ARTIKEL  AMD tänker inte bara avsluta året med att lansera två nya prestandagrafikkort i Radeon HD 6900-familjen, men satsar även på att rusta upp sina grafikkortsdrivrutiner och det med basta. Med start under 2011 kommer AMD att rulla ut sin nya Catalyst-svit och det är både med nya funktioner och ett nytt grafiskt användargränssnitt.

AMD hade i början av 2000-talet ett i ärlighetens namn ganska skamfilat rykte vad gällde deras grafikkortsdrivrutiner. Uppdateringarna kom något sporadiskt och stabilitet och funtionalitet var inte riktigt på topp. 2004 startade man sedan sitt Catalyst-program som gjort att tillverkaren fått betydligt bättre kontroll på sin mjukvara där man under flera år använt sig av månatliga drivrutinsuppdateringar.

AMD ville gärna prata lite statistik när man presenterade sin nya plan för Catalyst och man avslöjade att man sett över 50 miljoner nerladdningar av Catalyst under 2010, där man idag har en drivrutin med tre huvudsakliga komponenter som stödjer flera olika operativsystem och formfaktorer.

50mill

Grafikkortstillverkaren har gjort en rejäl uppryckning med sina drivrutiner på senare år och med nytt självförtroende gav man ett oberoende företag – Perseus Labs – i uppdrag att testa just stabiliteten i sina drivrutiner i en direkt jämförelse med konkurrenten NVIDIA. Enligt undersökningens resultat klarade AMD sig felfritt genom stabilitetstesterna medan NVIDIA upplevde vissa stabilitetsproblem under den artificiella stressbelastning de utsattes för.

stab

Vi ska nog inte dra allt för stora växlar av detta, men onekligen verkar AMD gjort upp med sitt gamla stabilitetsspöke en gång för alla.

Catalyst Control Center 2011 får nytt gränssnitt

ui

Under 2011 kommer AMD att börja rulla ut sin nya generation Catalyst-drivrutiner och en av de största skillnaderna är ett totalt omarbetat användargränssnitt. AMD tog för detta hjälp av företaget Infusion vars expertområde är just användargränssnitt och design. Fokus har legat på användarvänlighet och enligt AMD:s egna testar har man lyckats väl med detta.

Det nya gränsnittet har både ny grafik och ett nytt upplägg, det senare som kan delas upp i två visningslägen, standardvy och avancerat. Som vi avslöjade tidigare i år kommer det nya gränssnittet även med en ny logotyp som även den är betydligt mer stilren än tidigare.

Catalyst Control Center 2011 – Standardvy

Catalyst Control Center 2011 – Avancerat

mainstream advanced
skriv digital

AMD menar att gränssnittet har lånat inspiration från webbläsare och drivrutinen presenterar inställningar genom de uppgifter som de påverkar, video, spel, strömförbrukning osv. Man kan även söka i Catalyst samtidigt som hela applikationen går att ändra i storlek.

Vi lovas också bättre stöd för AMD Eyefinity och att man ska komma åt alla avdelningar med ett enda klick.


cap

Catalyst Control Center 2011 kommer även att bjuda på ny funktionalitet och en av de mer intressanta nyheterna är hanteringen av Catalyst Application Profiles, även kallade CAP.

Utöver sin månatliga uppdatering av Catalyst-drivrutinerna kommer AMD att börja publicera nya CAP-uppdateringar varje vecka under nästa år. Dessa CAP-uppdateringar kräver ingen drivrutinsuppdatering och väger in på under 1 MB. I profilerna finns möjlighet för AMD att slänga in CrossFire-stöd eller aktivera kantutjämning i olika speltitlar. Eller för den delen andra applikationer. Detta ska enligt AMD betyda att man som användare aldrig behöver sitta och vänta på drivrutinsstöd eller funktioner i nya applikationer, dessa kommer att kunna uppdateras närmast omgående.

DivX-accelerering och ny OpenGL 4.1-funkationalitet

AMD släppte med sin nya Radeon HD 6800-serie sin tredje generations videoprocessor, UVD3. Med Catalyst 2011 har man ytterligare satsat på videouppspelning och denna gång i samrbete med DivX. Ett speciellt DivX Plus codecpaket för Radeon HD 6800 och Radeon HD 6900-serierna ska ge stöd för hårdvaruaccelererad uppspelning av DivX-klipp. Detta ska avlasta systemets processor vilket i sin tur drar ner strömförbrukning och värmeutveckling.Med den nya catalystsviten kommer även ett brett stöd för OpenGL 4.1 där vi bland annat hittar full kompabilitet med OpenGL ES 2.0 API:er.

divx

Catalyst förbereds för Fusion APU

En mycket viktig nyhet i AMD:s nästa generation Catalyst-drivrutiner är att man förberett dem för den anstormning av Fusion APU-produkter som kommer att lanseras de närmaste månaderna. Catalyst Control Center 2011 delger användare automatiskt de funktioner som stöds av hårdvaran i systemet. Om vi till exempel installerar sin drivrutin på ett system med en vanlig Phenom II CPU och sedan byter processor mot en ny Fusion APU med integrerad grafikdel. Då kommer drivrutinerna automatiskt uppdatera gränssnittet med inställningar och funktioner som den nya hårdvaran stödjer.

På det stora hela har grafikkortstillverkarna kommit så pass långt i sin utveckling av drivrutiner och mjukvara att det knappast är en avgörande faktor vid ett köp – möjligtvis på alternativa plattformar som Linux – men vi ser det som mycket positivt att AMD nu sett över sina drivrutiner på allvar.

Noterbart är dock att AMD Catalyst numera bygger på Windows Presentation Foundation (WPF) och .NET 3.51. Detta betyder att mjukvaran är integrerad i Windows 7 och även om det finns stöd för även Windows Vista är Windows XP-användare förpassade till AMD:s äldre Catalyst-drivrutiner.

Efter en kort testsession kan vi konstatera att det nya gränssnittet känns mer lättillgängligt och inte minst intuitivt för dem som är mindre kunniga, även om det tar lite tid att vänja sig från det nuvarande upplägget. Men ni behöver inte ta oss på orden då AMD redan nu släpper en förhandstitt på det nya gränssnittet i sin AMD Catalyst 10.12 preview drivrutin som finns att hämta idag på game.amd.com. De första skarpa drivrutinerna börjar alltså rulla ut i början på nästa år.

catalystslut

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Imlalflopperthis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Mycket bra att AMD tar tag i det hela. Känns bara mer och mer som att argument om att AMD har dåliga drivrutiner, helt börjar sakna grund. Nu tycker jag inte det finns någon stor skillnad mellan de två, dock ligger ju Nvidia fortfarande före när det gäller utvecklingsverktyg.

flopper
Medlem

gamla rykten sitter i.

Nvidia har haft dåliga rutiner i flera år nu.
förnekelsen är stor.
bara fråga sverigedemokraterna om förintelsen.

Imlal
Gäst
Imlal

Har haft de senaste året haft både AMD- och nVidia-grafikkort. Måste dock säga att jag föredrar nVidias drivrutiner, inte så att det är någon stor skillnad men jag tycker fortfarande att det är fördel nVidia. Dock så har de förbättrat sig avsevärt sedan jag började använda ATI-kort.

//Jimmy