Intro

Ryzen 5 är AMD:s nya mellanklassprocessorer för spelare och entusiaster. Med klassledande prestanda per krona är det röda processorer i topp det efter årtal av Intel-dominans.

Den här artikeln är en del av Svenska CPU-guiden, Sveriges största löpande test av processorer. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla CPU-tester och andra relaterade artiklar.

Efter ett krafttag utan dess like i entusiastsegmentet har AMD visat att man åter är en kraft att räkna med på CPU-marknaden. Samtidigt är det segmentet bara en bit av marknaden, och inte den viktigaste. För att vinna konsumenternas hjärtan krävs framgång i de billigare prisklasserna.

I den här artikeln kikar vi närmare på två av AMD:s nya processorer i Ryzen 5-familjen: Ryzen 5 1500X och Ryzen 5 1600X. Vill du veta mer om Ryzen 5-familjen som helhet och varför den här lanseringen är så pass viktig, både för AMD och för dig som konsument, kan du med fördel kika på vår förhandstitt.

På nästa sida tar vi en titt på vad Ryzen 5 innebär rent tekniskt. Därefter hamnar AMD:s nya mellanklassplattform på sträckbänken i testlabbet.

29 KOMMENTARER

 1. Synd att ni testat med äldre AGESA och 2400Mt på minnen, Ryzen trivs bra med 3200 men hitintills har det mer eller mindre krävt samsung b-die, senaste AGESA ska dock löst detta och tillåter andra kretsar att komma upp i över 3000Mt. Ps. Ni vet om prestandabuggen med nVidiakort och Ryzen i dx12 va?

  • Vad gäller AGESA så använder vi det senaste som går att använda i nuläget. Vi kör den senaste UEFI-versionen som optimerats för Ryzen 5. Vi använder även Samsung b-die-minnen från Geil.

   Anledningen att vi testar primärt med 2400MHz är för att det är hastigheten som _AMD själva specificerar för system med två moduler_. Intel Kaby Lake testas med samma hastighet, av samma anledning. Vi testar även med högre minneshastigheter på sidan för minnesskalning, men att testa enligt AMD:s egen specifikation i native-hastighet är det enda rimliga för bastesterna. Samma regler för alla CPU-tillverkare 🙂

   Vad gäller DX12-buggar med Ryzen och Geforce-kort är vi medvetna om vad som spekuleras. Hur AMD och Intels processorer reagerar på olika grafikkort och olika drivrutiner är någonting vi kommer kikas på i en kommande artikel. Vi har nyligen fått in lite nya röda kort som eventuellt kan vara av relevans… 🙂

   • Förstår tänket att separera minnesfrekvenspåverkan men det blir samtidigt lite konstigt att dela upp det inom ett “bastest” men det är kanske personlig preferens om något. Om ni nu är medvetna om att det är något hinky med dx12+nV+Ryzen varför tar ni då med det i ert testande alls? Ännu större fråga är varför ni tar med just ROTR där det finns mycket tydliga problem i spelet med fler än fyra kärnor/trådar (HT on/off på 7700k eller 7600 vs 7700) och dessutom det spel där nv+ryzen+dx12 buggen visas oerhört tydligt. Vad jag vet finns det rätt många andra spel ni kan testa där det inte finns riktigt lika många problem i spelet/inbyggda benchmarken.
    PS. skulle ni kunna skriva ut vilken AGESA det är ni kör med? är av lika stort intresse som vilka drivrutiner som används i mitt tycke.

    • Vi uppdaterar successivt med fler speltester, och vi har använt ROTTR sedan innan Ryzen lanserades, helt enkelt för att det är en titel där det smidigt går att jämföra DX11- och DX12-prestanda. Vi kommer givetvis göra en djupare analys av jämförelsen mellan Radeon- och Geforce till Ryzen-plattformen, vilket blir en separat artikel. Jag ser dock inte varför vi skulle välja att inte ta med testet av den anledningen – om det är ett genomsyrande problem är det ju i fall desto viktigare för konsumenter att se det representerat.

     Sämre prestanda i vissa titlar, exempelvis vissa DX12-titlar med Geforce-grafik, är ju i så fall vad konsumenter kan komma att uppleva vid ett köp. Att inte ha med de testerna, och bara ta med tester där Ryzen är problemfritt, hade i så fall snarare varit direkt missvisande. Att Ryzen får svårt i vissa spel är ett faktum, och det är ett faktum konsumenter behöver vara medvetna om – exakt *vad* det faktumet beror på, däremot, blir en separat analys.

     Vad gäller AGESA vi nu specificerat på produktsidan (sida 2), att vi använder UEFI version 1.43, som i sin tur använder AGESA 1.0.0.4.

     • Fast nu är det inte normala beteenden vi ser utan prestanda som går i direkt motsatt håll av vad som borde ske och dessutom de resultat som ligger utanför normen, att då använda ett spel som cpu benchmark som är så buggigt som ROTR ändå är för att vara representativt för spelmarknaden i stort blir ett mycket underligt resonemang, speciellt när man inte testar särskilt många spel.
      Sen kanske ni inte ska anspela på att det är Ryzen & AMDs fel att nVidia gpuer uppvisar mycket underligt beteende i dx12, det är redan visat att det är specifikt nV som underpresterar med just Ryzen i just dx12, AMD gpuer visade inte detta beteendet alls. Detta i sig resonerar dom flesta i att det beror på nvidias mjukvaruhantering av just dx12 och att man missat något med Ryzen. Detta sker inte med en AMD gpu alls. Att då åter igen försöka hävda att det skulle vara normen och spegla normal situation blir nästan löjligt. Allra helst eftersom buggen visar sig i stort sett enbart i cpu limiterade situationer, situationer som den normale spelaren sällan kommer springa på men som ändå får ett stort genomslag i cpu benchmarks

      Hela poängen med CPU testande är att försöka ge en bild av hur dom presterar överlag och generellt, om man då tar med ett spel som man vet producerar mycket tvivelaktiga resultat och som dessutom har visats ha direkta problem med vissa hårdvarukombinationer så är det väl lite svårt att hävda att det skulle representera normen eller medelprestandan. Det är snarare en outlier och bör definitivt uppmärksammas som just detta om man envist ändå vill ha med spelet.

     • https://www.nordichardware.se/wp-content/uploads/ROTTR_dGPU_DX11_1280-3.png
      Kika på denna bild, här presterar en 7600k 184,7fps i snitt medans en 7700k presterar 149,77fps. Det är en ökning på 23,3% i fps från 7700k som ses på 7600k, detta trots att 7600k har lägre frekvens och fyra trådar mindre. Tittar vi sedan på hur 7350k presterar så ligger den 5% före 7700k trots halva antalet kärnor, trådar och lägre frekvens.
      Detta trots att ROTR kan belasta en modern 4c8t cpu till 100% i 720p i två av deltesterna, det rimmar inte bara ganska illa med prestandan som spottas ut utan också jävligt illa. Prova att spela spelet och då syria nivån och geothermal valley sen får vi se hur representativ den inbyggda benchmarken är…

     • Som vi tydligt påpekade under vårt livesända eftersnack kan vi inte säga något mer konkret om prestandaskillnader på Ryzen med Geforce vs. Radeon-grafikkort innan vi själva testat.
      Det är klart intressant och värt att undersöka, något vi redan har planerat. Jag ser dock inte att vi anspelat på att det är någons specifika fel, det måste vara misstolkat men tyckte vi var väldigt tydliga i livesändningen. Vi varken kan eller vill säga något officiellt kring detta innan vi själva testar, det finns ingen som vinner på att vi gissar oss fram till slutledningar. 🙂

      Angående ROTR är det som sagt ett populärt spel vi haft med i vår testsvit under lång tid. Hade vi haft obegränsat med tid hade vi gärna testat 20-30 talet spel, men så är tyvärr inte fallet. Däremot ska vi givetvis hålla ett extra öga på denna titel och som Carl säger har vi kikat på att lägga till fler speltester. Det är dock en betydligt större operation än man kan tro. 😛

      Med detta sagt har vi även lagt till en kommentar om att just ROTR har uppvisat lite svårtolkade resultat.

     • Jättebra att ni lägger till kommentarer och förtydligar men det är inte enbart problem med ryzen och dx12 i detta spel, kika på min föregående kommentar om hur 7700k, 7600k och 7350k presterar i den inbyggda benchen och hur uppåt väggarna dom resultaten är. (ser att bilden inte visas om man inte klickar på den i det föregående inlägget, det pekar iaf på dx11 720p.)

     • Vi tog med det i kommentaren också Tellus att Intel ser ökad bildfrekvens av någon anledning. Ska se om det behövs förtydligas något, det vi påpekade var att prestandaskalningen från DX11 till DX12 helt enkelt ser knasig ut generellt.

     • Vill bara tillägga att jag tycker ni gör helt rätt i att med ROTTR. Skulle man utesluta vissa prestanda tester bara för att det inte passar tillverkare för att drivrutiner krokar, oavsett vems fel det är, så vilseleder man läsarna.

      Bra jobbat!

     • Min poäng var väl snarare att man kan av misstag vilseleda läsare genom att ta med resultaten då man kan tro att många spel beter sig som just ROTR, vilket inte är sant, ROTR har väldigt underliga resultat, så som att en lägre klockad i3 slår en högre klockad i7 i dx11, detta trots att spelet kan belasta en 4c8t till 100% i två deltester. Hur det går till kan man fundera på men man bör kunna dra slutsatsen att något inte står rätt till.

     • Nja ska man bygga sin egen rigg så bör man vara så pass insatt att man vet att någonting är fel när man ser dessa siffror, gör man inte det bör man inte hålla på att bygga egen rigg utan hålla sig till färdigbyggda och då läser man ändå inte dessa scheman.

      Så att ta bort ROTR ur testet skulle bli mer missvisande än att ha det kvar.

 2. Efter att ha kollat på videon så vänligen sluta knacka i bordet eller flytta mikrofonen till ett eget stativ (om det hjälper) så vi slipper höra den där väldigt jobbiga ljudeffekten.

  I grafen för power consumption – Civilization VI DX11 (Average) så är GTX 970 listat som grafikkort. Jag förutsätter att det är en typo….

  Ett personligt klagomål som jag har är att jag skulle vilja se ett kompileringstest istället för ett utav alla dessa grafik/renderingstester som för min del känns väldigt snarlika.

  På tal om önskemål om tester så skulle jag vilja se ett framtida test, efter de utlovade framtida nya grafikkortstesterna av de rekommenderade produkterna ur respektive cpu- och grafikkortsguiden för att se vilken cpu man bör para med vilket grafikkort för att flaskhalsen ska vara någorlunda balanserad eller om det är som i det här testet och det nästan alltid är grafikkortet vid mer normala upplösningar.

  • Bra Feedback Fredrik, jag får bakbinda Carls händer inför nästa sändning det är nog enklast. 😉

   Vi har funderat på olika nya CPU-tester, det är inte omöjligt att vi kikar på just ett kompileringstest. Det är specifikt något som varit på tal, men återigen är det en jäkla process att utöka testsviten när 30-50 processorer på 10 olika plattformar ska testas om. Men vi tar det i beaktning!

   Det där är något vi pratar mycket om just nu Fredrik, räkna med mer “symbios” mellan guiderna där vi bygger rekommenderade datorpaket osv. Sen hoppas jag att vi även kan köra mer specifika tester på speciella konfigurationer, återigen handlar det bara att väga tid mot alla andra projekt. Tyvärr/roligt nog kommer det flera ny lanseringar nu som kräver vår uppmärksamhet. 🙂

 3. Finner att ni i CPU-guiden klassar:

  Rekommendationer – 7 000 kr och uppåt
  Intel Core i7-6950X – Kraftfullast på marknaden

  i egna tester har en Ryzen 7 1700 uppnått bättre resultat än i7-6950X.

  Som egen reflektion till det ni berör i slutet av denna livesändning, vill jag tillföra följande:

  Utifrån min erfarenhet av att göra några inlägg/kommentarer på NHW, så utan att ha mötts av mer ett antal än tummen ner (men även upp:) ifall något jag skrivit (förmodligen) har tolkats som ett ställningstagande FÖR Amd, drar jag slutsatsen att många läsare har samma omogna mentalitet som fotbollshuliganer. Av den anledningen kommer jag att sluta läsa och skriva fler kommentarer, avslutar med orden “grow up children” – till vissa av er.

  Dessutom är det väldigt låg nivå på språkfärdigheter, vissa kommentarer är nästintill helt obegripliga. Min rekommendation, tänk över vad ni vill förmedla, skriv ner det i en texthanterare, redigera tills ni är nöjda, klistra sen in det i kommentarsrutan. Möjligen skulle det då kunna bli bättre.

  /jb (60+, med 30+ års erfarenhet från IT-branschen, som; lärare i datalogi, systemkonstruktör, system- & programmerare och IT-konsult)

 4. Äntligen fått testa Ryzen själv!
  Fick en Ryzen 7 1800X på jobbet för att testa om den skulle passa till att använda på våra arbetsstationer, i teorin skulle det i alla fall vara det absolut bästa valet.

  Redan vid installationen av operativsystemet så började problemet, det gick helt enkelt inte. Jag hade helt missat att Ryzen för tillfället inte har Linux stöd. Fick installera alpha versioner av kernel för att få igång operativsystemet men då fungerade inte vissa av våra mjukvaror istället, om det beror på Ryzen eller på kernel går inte att säga just nu då det fortfarande saknas drivrutiner.

  I dagsläget går det inte att rekommendera Ryzen till någon som hade tänkt att använda Linux.

  Då jag personligen använder en hel del Windows 7 kommer göra så tid framöver så tänkte jag att det skulle vara roligt att testa då det saknar officiellt stöd Ryzen. Hade räknat med dålig prestanda, men fungerande dator. Nu fick jag extremt konstiga resultat, ibland betydligt bättre än Win 10 ibland betydligt sämre, vissa av produktions programmen ville inte fungera ordentligt. Riktigt udda men jag hade inte tid att testa ordentligt.

   • Inser nu att jag var otydligt i mitt första inlägg:
    Kernelversion 4.10.10. Problemet var inte kernel utan att av någon anledning så räcker det inte med att kompilera om vissa program utan de fungerar helt enkelt inte. Som utvecklare så blir man konfunderad av bristen av information från AMD. Upptäckte även samma problem med vissa Windows program dessutom.

    Håller på att gräva i problemet just nu, då jag inte har full källkod till alla programmen är det svårt att hitta en gemensam nämnare. Fick lov att disassemblera par av programmen för att försöka se vad som händer, förhoppningsvis får vi ett svar inom kort.

   • Klockan är nu typ 03:00 och jag sitter i en hytt på en Finlandsfärja (Firma fest vilket jag hatar!), Har suttit en hel med att utröna vad som kan vara att “felet” med Ryzen kan vara problemens är inget och allt på samma gång,

    När läser igenom diverse assembler forum blir det uppenbart att nya Ryzen CPUs har tagit vissa genvägar, frågan är bara hur detta kommer påverka Ryzen i slutändan. Personligen har jag endast hunnit testat handfull av instruktioner som påstås vara påverkade. Men frågan vika instruktioner är påverkade och i viken omfattning. sedan kommer är frågan: vart ligger effektivitetsförbättringarna? Jag menar varför skulle AMD gå igenom allt detta om det inte fanns effektivitetsförbättringar?

 5. Jag är inte *helt* med på alla kommentarer i slutomdömena.
  * Det känns lite dumt att ge generella uttalanden om “Ryzen 5” utan att ta med de andra två modellerna.
  – Vid överklockning når de billigare icke-X modellerna samma frekvenser som de testade. Då blir Ryzen 5 1600 kung i pris/prestanda.
  – Utan överklockning känns 1500X som ett bättre köp än 1400, eftersom man för en mindre extra kostnad då får; högre frekvenser, bättre kylare, dubbelt så stort L3 cache.
  – 1600X känns lite svår att motivera till annat än massproducerade “färdigdatorer”. Minimal överklockning samtidigt som den säljs utan kylare. Har tuff konkurrens från såväl Ryzen 5 1600 som Ryzen 7 1700.
  * Minneshastighet: Visst finns en *mätbar* skillnad, men den är som regel försumbar sett till användarupplevelse (om man inte går åt andra hållet och använder ännu långsammare minne). Däremot skulle det vara intressant att se vad det är för skillnad i prestanda mellan en, två och fyra minnesmoduler som körs i respektive maximal (officiell) hastighet.

 6. Ni visade att ni faktiskt är bäst på hårdvarutester.Jag var rädd ni hade tappat det. Men det har ni verkligen inte. Bra svar på minnes hastigheter.Ska man köra med snabbare minnen måste man också göra det på Intel.
  Minnes priserna är väldigt höga just nu och 3200 inte billigare en 2400.Att lägga mer pengar på minnen en cpu är lite dumt anser jag då.

  Mvh

LÄMNA ETT SVAR