g402cover1

Logitech G402 eller Hyperion Fury som den även kallas ska enligt Logitech vara världens snabbaste FPS-gamingmus. Som lillebror till G502 Protheus Core och uppföljare till G400s fyller G402 ett hål i Logitechs produktportfölj. Vi har hårdtestat G402 för att se vad den går för och ifall den kan ses som värdig uppföljare till tidigare G400s, G400 och kanske till och med legenden MX518.

Det har blivit dags för den första uppdateringen i Sveriges största jämförande test och köpguide för datormöss och denna gången med ytterligare en mus från tillbehörsjätten Logitech. För alla som vill lära sig mer om datormöss, vilka modeller som är aktuella idag och hur de fungerar så föreslår vi att ni tar en titt på Svenska musguiden. Guiden är givetvis uppdaterad med Logitech G402 men här nedan följer en summering av vårat test.

Logitech G402 Hyperion Fury
Anslutning USB-kabel – 2 m
Antal knappar 8
Sensor Delta Zero med Fusion Engine – Optisk
DPI/ CPI 250 – 4000 DPI
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Dimensioner 72 x 41 x 136 mm
Vikt 108 g
Drivrutiner/ programvara Logitech Gaming Software
Pris 549 SEK

Form och design

Vid första anblick ser inte G402 ut att kunna vara en ersättare till G400s rent ergonomiskt men vi finner ganska snabbt att trots att designskillnaderna så ligger G402 förvånansvärt likt G400s i handen. Musen är således lämpad för användare med handstorlek medium eller större som föredrar handflategrepp eller klogrepp.

G402 har totalt 8 knappar varav musknapp 1 och 2 ska enligt Logitech ska vara goda för 20 miljoner klick och tittar vi på sidan så ser vi tumknapparna och sniper-knappen som är ergonomiskt placerade och lätta att nå med tummen samt har en skön taktil respons. Likt andra möss i Logitechs senaste gamingserie så är DPI-knapparna placerade till vänster om musknapp 1 och på G402 så är de upphöjda för att förhindra klick av misstag. Vi kan enkelt se den valda DPI-nivån på DPI-indikatorn som lyser i blått likt Logitech-logotypen.

images/labswedish/artiklar/Kringutrustning/Svenska_Mus-guiden/largethumbnails/logitech_g402_1.JPG

Scrollhjulet rullar ganska lätt men man känner ändå stegen tydligt, dock så ger den ifrån sig ett plastigt och ihåligt ljud när man scrollar.

Ytan på G402 är matt borsett från några blanka designdetaljer men ger oss inte direkt något kanongrepp, däremot så har musen tillräckligt hög rygg och tumstöd för att ge en handflategreppare en hyggligt stöd och grepp.

När vi vänder på musen så hittar vi på undersidan 6 stycken glidytor som enligt Logitech ska vara goda för 250 kilometer innan de nöts ut och vi ser även där USB-kabeln går in till musen som är tillverkad i plast och dessvärre ganska styv.

Prestanda och användande

Det är skönt att se Logitech numera är en av de tillverkarna som tonat ner fokus på hur många tusentals DPI nästa gamingmus ska ha. I G402 har de istället fokuserat mycket på sensor och prestanda. G402 är den första musen som vi testat som har en inbyggd accelerometer som arbetar tillsammans med sensorn för att ge ett så bra läsresultat som möjligt vid hastiga rörelser, vilket är teknik som vi uppskattar men vi har svårt att nå upp i de hastigheter som krävs för att förbättringstekniken Fusion Engine ska aktiveras. Det är först efter 120 IPS (Inches Per Second) som Fusion Engine aktiveras och stöttar sensorn.

images/labswedish/artiklar/Kringutrustning/Svenska_Mus-guiden/largethumbnails/logitech_g402_5.JPG

Vid speltestet så presterar G402 riktigt bra och likt andra möss med Delta Zero sensorn så är avläsningen riktigt bra, snabba rörelser är absolut inga problem och det finns ingen märkbar acceleration. Logitech själva marknadsför G402 som en renodlad FPS-mus och det stämmer, vi tycker den fungerar som allra bäst i FPS-spel även fast den givetvis fungerar i RTS- och MOBA-titlar också.

Dock så uppstår det ett plastigt och ihåligt ljud när man lyfter och sätter ner musen på musmattan, något som hörs extra påtagligt när vi använder hårdare musmattor. Det bidrar inte till någon premiumkänsla så vi rekommenderar att G402 används på en mjuk musmatta för att dämpa dessa ljud och för att sensorn ska få bästa läsresultat.

Vid prestandatestet är det inga som helst problem för musen att leverera inställda nivåer för polling rate och DPI.

Mjukvara

Likt andra Logitech gamingmöss och tillbehör så använder G402 Logitech Gaming Software. I programvaran kan vi enkelt binda knappar till alla möjliga funktioner, justera polling rate, belysningsintesitet och ställa in DPI-nivåerna.

logitech_gamingsoftware_g402

För G402 erbjuder även Logitech Gaming Software en testfunktion för att se hur många IPS eller meter per sekund du kan komma upp i samt en funktion som vi tycker är ganska intressant: ett verktyg för att se vilka knappar du använder mest.

lgs_heat_analyzer

Snubblar på sin kvalitetskänsla

Logitech G402 är överlag en bra gamingmus och det är mycket tack vare Delta Zero sensorn, men det krävs mer än en supersensor och bra knappar för att en gamingmus ska bli ett dödligt vapen på slagfältet. I våra tester väger kvalitetskänsla tungt vilket är något som vi tyvärr känner att Hyperion Fury faller lite på med tanke på priset. För att läsa mer om G402 i relation till andra möss i samma prisklass kan du med fördel ta en titt i Svenska Musguiden.

logitech_g402_4

Vi gillar att Logitech lägger fokus på bra sensorer och prestanda istället för tusentals DPI och G402 Hyperion Fury är en bra FPS-mus som uppfyller de krav en den alldagliga spelaren ställer på sin datormus. G402 fungerar givetvis även bra till andra typer av spel men det märks att Logitech har lagt FPS-titlar i fokus för denna modellen med en riktigt grym sensor och sköna taktila knappar. Tyvärr får vi inte den där känslan av total kontroll och kvalitet då plastiga och ihåliga ljud uppstår när man sätter ner musen samt rullar på scrollen vilket är synd på sådan i övrigt riktigt bra gamingmus.
Svenska musguiden 2015-01-30

Marknadsanalys

Det har inte hänt jättemycket på marknaden sedan vi lanserade musguiden så tillverkarnas fokus verkar fortfarande ligga på att leverera anpassningbara möss. Det gläder oss att se att tillverkare så som Logitech tonar ner marknadsföringsfokus på hur många tusentals DPI nya gamingmöss har utan istället fokuserar på ergonomi och prestanda. Det är något som vi uppskattar och gärna ser att fler tillverkare tar efter.

Mer information finns i Svenska musguiden

I Svenska Musguiden hittar du det fullständiga testet av Logitech G402 Hyperion Fury tillsammans med massor av andra möss, där jämför vi form, prestanda och pris mellan alla dagens intressanta modeller.

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/mus_guiden.png

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid