Realforce 105UB - Konstruktion och demontering

Slutbossen då, Topres egna ofantligt populära skapelse – Realforce 105UB. Topre, då kända som Tokyo Press Kogyo, har tillverkat luftkonditionering, presskomponenter och många olika typer av plast- och metalldelar sedan 1930-talet, men försökte inte slå sig in på konsumentmarknaden för tangentbord förrän år 2001 med Realforce-serien.

Design och konstruktion

Topre-brytaren var innan Realforce-serien känd som en brytare som används i terminaler som verkligen inte får fallera – vi talar om bank-, militär- och liknande terminaler. Det var därför viktigt att Topre levererar en likvärdig produkt till slutkonsumenter – ett robust bygge med pålitligt konstruktion.

Designen… Ja, vad ska vi säga? Vi kan inte direkt låtsas som att det regnar och ignorera hur daterad designen känns i jämförelse med slimmade tangentbord som huserar på konsumentmarknaden nu, men med handen på hjärtat så är Realforce 105UB charmigt på sitt egna lilla vis. Designen har i det stora hela varit oförändrad sedan 2001 vilket märks tydligt, och det är inte förrän nu de senaste åren som de har börjat förändra den – varför laga något som inte är trasigt?

Döyta bara en moder kan älska – charmar tangentbordsguiden

Om vi bortser från utseendet så är våra första tankar att Realforce 105UB känns oväntat robust. Trots ett så stort chassi med döyta nog att fylla universum så flexar chassit minimalt, och knakar inte det minsta när vi utsätter det för press – oavsett var på tangentbordet. Tangentbordet låter dock en smula ihåligt när vi knackar på det, ett tecken på resonanslådor på insidan av bygget; föga oväntat med storleken i åtanke. Chassit består av en övre- och en undre del, båda i ABS-plast.

Ovanför Numpad så hittar vi den klassiska Topre Corporation-etiketten, som trots ett par förändringar genom åren fortsatt bestyckar vårt exemplar av 105UB. Utöver etiketten så händer det inte så mycket intressant på ovansidan, det är först när vi vänder på tangentbordet som vi ser lite unika designval.
På undersidan så finns det endast två gummifötter, men märkligare än det är hur Topre har valt att lösa lutningen – det är utbuktning mot den bakre delen av tangentbordet som sträcker sig från sida till sida. Något än mer galet – chassit hålls inte ihop av skruvar, utan endast av fyra stycken plastklämmor(!) vid den främre delen.

Det tar inte slut där; om ovansidan känns tråkig så är undersidan den raka motsatsen – här händer det massvis. Kabeln är inte löstagbar likt de två föregående modellerna, men det finns kabelkanaler för att välja på vilken sida vi önskar rikta kabeln mot. Kabeln sitter fast väldigt robust och tight, så vi löper ingen risk att kabeln lossnar vid användning. Det finns två utfällbara spakar för att öka lutningen ytterligare, de har dock ingen gummiyta vilket är ett minus i vår bok.

Sammanfattningsvis så känns Realforce 105UB rejält, dels ordagrant men också robust – helt klar hästlängder bättre än CM Storm Novatouch TKL, och sett till omständigheter så anser vi att det matchar Leopold Fc660c. Sett till bygget som helhet så är det i vår mening över medel, men rättfärdigar inte, likt de andra tangentborden, sitt pris. Som nämnt tidigare så ligger inte den större delen av kostnaden i konstruktionen av Topre-tangentbord, det ligger i brytaren – med det i åtanke så är Realforce 105UB helt klart godkänt konstruktionsmässigt.

Demontering

Det är med nöje vi tar oss an demonteringen av Realforce 105UB, tangentbordet som ska vara något av en måttstock för kvalitet. Redan vid design och konstruktionsöversikten så märkte vi en svaghet – chassit hålls endast ihop med hjälp av fyra plastklämmor. Det innebär att chassit är lätt att ta isär för den som önskar göra det, men i och med att det rör sig om plast så finns det alltid en risk att de går sönder; till skillnad mot exempelvis skruvar. För att lossa plastklämmorna behöver vi endast använda ett finger för att föra klämman mot tangentbordets främre kant.

Därefter lyfter vi helt enkel av den övre delen av tangentbordet, och exponerar monteringsplattan. Medan vi ändå lyfter bort det övre chassit så kan vi utläsa att det är gjort i ABS-plast, likt samtliga tangentbord i dagens test. Innan vi kan börja skruva på kretskortet behöver vi koppla från den jordade anslutningen till miniUSB-porten. Likt tidigare demonteringar är vi noga med att inte dra ur kontakten i en vinkel eftersom att det kan innebära en risk för stiften – därefter skruvar vi loss jordningen.

Innan vi tar oss as uppgiften att skruva loss kretskortet från monteringsplattan, passar vi på att mäta tjockleken för chassit och monteringsplattan. För att sammanfatta föregående siffror, Fc660c landade på ca 2.26 mm~ och Novatouch var betydligt tunnare med sina 1.89 mm~, Realforce 105UB knäpper båda på fingrarna med hela 3.63 mm~(!) i tjocklek! 105UB har dock den tunnaste monteringsplattan av samtliga med 1.23 mm~ jämfört med 1.37 mm~ av Novatouch, och Leopold Fc660c 2.17 mm~.

Samtliga skruvar på kretskortet är likt i föregående bord tydligt markerade, med pilar för svarta samt vita ringar för de ljusare skruvarna. Det spelar inte så stor roll var vi börjar, men vi gillar att lämna en skruv på vardera sida till sist, eftersom att det finns ett tryck från gummikonerna som pressat upp mot kretskortet.

Med skruvarna borttagna så vilar vi kretskortet mot bordet och lyfter bort monteringsplattan försiktigt för att inte flytta runt på gummikonsmattan. Gummikonerna sitter lätt fastklistrade på kretskortet, men om vi separerar en gummikon fäster den inte på nytt. Likt CM Storm Novatouch så kommer Realforce 105UB med en klick smörjmedel på mellanslagsstabilisatorerna – men inte i samma område.

Brytarnas uppbyggnad är i linje med både Novatouch och Fc660c, med metalltråd, samma typ av brytarhus och samme gummikon- och fjäderuppsättning. För att ta komma åt en specifik brytarstam så trycker vi från ovansidan av monteringsplattan, antingen med vårt finger eller ett föremål.

Återmonteringen är relativt okomplicerad, det enda moment där vi behöver vara lite försiktiga är när vi pressar ihop kretskortet och monteringsplattan. Vi lägger ned kretskortet plant, och radar noggrant upp monteringsplattan över kretskortet för att se till att gummikonerna hamnar i brytarhusen. Vi kan enkelt se om komponenterna är rätt placerade genom att kika från sidan.
Därefter är det på med alla skruvar – vi börjar med en skruv i vardera ände och en i mitten; därefter blir ordningen inte lika viktig. När kretskortet är fastskruvat till monteringsplattan lyfter vi upp delen och placerar den i chassibotten – det finns utskärningar i monteringsplattan för att vägleda oss rätt, de passar in i fästningspunkter i chassibotten. När det är klart ansluter vi anslutningskabeln och jordningen, lägger på chassitoppen och vi är därmed klara med demonteringen!

Våra sluttankar gällande tangentbordets innanrede är positiva, vi har inget att anmärka på utöver just plastchassit i relation till priset av produkten, samt att monteringsplattan är tunnare än de andra borden. Trots att chassit är av ABS, så är det väldigt tjockt, och vårt intryck av Realforce 105UB är att det är robust byggt.

7
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
3 Thread replies
7 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Emir MulahalilovickaninmatJanzonjonathan Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
jonathan
Gäst
jonathan

Grym artikel! Har länge varit nyfiken på topre, och denna artikeln fick mig att beställa!

Janzon
Gäst
Janzon

Grymt bra artikel! Gillar det den går på djupet både i recensionen (demontering!) och i tekniken bakom brytaren. Keep it coming!

kaninmat
Gäst
kaninmat

Grymt nice artikel! Gillade den detaljerade genomgången av byggena. Den kan säkert vara väldigt hjälpsamt för folk som vill testa att modda.

Medlem
Erik Larsson

Bra artikel! Jag har ett nordiskt Topre Realforce 88UB jag kan tänka mig att sälja om någon är intresserad av att testa på skönheten med det 🙂