Två saker som mer och mer börjar gå hand i hand på senaste tiden är tysta datorer och överklockning. Vattenkylning gör oftast datorn tystare tex. och för några månader sedan testade vi den passiva kylningslösningen till grafikkort från Zalman och nu för inte allt för länge sedan såg vi på uppföljaren till den.


Idag är det dags för Arctic Cooling att visa vad de går för med sin VGA Silencer. Jag måste erkänna att jag hade rätt höga förväntningar på denna produkten. Dels för att jag använt Arctic Coolings CPU-kylare förr och var mycket nöjd med dessa (bra prestanda och i princip helt tysta) men inte minst för att de som hittills tittat på kylningen varit mycket positiva.


Att kyla ett modernt grafikkort är uppenbarligen inte det lättaste, nVidia är levande bevis för detta med sina 5800/5900-kort. Faktum är att VGA Silencer lånar utblåset från FlowFX eller ABITs OTES. Men där slutar också liknelserna i stort. Ska vi då ta en titt på detta paket?


Arctic Cooling har etablerat sig på marknaden vid detta laget och kräver inte någon långrandig presentation. VGA Silencer är däremot något nytt för Arctic Cooling då det är deras första grafikkortskylare. Kylaren syntes först i samband med HIS Radeon 9800 Pro IceQ som numera säljs med denna kylning förmonterad.






























Arctic Cooling VGA Silencer

Dimensioner:
185 x 84 x 34 mm
Vikt:
278 gram
Material:
Aluminium
Fläkthastigheter:
1200 och 2400 rpm
Anpassad för:

Radeon 9500 – 9800 Pro samt GeForce 3 Ti200-Ti500

Uppskattat pris:
~150 kr

En snabbtitt på specifikationer avslöjar direkt ett par viktiga saker. Produkten är gjort i aluminium och väger en hel del (dvs har mycket värmeavledande material). Fläkten kan gå i två olika lägen, båda två är låga så det snabba läget lär inte på något sätt vara öronbedövande. Om du har ett Radeon 9500-9800Pro eller något GeForce 3 är det bara att tuta och köra men om du har ett annat grafikkort är det bäst att du hör av dig till Arctic Cooling och frågar först. Faktum är att Arctic Cooling på lådan skriver att deras sida uppdateras med information om kompabilitet, dock finns där ingen uppdatering ännu trots att produkten nu funnits ute över en månad.
Slutligen ser vi något mycket trevligt nämnligen priset: endast 150 kr.
















Innehåll









Baksidan

Till vänster har ni paketets innehåll i sin helhet. Här finns själva kylblocket och den tillhörande "bakplattan". Vidare ser vi "spännet" (den blå lilla saken) som man monterar på kortets undersida och spänner fast anordningen med samt en liten tub kylpasta. Till höger har vi kylningens undersida, dvs den sida som har kontakt med GPUn. Det är knappast någon finslipad yta här men å andra sidan så omges coren på Radeon 9×00 av en shim som förhindrar direktkontakt med kylaren. Alltså blir det till att kladda på en hel del kylpasta.
















Monterat












Lite "glapp"


På vänster sida har vi den färdigmonterade produkten. Att montera det är väldigt lätt och så länge man gått ut lågstadiet ska det nog inte vara några problem även utan manual. Själva monteringen tog på ett ungefär 5-10 minuter och då ingick att jag gick och tvättade händerna efter det att jag lyckades kladda ner hela mig själv med den gamla kylpasta som satt på coren. 😉

På den högra bilden ser vi ett litet problem som uppstår med vissa kort, vi har ett klapp på cirka 7 millimeter (vilket anges som normalt i instruktionsboken) mellan bracketen och själva kylningen. Kort sagt kommer vi få lite varmluftspill i lådan. Vilka kort som inte får detta problem anges inte någonstans. Huvudsaken är ju ändå hur produkten presterar så då har det blivit dags att bläddra till nästa sida.


Eftersom Radeon 9800 Pro inte har någon inbyggd temperaturmätare och vi inte hade en tillförlitlig extern sådan heller får vi nöja oss med att se hur kylningen påverkar överklockningspotentialen. Vi jämför helt enkelt hur minne respektive GPU klockade med standardkylningen och VGA Silencer både i High och Low-lägena.














3.4 % extra på coren och 1.3 % extra på minnet är knappast fel, speciellt inte när kylningen håller lägre ljudnivå än den som satt där tidigare. Att kylningen har ett utblås, trots att det inte sitter helt "tätt" bör också sänka temperaturen inne i vårt chassi något:










I rena siffror ser det inte så jätteimponerande ut, men 4.8 % är knappast illa pinkat när kylningens primära syfte ju faktiskt är att kyla grafikkortet. Notera också att resultaten här är tagna då vi överklockat maximalt(!) Förmodligen får man något bättre resultat på de grafikkort som inte får det "glapp" som vi nämnde på föregående sidan.

Allt som allt har vi både höjt vår överklockningspotential samtidigt som vi sänkt temperaturerna.

Vad det gäller ljudnivå så är kylningen väldigt tyst. Skillnaden mellan High och Low på fläkten är nästan obefintliga vad det gäller ljudnivå och i High är kylningen betydligt tystare än standardkylningen som satt på vårt Radeon 9800 Pro. Vad mer kan man begära?


Ni har nog förstått vid detta laget att vi gillar den här produkten.

Arctic Cooling VGA Silencer

Fördelar:
+ Tyst
+ Effektiv kylning
+ Billig

Nackdelar:

Tar upp en PCI-plats

Om man säger som så här: har du 150 kronor och en PCI-plats att avvara så är VGA Silencer ett givet val.

I och med referenskylningen till GeForce FX 5950 Ultra har diskussioner huruvida in- eller utblås är smartast dykt upp. Personligen gillar jag idén om utblås bättre, att sänka sin ambient temperatur är aldrig fel.

Det är inte mycket mer att säga här, VGA Silencer får helt klart skina lite i glansen från vår Redaktörens Val-utmärkelse. Billig, tyst och effektiv kylning, kan det bli mycket bättre?


Arctic Cooling VGA Silencer

Tack till Rotakorn som försåg oss med testexemplaret.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid