icsinledningASUS Transformer Prime har inte hittat ut på svenska butikshyllor ännu men en god nyhet med detta är att ASUS redan hunnit rulla ut Googles nya version av Android till enheten. Vi tog en titt på den nya ICS-uppdateringen för Prime och passade på att köra några snabba prestandatester.

ASUS har lagt i högsta växel på tabletmarknaden och förutom flera olika innovativa lösningar i ett annars ganska förutsägbart produktsortiment har tillverkaren främst imponerat i sina rappa mjukvaruuppdateringar. ASUS Transformer var en av de första surfplattorna att lanseras med Android 3.0 Honeycomb och uppdateringarna till 3.1 samt 3.2 dök även dessa upp kort efter att Google färdigställt demsamma.

 

Vi hade hoppats att ASUS Transformer Prime skulle följa i samma fotspår och till vår stora glädje verkar ASUS inte göra oss besvikna. En dryg månad efter att Prime lanserades ser vi nu den första stora mjukvaruuppdateringen rulla ut till enheten. Android 4.0, mer känt som Ice Cream Sandwich, är den största uppdateringen för surfplattor på länge och ASUS är så vitt vi vet den första tillverkaren att få ut en Android 4.0 tablet på marknaden.

I väntan på vår rejälare genomgång av ASUS Transformer Prime passade vi på att kika lite närmare på den nya Android 4.0-uppdateringen och hur den förändrat funktion och prestanda i Transformer Prime.

Google har inte gjort några omvälvande förändringar i grundupplägget för ICS om vi jämför med föregångaren Honeycomb. Gränssnittet är snarlikt och vid första anblick kan man lätt glömma att vi faktiskt tittar på en helt ny version av Android. Det första vi dock märkar är att surfplattan startar upp betydligt snabbare än tidigare, på närmare bestämt 36 sekunder, mot hela 81 sekunder med Honeycomb.

home

När vi väl börjar rota runt i surfplattan märker vi dock att responsen är bättre än tidigare och de prestandaoptimeringar Google lagt in i ICS, samt den kraftfulla fyrkärniga processorn, gör att Transformer Prime med ICS helt klart är den rappaste Android-surfplattan vi använt.

Bland nyheterna hittar vi en något uppdaterad kamera applikation, som vi för övrigt kan nå direkt från låsskärmen. Ett finputsad galleri och det nya teckensnittet Roboto är också mindre nyheter som vi tycker smältar bra in i operativsystemet utan att för den delen vara någon omvälvande nyhet.

appar data

Andra nyheter är en effektivare applista där vi kan ”kasta bort” applikationer vi vill stänga, ett mer innovativt upplägg i inställningsmenyn och även en efterlängtad applikation för att övervaka din dataanvändning på dina trådlösa nät. Vi hittar under inställningar även lite ASUS-specifika inställningar för bland annat dockningsstationen och Super IPS+ skärmen.

Optimerad webbläsare med sämre prestanda?

Google har optimerat sin webbläsare i Android 4.0 ICS men enligt våra, och andras, initiala prestandatester är detta inga optimeringar som kommer ASUS Transformer Prime till nytta. Hanteringen av JavaScript är i två av tre tester faktiskt långsammare (Sunspider och Peacekeeper) än vad vi såg med Android 3.2 Honeycomb och även om den generella surfupplevelsen känns bättre än vad vi kunde minnas i Honeycomb kan man inte matcha exempelvis Apple iPad 2 i laddning av hemsidor, vilket samtidigt ingen annan Android platta lyckats med hittills.

Trots ett rejält övertag i både total beräkningskraft, 4 mot 2 kärnor, samt högre klockfrekvenser upp till 1,4 GHz mot upp till 1,0 GHz i Apples surfplatta får ASUS se sig marginellt slagen i våra snabba laddningstester. Exakt vad detta beror på är oklart men troligtvis har Google fokuserat mer på att optimera ICS för Texas Instruments OMAP4460 processor som är referensplattformen för den ny Android-versionen. Man använder förvisso samma Cortex-A9 processorarkitektur men med olika grafikkretsar, antal CPU-kärnor och helt skild uppbyggnad skulle vi tippa på att det finns en hel del outnyttjad kraft i NVIDIA:s nya systemprocessor. Samtidigt känns prestandan generellt bättre i ICS-gränssnitt med Tegra 3 än i exempelvis Google Nexus med dess OMAP4 processor.

Ser vi på våra övriga prestandatester är det tyvärr inte alla som fungerar helt efter uppdateringen men trots allt de flesta. Resultaten både i CPU och GPU-tester är generellt på samma nivå som innan uppdateringen. På GPU-fronten verkar vi till och med vunnit lite i prestanda, om än knappt mätbart och definitivt inte märkbart vid vanlig användning.

primeelectopia

ASUS Transformer Prime har på det stora hela fått sig ytterligare ett lyft med uppdateringen av Ice Cream Sandwich. Men med vissa barnsjukdomar, bland annat krascher i webbläsaren och vid uppspelning av filmer från det externa SD-kortet, finns det fortfarande finslipningar att göra. Vi har även märkt att flera applikationer fortfarande inte har fullt stöd för ICS och inte fungerar helt som de ska. Vi ser mycket positivt på att ASUS är kvicka ut med nya Android-uppdateringar och hoppas nu bara att man tillsammans med NVIDIA kan optimera Android 4.0 ytterligare för Tegra 3 samt att operativsystemet och appar mognar lite ytterligare.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid