AOpen har sedan slutet av 1996 tillverkat olika hårdvarukomponenter och sedan 2003 är de leverantör av SFF/barebone-system. Vi har testat en av deras senaste modeller, EZ482.


I slutet av 1996 bildades AOpen och har sedan dess varit en flitig tillverkare av hårdvara. Under senare delen av 2003 kom deras första barebone i XC Cube-familjen. I denna recension så har vi testat ett av deras barebone för socket 939 som också har inbyggt grafikkort, modellen heter EZ482.






Utöver EZ482 så har AOpen många andra modeller inom XC Cube, närmare bestämt 32 st olika finns att välja mellan. Men nu är det alltså EZ482 vi kommer koncentrera oss på och även dess moderkortsstyrkrets som består av ATi RS482 (nordbryggan) samt IXPSB450 (sydbryggan). Att EZ482 har inbyggt grafikkort innebär även att den borde kunna lämpa sig väl för att placeras i vardagsrummet som en HTPC.



Vi har i denna test även jämfört med ett annat barebone för att få en uppfattning om hur väl AOpen EZ482 presterar.
























































AOpen EZ482
Processor support Socket 939 Pins(Support AMD® Athlon FX and Athlon 64 CPU)
Chipset ATI RS482 + IXPSB450
VGA Chipset ATI X300
Minne 2st 184-pin DDR-DIMM
DDR 400/333/266 (200MHz/166MHz/133MHz)
Maximalt 2GB
Expansionsplatser 1st PCI-Express x16 (Max längd 220mm)
1st PCI (Max längd 190mm)
Lagring 1st Diskettstation
2st Ultra DMA 133 IDE
4st Serial-ATA
Back-panel I/O 1st PS/2 Tangentbord
1st PS/2 Mus
1st IEEE 1394 (Firewire) (6 pins)
1st Serie-port (COM)
1st Parallell-port
1st GigaBit LAN (RJ45)
8-kanals ljud ut (7+1)
Line-in
2st USB 2.0
1st Composite
1st VGA
Front-panel I/O SPDIF: Optisk in/ut, coaxial ut
1st Mikrofon
1st Hörlurar (line-out)

2st USB 2.0
1st IEEE 1394 (Firewire) (6 pins)
1st IEEE 1394 (Firewire) (4 pins)
Nätaggregat 275W
Fläktar/Kylning Totalt 2 st fläktar (inkl CPU och PSU)
Passiv kylning nordryggan

Storlek 320 x 200 x 190 mm
Vikt 3,8kg (netto)
Pris i skrivande stund ca2800-3400kr


AOpen presenterar en gedigen specifikationslista för EZ482 där den integrerade grafikkretsen och nätaggregatet kanske står ut mest. Att nätaggregatet levererar relativt låga 275W gör att man höjer på ögonbrynen lite grand. Kommer det att räcka till?







Kartongen till EZ482 är fullmatad med information om innehållet och vi förvånas lite grand över att den är så liten.







Som sig bör är alla tillbehör förpackat snyggt och fint i en separat kartong som underlättar installationen.








Kartongen innehåller ett antal installationsmanualer på olika språk samt de nödvändiga kablarna för montering av olika enheter. Kablarna är rundade så att luftflödet inte skall påverkas alltför negativt. En trevlig detalj som följer med i kartongen är en putsduk (liknande de som används för att putsa glasögon) för att ta bort eventuellt otrevliga fläckar som förr eller senare kommer att komma på på det högblanka chassit.



Låt oss titta närmare på chassit!









AOpen EZ482 har ett behagligt utseende med rundade hörn och en kromfärgad list i fronten vilket ger ett klassiskt och stilrent utseende. Just det exemplar som vi testat är svart men det finns även i silver. I fronten så hittar vi, som sig bör, en 5,25″-plats för CD/DVD-läsare/brännare samt en 3,5″-plats där det går att montera en diskettenhet eller en extra hårddisk. Längst ned så återfinner vi fronpanelen bakom en lucka. Frontpanelen ger möjlighet att ansluta USB-, firewire-, mikrofon/headset- och SPDIF-enheter.



På baksidans panel finns förutom de vanligaste anslutningarna även en VGA-anslutning samt Composite-anslutning. EZ482:S videostyrenhet är baserad på ATi:s X300 chip.







EZ482:s chassi är tillverkat av lackerad aluminium med rejält tilltagna utstansningar för att underlätta luftflödet inuti chassit. I princip hela vänster sida (sett framifrån) har utstansade hål och på höger sida så finns dessa precis där CPU-fläkten skickar ut varmluft.







Bilden till vänster visar den sida som innehåller PCI och PCI-e expansionsplatser. Något som ska bli intressant är hur luftflödet kommer påverkas när ett grafikkort kommer fylla PCI-e-platsen, detta med tanke på att CPU-kylningens luftintag troligen kommer att täckas av grafikkortet. Mer om det senare under testerna.



Den högra bilden visar den sida av CPU-kylningen som transporterar bort den uppvärmda luften. I chassit finns två fläktar som tar hand om att leda bort den varma luften, dels den som sitter på processorns kylare och även den som finns i nätagget.








På bilden till vänster syns två stycken kylflänsar, den större kyler nordbryggan och den mindre tar hand om avkylningen av sydbryggan.

Nätaggregatet som sitter monterat i EZ482 levererar 275W enligt specifikation. Man kan tycka att det är i minsta laget och det ska bli intressant att se om det kommer ställa till några komplikationer under testerna. Detta med tanke på att det kommer monteras ett 7800GT som slukar en del extra effekt.







Det är rejält tilltagen kylfläns som följer med EZ482. Den är helt gjord i koppar vilket borgar för en god avkylning. Fläkten som sitter på kylanordningen är förhållandevis stor och det bör innebära att ljudnivån inte behöver bli så hög.



Vad finns då i EZ482:s BIOS som är av intresse?






Att hitta mängder av inställningar i BIOS är inte något som vi förväntar oss med tanke på att ett SFF inte direkt riktar sig till de som vill tweaka sitt system i oändlighet. Det är möjligt att ställa busshastigheten ända upp till 400MHz, det kommer bli riktigt intressant att se hur långt vi når när vi ska överklocka systemet. Men med tanke på att HTT-multiplikatorn inte går att styra så är chanserna att nå så höga nivåer i det närmaste omöjligt.







Det är rätt sparsmakat med inställningar för minnena. Det är möjligt att ställa minnena i 100/133/166/200MHz vilket är det man kan förvänta sig av ett system idag. Gällande övriga inställningsmöjligheter för minnena är det endast möjligt att styra Tcl-värdet, det går att ställa in i 2/2,5/3. För de tester som vi genomför så kommer vi använda oss av Tcl=2 då vi vet att de minnen som används klarar detta.








På HW-monitorsidan i BIOS så ser vi de olika temperaturer, fläkthastigheter och spänningar som systemet levererar. Det är möjligt att ställa in fläktstyrningen i olika steg för att styra avkylning och ljudnivå i datorn. Vi kommer använda oss av ”Smart Control” genom hela testet.

Det är inte möjligt att styra CPU-spänningen i EZ482:s BIOS, det är dock möjligt att ställa in den spänning som matas till DDR-minnena. Detta går att ställa in från 2,6V till 2,9V samt Auto.


Inställningsmöjligheterna i BIOS är begränsade men de som finns är de mest nödvändiga och har man inte för avsikt att överklocka eller på annat sätt tweaka sitt system så räcker dessa gott och väl.



För en person med vana i att bygga datorer så är det fullt möjligt att sätta ihop alla komponenter utan att titta i den medföljande manualen. Den som inte har någon större erfarenhet av att bygga ihop datorer så är manualen alldeles utmärkt och följer man den så är det svårt att göra något fel.








Vi börjar med att plocka ut den del där DVD/CD-läsare/brännare ska monteras. I denna monteras även hårddisk och diskettstation/extra hårddisk.



Molex-kablarna och SATA-kablarna som matas till hårddisken är vinklade för att minimera utrymmet som de tar upp.









Chassit har två st expansionsplatser, en PCI och en PCI-express x16. Då utbudet av PCI-kort fortfarande är stort är det till EZ482:s fördel att det finns en sådan expansionsplats. För den som vill är det då möjligt att t.ex. montera ett kraftfullare ljudkort eller ett separat TV-kort om man så önskar.



Vi kommer i denna recension att testa det inbyggda grafikkortet samt med ett Geforce 7800GT. I EZ482 så finns det endast tre stycken molex-kontakter vilket ger en begränsning i antal enheter som kan monteras. För att kunna montera fler enheter så krävs det en kabel som delar upp en molex i två kontakter. Någon sådan följer dock inte med EZ482. Vill man använda sig av två st hårddiskar, en DVD-brännare och ett grafikkort som kräver extra matning så måste man alltså införskaffa sig en sådan kabel.







När vårt 7800GT-kort monterats så märker vi att det blockerar en stor del av luftflödet i chassit vilket visar sig negativt i våra temperaturmätningar längre fram.








Som sig bör för ett barebone är alla kablar noga måttanpassade för att inte utrymmet inuti chassit ska lida. Detta ställer till problem när vi ska montera vårt grafikkort. Vi måste leta reda på en förlängningskabel för att grafikkortet ska få sin matning.




EZ482 är utrustat med 4 st SATA-anslutningar, dock finns det endast plats för två st hårddiskar i chassit. Om man ska utnyttja alla fyra anslutningar så måste dessa anslutas som externa hårddiskar. Att SATA-kontakterna sitter monterade längst fram i chassit kommer för den som ska ansluta ett externt SATA-kabinett skapa lite bekymmer då kablarna måste dras genom hela chassit till baksidan.

















































Testsystem
Hårdvara
Moderkort Aopen EZ482 (ATi)
Shuttle SN25P (nForce4)
DFI Lanparty SLI-D (nForce4)
Processor AMD Athlon FX-55 (2600MHz)
Minne Corsair XMS 3200XL DDR (2x512MB) 2-2-2-5-1T
Grafikkort nVidia GeForce 7800GT XFX Extreme
För EZ482 även det inbyggda grafikkortet ATi X300
Hårddisk Western Digital SATA 250GB 8MB cache
Mjukvara
Operativsystem Windows XP (SP2)
Drivrutiner Aopen EZ482: ATi Catalyst 5.5
Shuttle/DFI: nVidia nForce4 6.70
Grafikkort: nVidia Forceware 81.98
Testprogram SiSoft Sandra 2005 SR3

SuperPi

AutoGK
3DMark05 1.2.0

3DMark06 1.0.2

PCMark05 1.1.0

AquaMark3

Far Cry 1.33
UT2004
DOOM3
Battlefield2 1.12

Övrig test Ljudnivå
Temperatur





Som referensmoderkort/-barebone har vi valt DFI Lanparty SLI-D samt Shuttle SN25P.



Först ut är det CPU och Minne som ställs på prov.



Först ut är SiSoft Sandra där vi valt att testa tre av de många olika tester som finns i programmet.











Det skiljer inte mycket mellan de tre systemen vilket är helt i sin ordning då testet i huvudsak stressar processorn. Dock blir resultatet aningen lägre för AOpen vilket kan förklaras med att med BIOS-inställningarna på default så körs processorn i 2,60GHz för AOpen och i 2,61GHz för de andra två testsystemen.


Näst på tur är Sandras minnestest.






Här presterar AOpen sämre än de andra två och det kan till stor del ha att göra med avsaknaden av inställningar för minnena. Inställningarna var de aggressivaste som var möjligt att göra vilket resulterade i 2-4-2-8-1T medan de andra testsystemen klarade 2-2-2-5-1T.



AOpen kommer strax efter de andra två testsystemen i att beräkna Pi med 1 miljon decimaler.



För konvertering av en MPEG-2 (141MB) till Avi så hamnar AOpen efter med några sekunder. Skillnaden kan tyckas liten men om filen skulle varit avsevärt större skulle även skillnaden blivit det också. I procent räknat så är AOpen EZ482 drygt 5% sämre än DFI-kortet.


Bland de vanligare testprogrammen är Futuremarks 3DMark05, 3DMark06 och PCMark05 samt Aquamark3 från Massive Publishing. Nedan så kör vi igenom dessa och vi kommer att redovisa både det inbyggda grafikkortet och med ett 7800GT i samma diagram.











Det interna grafikkortet hamnar rejält efter ett 7800GT vilket är helt i sin ordning då det inbyggda grafikkortet inte alls går att jämföra med ett 7800GT-kort. När vi kör testerna på EZ482 med ett 7800GT så blir resultatet avsevärt bättre, dock klarar inte ATi’s chipset att leverera samma resultat som de moderkort som är baserade på det erkänt bra nForce4-chipset.








Precis som i 3DMark får uppsättningen med det interna grafikkortet svårt att leverera resultat som är i nivå med den uppsättning som har ett 7800GT monterat. I och med att PCMark05 även testar andra delar i systemet (CPU, Minne, Disk m.m.) så blir inte skillnaden lika stor som i 3DMark-testerna. Även här så kommer AOpen en bit efter när 7800GT kortet är monterat i systemet.









Mönstret att AOpen EZ482 presterar något sämre än ett NF4-baserat system går igen i Aquamark3.




För att få en bättre uppfattning om hur väl systemet presterar så tar vi med fyra stycken speltester. Det är Unreal Tournament 2004, FarCry, Doom3 samt Battlefield2. Alla tester har genomförts med samma inställningar för såväl det interna grafikkortet som för 7800GT-kortet.





















Ovanstående tester visar tydligt att det interna grafikkortet inte klarar av något av de mer krävande 3D-spelen. Men AOpen EZ482 tillsammans med ett prestandastarkt grafikkort levererar förhållandevis bra resultat även om de inte riktigt når fram till de resultat som de NF4-baserade systemen gör.

Hur klarar sig AOpen EZ482 då det handlar om överklockning?



EZ482 har få inställningsmöjlgheter i BIOS för överklockning men de mest grundläggande inställningarna finns så det borde vara möjligt att EZ482 ska kunna prestera en viss överklockning. De övriga komponenter som används i testsystemet har alla visat sig klara busshastigheter på över 300MHz vilket gör att EZ482 får sättas på ett rejält prov.



Då det inte finns några möjligheter i BIOS att påverka CPU-spänningen så blir testet enkelt. Vi sänker multiplikatorn till en ”säker” nivå och därefter höjer busshastigheten tills systemet inte uppför sig stabilt.

Överklockning
AOpen EZ482 + FX-55
Multiplikator CPU Spänning CPU-buss (MHz) Stabil
9 1,5V (default) 220 Ja
9 1,5V (default) 225 Ja
9 1,5V (default) 226 Nej
9 1,5V (default) 227 Nej




Som tabellen ovan tydligt visar så är inte EZ482 (tillsammans med ett 7800GT) något som tilltalar den som håller på med överklockning. 12,5% överklockning klarade systemet av och allt därutöver skapade BSOD eller att systemet gick tillbaka till defaultinställningar i BIOS. Att EZ482 inte klarar av så höga nivåer i överklockning beror till största delen på ATi:s styrkrets samt till viss del avsaknad av inställningsmöjligheter i BIOS.



I vårt tidigare test av Shuttle SN25P så startade vi med ljudnivåmätningar vilket många är intresserade av. En tyst dator är något som blir viktigare ju mer tid man ägnar vid datorn.







På ett avstånd av 50 cm och i samma nivå som chassit har vi genomfört ljudmätningarna. Vårt senaste test så satte Shuttle SN25P nivån och vi har gjort jämförelser mellan de två. Precis som då så har vi mätt ljudnivån för tre olika händelser vid systemet. Under uppstart, under load och i idle. Att ljudnivån är som högst under uppstart är inte alls konstigt då alla fläktar i systemet går på högsta varvtal, den ljudnivån sjunker sedan drastiskt i och med att systemet kommer in i Windows. Som tabellen ovan visar så skiljer det lite grand mellan de två systemen till fördel för Shuttle. Att AOpen har något högre ljudnivåer än Shuttle vid mätning är inte något som inte är lätt för örat att uppfatta. AOpen har lyckats med EZ482 och skapat ett barebone vars ljudnivåer är låga och helt acceptabla.


Temperaturer
AOpen EZ482 + FX-55
Rumstemperatur 25,0 grader
Idle Load
CPU (7800GT) 57 grader 70 grader
System (7800GT) 36 grader 40 grader
CPU (IGP) 53 grader 63 grader
System (IGP) 35 grader 39 grader




Tyvärr har inte AOpen något eget program för att mäta temperaturerna. Speedfan är dock ett program som klarar av att läsa av temperatursensorerna som finns i EZ482 och det är det programmet som vi använt oss av.



Man kan inte förvänta sig låga temperaturer med ett så litet chassi men att temperaturerna skulle uppgå till dessa nivåer var inte något som vi förväntade oss. Som tabellen visar så steg temperaturen till 70 grader under load vilket är i högsta laget. I och med att 7800GT-kortet täcker större delen av luftintaget för kylningen av CPU så tog vi även med temperaturerna som uppmättes när vi endast använde det inbyggda grafikkortet (IGP). Med enbart det inbyggda grafikkortet så sjönk temperaturerna drastiskt i förhållande till de uppmätta temperaturerna då 7800GT-kortet var monterat.

Hur väl har AOpen EZ482 presterat i helhet? Vi sammanfattar det hela på nästa sida.






AOpen har lyckats med EZ482 ur ett utvändigt designperspektiv. Dess storlek och utseende tilltalar säkerligen många som vill ha en smidig dator på skrivbordet eller som HTPC i vardagsrummet.

I och med att EZ482 är utrustat med ett inbyggt grafikkort så lämpar sig den mycket väl för kontorsarbete eller som en instegsdator för att vid ett senare tillfälle införskaffa sig ett kraftfullare grafikkort som klarar av att hantera de senaste dataspelen.



Den invändiga designen lämnar dock en del att önska. Att AOpen inte skickar med fler kablar till EZ482 är något som drar ned betyget. För att kunna genomföra våra tester så fick vi leta fram en förlängningskabel så grafikkortet fick sin molex-matning. Att utrusta EZ482 med 4 stycken SATA-anslutningar känns överdimensionerat då det inte är möjligt att montera fler än två st diskar intui chassit.



Den värmeutveckling som EZ482 skapar och inte riktigt klarar av att transportera bort gör att helhetsbetyget inte når toppnivåer. Att temperaturen under load med separat grafikkort når upp till 70 grader är något som hamnar på minuslistan för EZ482.



En sak som imponerar är att nätaggregatet som levererar 275W klarar av att driva runt systemet under full load i alla applikationer.



Något som definitivt hamnar på plussidan är priset. Priset för EZ482 ligger en bra bit under sin konkurrent som vi jämfört med.











AOpen EZ482


Positivt:
+ Pris
+ Ljudnivå
+ Manualer
+ TV-ut
+ Utvändig design

Negativt:
– Värmeutvecklingen
– Avsaknad av kablar
– Placeringen av grafikkortet i förhållande till luftflödet
– Inställningar i BIOS



Även fast temperaturnivåerna ligger i det högsta laget och att det finns en del ogenomtänkta lösningar inuti chassit så kan vi rekommendera EZ482 till de som inte är i behov av maximal grafikprestanda, detta med tanke på att det har ett inbyggt grafikkort och att den ligger i en bra prisnivå. Om man däremot har behov eller intresse av att kunna uppgradera sin dator i en större utsträckning så finns det bättre alternativ än AOpens EZ482. Kort och gott har AOpen tagit fram ett bra barebone utan några större brister men som trots allt försvinner lite i mängden.



Vi tackar AOpen som försett oss med en AOpen EZ482 som testexemplar.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid