Acer_Jade_S_Recension_banner

Acer har ingen större smartphonenärvaro i Sverige men introducerar allt fler modeller som säljs via företagets egen hemsida. Nu testar vi en av Acers senaste modeller som också råkar vara Svenska smartphoneguidens första budgettelefon. Nu är frågan hur en telefon med ett pris strax över 2 000 kronor kan klara sig emot konkurrenterna?

– Detta är en sammanfatting, läs hela testet i Svenska smartphoneguiden –

Svenska smartphoneguiden har fokuserat på marknadens övre segment sedan sin födelse men nu börjar den sagt men säkert ta sig ner i pris. För att så många som möjligt ska få ta del av rekommendationer från guiden börjar vi nu testa modeller som finns att köpa för runt 2 000 kronor. Först ut är Acer Liquid Jade S som är en av Acers senaste modell men som ändå funnits på marknaden ett bra tag nu. Modellen erbjuder bra specifikationer för sitt låga pris… Men som vi alla vet handlar det inte bara om specifikationer. I den senaste uppdateringen av Svenska smartphoneguiden tar vi reda på hur bra Acers Android-smartphone verkligen är.

Acer Liquid Jade S – specifikationer:

Acer_Jade_S_Recension_framsida

Acer Liquid Jade S (S56)
Skärm 5 tum IPS
1 280 x 720 pixlar
294 ppi
Processor
Mediatek MT6752
8 x ARM Cortex-A53 – 1,50 GHz
ARM Mali-T760
Internminne 2 GB
Intern lagring 16 GB flash
Minneskort Ja, upp till 32 GB microSD, tar platsen för ett SIM-kort
Kamera – bak Stillbild: 13 MP
Video: 1080p30, 720p30, 480p30
Övrigt: Panorama, HDR, Ljus magi, Vi i multivinkel, Försköning, Presentation m. fl.
Kamera – fram Stillbild: 5 MP
Video: 1080p30
SIM 2 x Nano SIM
Mobilnät GSM/GPRS
UMTS/HSPA+
LTE Cat.4
Wifi 802.11n
Bluetooth 4.0 LE
NFC NFC
Anslutningar Mikro USB 2.0
3,5 mm
Batteri 2 300 mAh
Utbytbart Nej
Operativsystem Android 4.4.4
Övrigt DTS-HD-certifierad
Mått 69 x 143 x 7,8 mm
Vikt 116 g

Jade S har som sagt ett lågt pris men ändå relativt imponerande specifikationer. På telefonens framsida finns en fem tum IPS-skärm med en upplösning på 1 280 x 720. På baksidan finns en 13 megapixelkamera med ett otroligt lågt bländarvärde på f/1,8 och innanför skalet gömmer sig ett Mediatek-chipset som är utrustat med åtta processorkärnor klockade till 1,5 gigahertz. Processorn får assistans av 2 gigabyte arbetsminne och 16 gigabyte lagringsutrymme samt en microSD-kortläsare som har stöd för kort på upp till 32 gigabyte. Till skillnad från många andra smartphones som säljs till kunder i Sverige har Jade S också dubbla SIM-kortläsare som gör det enkelt för användare med flera telefonnummer att använda en och samma telefon. Jade S är även en av få telefoner på marknaden som säljs av tillverkaren med en tre års garanti och tillgång till ersättningsexemplar vid reparation och betalda fraktsedlar eller upphämtning om något skulle strula.

Telefonens framsida är helt täckt av glas. Glaset sträcker sig ända ut till dess kanter och har en lätt rundning längst ut. Runt glaset finns en tunn blank silverfärgad ram som troligen är tänkt att tolkas som metall. Håller man i telefonen är det dock uppenbart att ramen är tillverkad av plast och att egentligen inga yttre delar av telefonen är gjorda av något annat än glas och plast.

Mjukvara

Om det är något Acer har misslyckats med i Liquid Jade S så är det mjukvara. Telefonens operativsystem är visserligen väl optimerat och fungerar förvånansvärt bra och smidigt men det är både föråldrat och fult. Hur Acer inte har kunnat leverera en uppdatering från Android 4.4.4 är ett mysterium för oss. Telefonen kör alltså fortfarande ett operativsystem som lanserades för 14 månader sedan. Sedan dess har både Android 5.0 och 5.1 lanserats och ytterligare en ny version av Android är på ingång. Detta betyder att flera appar i Google Play Butik har lanserats som har funktioner som bara stöds av Android 5.0 och 5.1.

Vi hade kanske kunnat acceptera Android 4.4.4 som operativsystem om en uppdatering till Android 5.0 varit på ingång inom en mycket snar framtid och om Acer valt att göra sig av med sitt överliggande användargränssnitt. Så är dock inte fallet. Ovanpå Android har Acer nämligen lagt ett gränssnitt som känns som är opraktiskt och inte särskilt estetiskt tilltalande. Det enda värdefulla i Acers anpassning av operativsystemet är dess flytande applikationer som kan startas från applikationsbytaren. Dessa flytande appar ger användare möjlighet att exempelvis ta bilder samtidigt som en Youtube-video spelas i bakgrunden eller ta anteckningar samtidigt som Facebook visas i bakgrunden. Utöver det tycker vi att Acers anpassningar av Android bara gör operativsystemet fulare.

Likt många andra produkter från Acer kommer också Jade S fullpackad med förinstallerade applikationer från Acer det är dock svårt att förstå vad många av applikationerna har för värde för användare och varför de är installerade över huvud taget. Acer inkluderar exempelvis program som ger användare möjlighet att synkronisera dokument och andra filer mellan telefoner och datorer. Synkroniseringen sker dock bara mellan Acer-produkter, vilket gör apparna betydligt sämre än tredjepartslösningar från företag så som Google och Microsoft.

Kameran

Acer Jade S har en 13-megapixelkamera med ett bländartal på f/1,8. Om dessa hade varit de enda specifikationerna som har någon betydelse för kamerans prestanda hade Jade S tagit oerhört bra bilder. I verkligheten når dock inte telefonen upp till förväntningarna. Telefonen tar inte bilder som kommer i närheten av konkurrenterna när det gäller kvalitet. Jade S kan inte ens ta bättre bilder som är bättre än bilder tagna med den billiga Lumia 640 XL. Den tar sämre bilder i så gott som alla tänkbara miljöer. Bilderna har överdrivna färger, saknar dynamiskt omfång och har uppskruvad kontrast som får många bilder att se onaturliga ut. I mörka miljöer introduceras stora mängder brus och detaljrikedomen är betydligt sämre än den billigare Lumia 640 XL. Kameran är kort sagt ganska usel. Visst kan den användas för att ta en snabb bild eller två men förvänta dig inget imponerande resultat när bilderna visas på en skärm som är större än fem tum.

Acer Liquid Jade S Microsoft Lumia 640 XL
IMG_20150720_100808 WP_20150720_10_08_20_Pro
IMG_20150720_102010 WP_20150720_10_07_09_Pro
IMG_20150720_101202 WP_20150720_10_12_20_Pro

Prestanda och batteri

Acer Jade S använder ett processorchipset från Mediatek. Processorn har åtta kärnor som alla kan jobba tillsammans för att prestera ganska bra i syntetiska benchmarks. I verkligheten är det dock sällan alla åtta processorkärnor används samtidigt. Eftersom processorn bara är klockad till 1,5 gigahertz och sällan använder särskilt många kärnor samtidigt är telefonen ganska energisnål. Detta ger den en helt klart acceptabel batteritid som tar vanliga användare genom en hel dag utan problem.

NH_batterybench_mark

Samtidigt som telefonen har ganska lång batteritid är processorn tillräckligt kraftfull för att driva Android på ett utmärkt sätt. Telefonen stannar aldrig upp i operativsystemets gränssnitt och den växlar snabbt mellan applikationer. Med undantag för krävande spel känns Jade S minst lika snabb som många flaggskeppstelefoner på marknaden.

Sammanfattning

Acer_Jade_S_Recension_forsta

”Med sin senaste smartphone har Acer kommit närmare än någonsin att sälja en modell som faktiskt går att rekommendera. Företaget har dock fortfarande mycket att lära och är fortfarande för dåliga på många saker för att få någon utmärkelse i Svenska smartphoneguiden. Liquid Jade S erbjuder en bra upplevelse på många sätt och är ganska unik på den svenska marknaden genom att erbjuda dubbla SIM-kortläsare och en microSD-kortläsare samt en tre års garanti när den köps via företagets egna butik. Med en dålig kamera, föråldrad mjukvara, inget stöd för 5 gigahertz-bandet för Wifi och en usel högtalare är det dock svårt att skylla allt på telefonens låga pris. Det finns helt enkelt bättre alternativ på marknaden med Motorolas Moto G-serien som är den största konkurrenten just nu.” – Svenska smartphoneguiden 2015-08-10

Lägstapris på Prisjakt.nu:

Uppdateringar och utmärkelser i Svenska Smartphoneguiden

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/smartphone_guiden.pngSamtidigt som Acer Liquid Jade S kommer in i guiden gör vi en liten justering i vår definition av utmärkelsen Kalkon. Detta betyder att vi nu kan vara ännu hårdare för att verkligen visa vilken telefoner som inte är bra. Med den nya definitionen får Sony Xperia Z3+ utmärkelsen Kalkon eftersom telefonen fortfarande har stora problem med värmeutveckling.

 

– Detta är en sammanfatting, läs hela testet i Svenska smartphoneguiden –

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid