan tvivel den bästa surfplattan på marknaden för videouppspelning och detta beror inte bara på beräkningskraft och codecstöd. ASUS har även valt att slopa FAT32-partionen på sin nya platta. Detta gör att man måste sköta sina filöverföringar med Media Transfer Protocol (MTP) eller Picture Transfer Protocol (PTP) vilket bland annat betyder att vi i Windows 7 måste bekräfta att vi vill slanga över de udda filformat som enheten kanske inte ger stöd för. Vinsten är dock att vi slipper filstorleksbegränsningen på 4GB och det var inga problem för oss att slanga över vare sig en 10GB MKV-fil eller en 15GB m2ts-fil på plattan. Med 32GB integrerat lagringsutrymme samt en microSD-läsare med stöd för 32GB NTFS-volymer (troligtvis är det inte heller några problem med 64GB kort) har vi en enhet som närmast är komplett sett till videouppspelning, och då har vi inte kikat på DLNA samt HDMI-utgången ännu.

När 10 tum inte är stort nog

ASUS är väl medvetna om surfplattans kapacitet vad gäller videouppspelning och vi är mycket glada att man försett Prime med en micro-HDMI utgång för att koppla in enheten till en större skärm eller TV. Vi testade denna funktionalitet genom att koppla in surfplattan i en Onkyo TX-SR508 receiver och vidare till en LG 50PK950N Plasma-TV. Direkt när vi kopplat in kabeln dök bilden upp på vår TV och på skrivbordet var upplösningen 720p, en skalning för att passa med surfplattans 1 280 x 800 pixlar. Men när vi spelade upp videoklipp i 1080p upplösning växlade signalen om till just 1080p.

prime17

Vi testade med flera olika videoklipp, bland annat den 40 megabit fil som vi använde i uppspelningstesterna och resultatet var inget annat än strålande (Detta med Dice Player). Vi kunde inte lägga märke till några som helst artefakter eller bildförsämringar och flytet i uppspelningen var lika bra som på surfplattans egen skärm, som för övrigt är svart medan vi spelar upp video över HDMI. Om bildkvalitén var närmast oklanderlig finns det fortfarande vissa begränsningar. Undertexter hanterades inte helt korrekt i Dice Player, men fungerade bra i MX Video Player, men den stora brasklappen är att vi inte tillåts skicka ut flerkanaliga ljudformat som DTS eller Dolby Digital. Allting omvandlas till PCM och vi tappar den korrekta ljudsignal som filmerna producerats med.

När ASUS och övriga tablettillverkare kan komma förbi detta hinder är det egentligen ingenting som hindrar oss från att använda våra mobila enheter som regelrätta mediaspelare kopplade till vår TV. Nästa steg är givetvis trådlös överföring av video, vilket skulle vara den heliga graal för surfplattor som mediaspelare.

Ljudvolym och kvalité

Om vi tittar på ASUS Transformer Primes förmåga att återge ljud vid film och musik har ASUS lyckats förhållandevis bra med sitt senaste alster. Tillverkaren själv talar om sin SonicMaster-teknik som ge extra bra ljudkvalité och volym. En surfplatta på under centimetern i profil ger ju aldrig något superljud men Transformer Prime ger trots allt bra ljud för att vara just en surfplatta. Högtalaren i surfplattan sitter placerad baktill på höger sida och som alltid finns det viss risk att man täpper över högtalaren med handen.

Men både den integrerade högtalaren och ljudkretsen som driver hörlurar ger ett fullgott ljud i våra öron. ASUS har inte gjort några misstag vad vi lagt märke till och den media och musik som brukar konsumeras på en surfplatta lär ett par vettiga hörlurar räcka gott för.

Annons

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
eriklthisAnton KarmehedThompsonswePixo Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mikael
Medlem
Mikael

När kommer det en transformer med Win8 och Trinity? Den skulle jag köpa direkt och t.o.m. var beredd att betala de galna priser de vill ha för surfplattor idag.

this
Medlem
this

[quote name=”mcnaldo”]När kommer det en transformer med Win8 och Trinity? Den skulle jag köpa direkt och t.o.m. var beredd att betala de galna priser de vill ha för surfplattor idag.[/quote]
Vi lär inte se Trinity i surfplattor då de inte kommer att kunna skala ner så pass lågt i strömförbrukning. Däremot Brazos gen2 lär dyka upp i ett fåtal plattor.

Svensken
Medlem
Svensken

Jag har inte läst recensionen än men 6000 kronor är ett alldeles för brant pris enligt mig.

hymer
Medlem
hymer

Är samsung på G med någon platta med högre upplösning?

Jim
Medlem
Jim

Man gör nog klokt i att vänta med inköpet då nyare modeller säkert kommer försöka matcha ipad’s höga upplösning.

Thompsonswe
Gäst
Thompsonswe

ipad2 wifi 32gb kan man ju får en del billigare en vad som står att ni skrivit, och det är ju en gammal produkt som är på väg att försvinna, wifi 16gb där i mot kostar 3600kr på apple store, men kan köpas någon hundring billigare.

this
Medlem
this

Ändrade till Android 4.0 i tabellen på första sidan 🙂

erikl
Gäst
erikl

”brasklapp” läs på vad det betyder, används massor av gånger i texten på helt fel sätt.