ASUS fortsätter att ta fram SFF-barebones som skiljer sig mot den kubstandard vi annars blivit vana vid. Frågan är hur deras Pundit P1-AH1 klarar av att konkurrera på denna hårda marknad.


De flesta med intresse för hårdvara till datorer har säkert varit i kontakt med ASUS i någon form. ASUS tillverkar åtskilliga produkter och har i sitt sortiment en relativt stor andel barebones och vi testar idag ASUS Pundit P1-AH1 som tillhör barebone-familjen ”Booksize Barebones”.






Då expansionsmöjligheterna i Pundit P1-AH1 är relativt begränsade så riktar sig detta barebone troligen till de som vill ha en kraftfull kontorsdator eller en multimedia-PC i vardagsrummet.



För att få en uppfattning om hur väl ASUS Pundit P1-AH1 presterar så jämför vi den med AOpens EZ482 och då endast med testresultat med det integrerade grafikkortet, vilket är det enda ASUS Pundit erbjuder.
























































ASUS Pundit P1-AH1
Processor support AMD Althon 64 up to 4600+ GHz Socket 939
Chipset North Bridge: nVidia Crush 51PV
South Bridge: nVidia MCP 51
VGA Chipset Integrated GeForce 6 GPU
Minne 2 x DDR DIMM Dual DDR 400/333/266
Support max. 2GB
Expansionsplatser 2st PCI
Lagring 1st Ultra DMA 133 IDE
1st Serial-ATA I
Back-panel I/O 2 x USB 2.0
1 x Line-In/Line-Out/Mic-in
1 x PS/2 Keyboard
1 x PS/2 Mouse
1 x Parallel Port
1 x Serial Port
1 x D-sub (VGA Out)
1 x DVI-out (VGA Out)
1 x S-Video (TV Out)
1 x Composite (TV Out)
1 x RJ45 LAN (10/100/1000 Mbps)
Front-panel I/O 1 x CF card reader
1 x 3-in-1 Card Reader
1 x S/PDIF-out
2 x IEEE 1394 (6pin/4pin)
2 x USB 2.0
1 x Microphone
1 x Headphone
Nätaggregat 250W
Fläktar/Kylning Totalt 2 st fläktar (inkl CPU och PSU)
Storlek 91 x 357 x 275 mm
Vikt 5,93kg (netto)
Pris i skrivande stund ca1400-1700kr



ASUS Pundit P1-AH1 har de specifikationer som man förväntar sig av ett barebone med dessa mått. Att storleken påverkar expansionsmöjligheterna märks tydligt i antalet enhetsplater, en 3,5″-plats och en 5,25″-plats är allt som erbjuds. Utöver de specifikationer som ASUS förmedlar så finns även en extra SATA-kontakt på moderkortet. Någon större användning för den kontakten finns dock inte då utrymmet inte tillåter några fler diskar, något vi återkommer till under kommande sidor.



Som sig bör så inleder vi med att kontrollera vad som levereras tillsammans med ASUS Pundit P1-AH1.








Någon större fröjd för ögat innebär inte kartongen som Pundit P1-AH1 levereras i. Men man ska absolut inte döma innehållet utifrån kartongens utseende.







Innehållet i paketet är det absolut mest nödvändiga, d v s installationsmanual, två stycken kablar för montering av en SATA-disk, CD-skivor innehållandes programvara samt de drivrutiner som krävs. Utöver detta så följer även skruvar för montering av den optiska läsaren.



Hur ser då Pundit P1-AH1 ut från utsidan och insidan?




Designen och utseendet på ett chassi har blivit alltmer prioriterat av konsumenterna de senaste åren vilket tillverkarna är väl medvetna om. När det gäller ett barebone så är designen än mer viktigt då den med stor sannolikhet kommer stå synligt och troligen även ska vara en fröjd för ögat .








ASUS Pundit P1-AH1 har inte det kubformade utseendet som de flesta SFF/barebones använder sig av. Detta barebone tillhör produktfamiljen inom ASUS som benämns Booksize Barebones vilket syns tydligt.

Det chassi som vi testat är svart och ska även finnas i vitt, även om vi inte lyckats hitta någon som saluför med det färgtemat. Med frontluckan stängd så blir Pundit P1-AH1 en diskret och stilren dator som tilltalar oss utseendemässigt. Uppe till vänster ser man den lucka som döljer 5,25″-platsen där en optisk läsare kommer att placeras.



Baksidan erbjuder en hel del anslutningsmöjligheter, utöver de vanligaste så återfinner vi även VGA-anslutning i två varianter: D-sub och DVI-out. Pundit P1-AH1 är även utrustad med TV-utgångar i två varianter: S-video och Composite. Grafikstyrenheten som matar ut signalen i dessa anslutningar är baserad på Nvidias GeForce 6150.







Sidorna på Pundit P1-AH1 erbjuder inte några som helst överraskningar och förstärker det diskreta utseendet som vi tidigare nämnde. Den sida som döljer processorn har stansade lufthål för att förbättra luftflödet inuti chassit vilket kan komma att behövas.



För ett barebone så är den invändiga designen minst lika viktig som den utvändiga. En genomtänkt arkitektur av tillverkaren medför en enklare montering och minskade temperaturer vilket är av stor vikt för ett barebone.







För att öppna chassit så krävs det en skruvmejsel då det inte finns några tumskruvar. Precis som vi väntade oss så finns det inte mycket plats över inuti chassit och det ska bli intressant att se vilka temperaturer man kan vänta sig i detta chassi. Bilden uppe till höger visar chassit när hållaren för HD/DVD samt PCI-riser-kortet är borttaget.










Den vänstra bilden ovan visar placeringen av CPU-kylaren och kylningen av nordbryggan. Positivt för ljudnivån inuti chassit är att nordbryggan kyls passivt.

Nätaggregatet levererar enligt specifikation 250W vilket kan låta i minsta laget. Men med tanke på att Pundit P1-AH1 inte har möjlighet att rymma ett effektslukande grafikkort så blir förutsättningarna helt andra.







Den kylfläns som följer med och som ska monteras på vår Ssocket 939-processor är tillverkad av aluminium med en kopparkärna vilket är en fördel för värmeavledningen. Det ser dock inte ut att vara den mest effektiva modell då det bara är kopparkärna i centrum av kylaren, något som kan ge sämre kylning än vad en kylare med solid kopparbotten gett.



Till Pundit P1-AH1 följer det med, som sig bör, en manual med tydliga instruktioner hur man installerar alla nödvändiga komponenter. Det är fullt möjlighet att montera allt utan hjälp av instruktionsboken om man har en del erfarenhet av att bygga dator.








För att börja montering av de olika komponenterna så behöver fronten tas bort. Fronten är monterad med snäppfästen vilket gör det enkelt att ta bort den.



Efter att sidorna och fronten är borttagna så behöver hållaren för optisk läsare och hårddisk skruvas loss. Den är designad så att det inte är möjligt att montera DVD-brännare/hårddisk fel.








När hållaren för hårddisk och DVD-brännare ska monteras tillbaka upptäcker vi att IDE-kabeln får pressas in under hårddisken och gör att kabeln kommer ligga dikt an mot moderkortets komponenter vilket inte är bra. När den ska skruvas fast måste den pressas ned vilket är något som inte ska behöva göras. Något som ASUS skulle kunna förbättra är att skicka med en mer längdanpassad IDE-kabel.



Chassit har två st expansionsplatser, båda PCI vilka monteras i ett specialdesignat PCI-riser-kort. Detta gör att målgruppen för P1-AH1 begränsas till de som har för avsikt att använda den till en multimedia-PC eller till kontorsapplikationer. Det ska enligt uppgift vara möjligt att montera ett fullängds-PCI-kort, tyvärr hade vi för tillfället inte något sådant att montera så vi får förlita oss på de uppgifter som ASUS förmedlar.








Den medföljande kylaren är utrustad med två stycken fästarmar som gör arbetet att montera den på processorn mycket enkelt. Även om utrymmet för att pressa ned fästarmarna är litet så är det fullt möjligt att göra det utan att använda verktyg.



Låt oss se vad BIOS har att erbjuda.



Nu är det så dags att se vad moderkortets BIOS har att erbjuda för dem som vill optimera sitt barebone-system efter eget gillande.






Då ett barebone inte första hand riktar sig till de som vill tweaka sitt system till ytterligheterna så förväntar vi oss inte att hitta mängder av inställningar i ASUS Pundit. Första bilden som visas i BIOS ser ut som i de flesta BIOS och man känner igen sig navigationsmässigt från Phoenix övriga BIOS.



Under CPU-menyn i BIOS så finns det inte särskilt många inställningar, det är mer av en informationssida. Det finns dock en undermeny där det är möjligt att ställa in minneskonfigurationen, låt oss titta på den.







Här får ASUS beröm, det är möjligt att ställa in de viktigaste latenser (timings) för minnena och det är även möjligt att styra klockfrekvensen för dem.



Chipset-menyn innehåller inställningsmöjligheter för CPU-bussen och det är det enda verktyg som erbjuds för den som önskar överklocka. Den går att ställa till 300MHz och det ska bli intressant att se hur hög frekvens vi kan nå senare under testet.






HardWare Monitor-sidan erbjuder avläsning av de mest nödvändiga värden och det är möjligt att stänga av de värde som man inte är intresserad av.



Det finns inte några möjligheter att påverka CPU-spänning eller den spänning som ska matas till minnena vilket kommer göra det svårare att överklocka. Men i och med att P1-AH1:s målgrupp inte är överklockare och tweakare så är det inte något som egentligen ska hamna på minuskontot även om det inte är fel att erbjuda mer inställningar.




Över till de komponenter som ska monteras i Pundit P1-AH1.

















































Testsystem
Hårdvara
Moderkort ASUS Pundit P1-AH1
Aopen EZ482 (ATi)
Processor AMD Athlon FX-55 (2600MHz)
Minne G-skill DDR400 2-2-2-5-1T
Grafikkort Inbyggt grafikkort
Hårddisk Western Digital SATA 250GB 8MB cache
Mjukvara
Operativsystem Windows XP (SP2)
Drivrutiner ASUS Pundit P1-AH1: Forceware 81.98
Aopen EZ482: ATi Catalyst 5.5
Testprogram SiSoft Sandra 2005 SR3

SuperPi

AutoGK
3DMark05 1.2.0

3DMark06 1.0.2

PCMark05 1.1.0

AquaMark3

Far Cry 1.33
UT2004
DOOM3
Battlefield2 1.12

Övrig test Ljudnivå
Temperatur





Som referensbarebone har vi valt AOpen EZ482 och vi jämför endast med det inbyggda grafikkortet som AOpen har.



Vi börjar med CPU och minne.



För att testa CPU och minne så har vi valt SiSoft Sandra, SuperPi samt AutoGK.



Först ut är SiSoft Sandra där vi valt att testa tre av de många olika tester som finns i programmet.











Precis som sig bör så skiljer det inte alltför mycket mellan de två systemen då det är samma processor som testats. Att ASUS får något högre värde kan förklaras med att med defaultinställningar i BIOS så körs ASUS i 2,61GHz jämfört med AOpen som körs i 2,60GHz.


Näst på tur är Sandras minnestest.






ASUS får ett resultat som är avsevärt lägre än vad AOpen får. Då det är två helt olika chipset så respektive barebone är baserade på så är det inte helt oväntat att det skiljer sig dem emellan.



ASUS klarar av att beräkna Pi med en miljon decimaler 1 sekund snabbare än vad AOpen klarar. Då klockfrekvensen är något högre för ASUS så är detta ett resultat som är väntat.



I detta test så har vi konverterat en 141MB stor MPEG-2-fil till Avi och här vinner AOpen med några sekunder. Om vi räknar om detta till procent så är ASUS 3% långsammare än AOpen.


Som sig bör så testar vi de vanligaste 3D-testprogrammen även om inte vi förväntar oss några rekordresultat i och med att det endast är inbyggda grafikkort som är med i de barebones som vi testar. Först ut är de som Futuremark levererar.











De två barebones som vi testar är baserade på helt olika interna grafikstyrkretsar och det slaget vinner Nvidia ganska tydligt i jämförelse med vad ATi:s styrkrets presterar.








Precis som i 3DMark-testerna får ASUS ett bättre resultat än AOpen. Då en del av PCMark-testerna baseras på grafik så är det inte förvånande att resultatet liknar 3D-testerna.









I Aquamark3 så får dock ASUS se sig slagen av AOpen.




Som sig bör för alla tester så har vi även tagit med speltester, vi testar Unreal Tournament 2004, FarCry, Doom3 samt Battlefield2.





















Det är inte värt att mer ingående analysera resultatskillnaderna mellan de två då dessa är så små. Något som dock är värt att notera är att varken ASUS Pundit P1-AH1 eller AOpens EZ482 är ämnade att spela på om man ska använda det inbyggda grafikkortet.

Härnäst testar vi överklockning, temperaturer och ljudnivåer.



ASUS Pundit P1-AH1 har mycket få inställningar för att det ska borga för god överklockning. Det finns dock möjlighet att styra CPU-bussen och vi sätter P1-AH1 på prov.



Då det inte finns några möjligheter i BIOS att påverka CPU-spänningen eller multiplikatorn så blir testet oerhört enkelt. Vi höjer busshastigheten tills systemet inte uppför sig stabilt.

Överklockning
ASUS Pundit P1-AH1 + FX-55
Multiplikator CPU Spänning CPU-buss (MHz) Stabil
13 1,52V (default) 201 Ja
13 1,52V (default) 202 Ja
13 1,52V (default) 203 Ja
13 1,52V (default) 204 Nej




Tabellen ovan talar sitt tydliga språk och vi kan utan att överdriva säga att ASUS Pundit P1-AH1 inte lämpar sig för överklockning. Vi lyckades endast komma upp i 203MHz CPU-buss vilket inte genererar någon större prestandaförbättring. Något som ASUS ska ha beröm för är den utomordentligt bra fungerande BIOS som gjorde att den återställdes till fungerande inställningar även om vi överklockade för mycket.



Så ska vi se hur det är ställt med ljudnivåerna för ASUS Pundit P1-AH1.







Precis som i tidigare tester så har vi mätt ljudnivåerna på ett avstånd av 50 cm och i samma nivå som chassit. Vi har mätt ljudnivåer under uppstart, under full belastning och utan belastning. Att ljudnivån är hög vid uppstart är inte på något sätt konstigt i och med fläktarna går på högsta varvtal då. Ljudnivån sjunker sedan avsevärt då systemet kommer in i windows och fläktarna styrs av fläktkontrollerna. ASUS har under full belastning och uppstart högre ljudnivåer än AOpen och det är något som man märker av. Att sitta i närheten av ASUS Pundit P1-AH1 när den arbetar under full belastning är inte en behaglig upplevelse och inte något man önskar göra under en längre tid.


Temperaturer
ASUS Pundit P1-AH1 + FX-55
Rumstemperatur 26,0 grader
Utan belastning Full belastning
CPU 58 grader 73 grader
System 49 grader 50 grader




ASUS skickar med ett ypperligt bra program tillsammans med Pundit P1-AH1 vilket mäter spänningar, temperaturer och varvtal på fläktarna.



Då Pundit P1-AH1 har ytterst begränsat utrymme så är det inte konstigt att temperaturerna blir därefter. Dock så förvånade det oss att de steg till så höga nivåer som 73 grader under full belastning vilket hamnar på minuskontot för Pundit P1-AH1.

Vi sammanfattar resultatet för ASUS Pundit P1-AH1 på nästa sida.






ASUS Pundit P1-AH1 är, precis som vi nämnt några gånger tidigare, ett diskret och stilrent barebone som mycket väl lämpar sig på ett skrivbord eller i ett vardagsrum.

Då detta barebone saknar expansionsmöjligheter för ett kraftfullare grafikkort så begränsas målgruppen till de som vill ha en kraftfull kontorsdator eller en multimedia-PC i vardagsrummet.



Utrymmet inuti P1-AH1 är starkt begränsat vilket gjorde att montaget av hårddisk och optisk läsare blev en utmaning då IDE-kabeln var tvungen att pressas in under hållaren. Detta hade kunnat lösas av ASUS genom att förmontera en mer avståndsanpassad IDE-kabel.



Såväl värmeutveckling som ljudnivå var något som vi förvånades över, ett förvånansvärt högt ljud under load tillsammans med höga temperaturer är något som drar ned helhetsbetyget för Pundit P1-AH1 ganska rejält.



Priset på Pundit P1-AH1 (~1500 SEK) gör att den ändå kan vara attraktiv för den som har trångt om utrymme kring sitt skrivbord och en snäv budget.











AOpen EZ482


Positivt:
+ Pris
+ Manual
+ Medföljande programvaror
+ Anslutningsmöjligheter på bakpanelen

Negativt:
– Invändig design
– Värmeutvecklingen
– Ljudnivån under belastning
– Avsaknad av expansionsplatser
– Möjlighet till inställningar i BIOS
– Prestanda



ASUS Pundit P1-AH1 riktar sig inte till de som önskar en dator som klarar de senaste dataspelen eller den som är ute efter en prestandastark dator. Den riktar sig uteslutande till de som har behov av en liten dator eller har planer att bygga en multimediadator med snäv budget.

I och med att priset är så lågt klarar ASUS Pundit P1-AH1 sig från att inte hamna i skamvrån men den klarar inte riktigt av att matcha de mer traditionella barebones som vi testat tidigare i vare sig prestanda eller invändig design.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid