Prime med docka och processorkraft

Att lansera en av de bästa surfplattorna på marknaden är inte nog för ASUS man har även förhoppningar om att deras kundkrets ska växa ytterligare genom att bredda sina plattors funktionalitet. Den taiwanesiska tillverkaren har redan lanserat två surfplattor med fysiska tangentbord och Transformer Prime blir det tredje försöket att locka mer än bara slösurfande soffpotatisar.

prime13

ASUS har vidareutvecklat dockningsstationen för Transformer Prime och vi kan med glädje bekräfta att dockningsstationen erbjuder precis lika hög kvalitetskänsla som själva surfplattan. ASUS satsar genomgående på metall och aluminum vilket gör dockningsstationen solid och stilren. Profilen har krympt rejält sedan föregångaren och tillsammans med en rekordtunn surfplatta blir Transformer Prime en riktigt smidig bärbar dator. Den är inte lika tunn som MacBook Air eller ASUS UX21 men med sin mindre skärm är Prime faktiskt smidigare på övriga mått. Vikten är 586 gram för själva plattan och totalt 1123 gram med dockningsstationen, vilket kan jämföras med 1 080 gram för MacBook Air 11,6.

prime16

Tangentbordet och dess knappar är ganska trångt, men inte värre än vad vi hade väntat oss av en netbook med samma skärmstorlek. Faktum är att tangentbordet faktiskt på flera punkter känns aningen bättre än det ASUS använt i sin dyrare ultrabook UX21. Transformer Prime har trots en rejält slimmad dockningsstation bättre känsla i tangenterna än vad vi erbjuds i dess bärbara syskon. Motståndet och slaglängden gör det lättare för oss att ”känna” våra knapptryckningar och även om det är lite trångt bland knapparna ger det oss en generellt bättre skrivupplevelse, vilket får ses som ett mycket gott betyg. För dem med stora labbar är det fortfarande en ganska trång historia vilket är värt att poängtera.

prime14

ASUS Transformer Prime är rent fysiskt en klart användbar ”skrivmaskin” och en av de få negativa bitarna är att skärmens fäste tar i underlaget när vi vinklar upp skärmen helt, något som får bakfötterna att lyfta och datorn att bli lite ostabil på en plan yta, inte så att den välter men det kan vara ett mindre irritationsmoment även när man sitter med Prime i knät.

Själva musplattan fungerar faktiskt förvånansvärt bra och även om musstödet av förklarliga skäl inte direkt håller Windows-klass kan vi inte klaga och det dröjer inte många minuter innan vi glömmar att vi faktiskt sitter på en surfplatta med pekskärm. Musplattan stödjer även vissa dual-touch funktioner som att bläddra mellan hemskärmarna genom att dra två fingrar åt det hållet du vill bläddra, eller för den delen zooma i bilder eller andra applikationer genom att knipa med fingrarna.

prime15

Även om ASUS Transformer Prime närmast springer åttor kring de flesta surfplattor på marknaden när vi ser till produktivitet finns det begränsningar och de sitter som så ofta för Android i mjukvaran.

ASUS skeppar Transformer Prime med Polaris Office 3 som är en kontorssvit med stöd för Microsofts Word, Excel och PowerPoint dokument. Vi kan här redigera filer som skapats i Microsoft Office eller helt enkelt skapa våra egna dokument och filer. Tyvärr finns det inget stöd för Open Office och även om vi passat på att skriva ett stycke ur denna recension i just Polaris Office 3 är det inte mycket till redigeringsmöjligheter vi bjuds på.

Polaris Office 3 är inte i närheten så välutrustat som motsverigheterna på Windows eller Mac och det är ganska uppenbart att även Transformer Prime får spela andrafiol till en tvättäkta dator när det kommer till mer produktiva användare.

Förutom att vi är begränsade vad gäller redigerings- och formatteringsinställningar i mjukvaran är det också lite omständigare att flytta dokument från din surfplatta till din dator, en flytt som blir nödvändig för dem som vill finputsa det där sista på sitt material. Här skulle vi rekommendera någon forma av onlinebaserad lagring som dropbox eller liknande där man på ett enkelt sätt kan hålla reda på sin filer. Alternativt om man skriver i Google Docs vilket gör det möjligt för flera användare att uppdatera samma dokument löpande.

Den fyrkärniga Tegra 3-processorn är dock redo för produktivitet och desto fler arbetsbördor du slänger på din surfplatta desto bättre bör Prime prestera jämfört med konkurrenterna. I våra CPU-inriktade prestandatester ser vi klart och tydligt hur surfplattan imponerar när alla fyra kärnor får vara med och leka, särskilt i flertrådade Systembenchmark. Tyvärr är varken Ice Cream Sandwich eller Android Appar lika optimerade för flera kärnor.

systembench

ASUS har utan tvivel gjort surfplattan till en betydligt mer produktiv enhet och i jämförelse med trådlösa tangentbord eller dockningsstationer från tredje part är Transformer Prime en betydligt mer förtroendeingivande lösning. Ett klart godkänt tangentbord med extra in- och utgångar samt ett extrabatteri som laddar plattan när den är inkopplad gör Prime unik på marknaden.

Annons

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
eriklthisAnton KarmehedThompsonswePixo Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mikael
Medlem
Mikael

När kommer det en transformer med Win8 och Trinity? Den skulle jag köpa direkt och t.o.m. var beredd att betala de galna priser de vill ha för surfplattor idag.

this
Medlem
this

[quote name=”mcnaldo”]När kommer det en transformer med Win8 och Trinity? Den skulle jag köpa direkt och t.o.m. var beredd att betala de galna priser de vill ha för surfplattor idag.[/quote]
Vi lär inte se Trinity i surfplattor då de inte kommer att kunna skala ner så pass lågt i strömförbrukning. Däremot Brazos gen2 lär dyka upp i ett fåtal plattor.

Svensken
Medlem
Svensken

Jag har inte läst recensionen än men 6000 kronor är ett alldeles för brant pris enligt mig.

hymer
Medlem
hymer

Är samsung på G med någon platta med högre upplösning?

Jim
Medlem
Jim

Man gör nog klokt i att vänta med inköpet då nyare modeller säkert kommer försöka matcha ipad’s höga upplösning.

Thompsonswe
Gäst
Thompsonswe

ipad2 wifi 32gb kan man ju får en del billigare en vad som står att ni skrivit, och det är ju en gammal produkt som är på väg att försvinna, wifi 16gb där i mot kostar 3600kr på apple store, men kan köpas någon hundring billigare.

this
Medlem
this

Ändrade till Android 4.0 i tabellen på första sidan 🙂

erikl
Gäst
erikl

”brasklapp” läs på vad det betyder, används massor av gånger i texten på helt fel sätt.