Leopold Fc660c - Design och konstruktion

Den Koreanska tillverkaren Leopold är kanske mest känd som förstahandsvalet när det kommer till tangentbord för Koreanska Starcraft-proffs. Vi brukar inte lägga alltför mycket vikt vid vilka tangentbord E-sportstjärnor väljer att använda, då allt som ofta helt enkelt rör sig om vilken sponsor de har. Starcraft däremot, är ett spel som kräver väldigt mycket från ett tangentbord, och här bryter spelare normen och har inte råd att använda undermåliga produkter. I en sammanställning av kringutrustning som Starcraft-proffs använder så är Leopold den tillverkare som står för majoriteten av tangentbord – det är värt att notera.

Design och konstruktion

Tredjepartstillverkare som Topre Corporation valt att dela sin teknik med går att räkna på en hand, därför var det väldigt viktigt för Leopold att imponera på Topre. Tillverkaren har valt att endast använda de bästa komponenterna, Leopold har inte snålat in någonstans och inga kostnader har sparats in på, det fanns bara ett mål i sikte – att leverera tangentbord som matchar de från Topre själva. Samtliga interna komponenter kommer från Japanska tillverkare, det rör sig om storspelare som Seiko, Fujitsu, Toshiba och NEC – totalt sett är det över 14 Japanska tillverkare som levererar komponenter.

Det första vi lägger märke till är en lite märklig informationsettiken på baksidan av tangentbordet som lyder: Designed by Leopold. Inspected in Japan. MADE IN CHINA
Utan officiell information att gå på, så spekuleras det kring att Leopold har designat Fc660c, men låtit den kinesiska tillverkaren Varmilo tillverka tangentborden – något som styrks av ett rykte där Varmilo har skickat med Varmilo-stickers i vissa Fc660c-förpackningar. Varmilo är en tangentbordstillverkare som har imponerat på oss i samtliga våra test av deras produkter, om ryktet nu stämmer så är det alltså inget negativt. Väl färdigmonterade så har tangentborden genomgått en strikt kvalitetskontroll i Japan, sannolikt av Topre själva.

Nog om rykten, vi tar oss vidare till själva tangentbordet. Leopold Fc660c är ett minitangentbord i vad entusiaster kallar 65%-format, där skillnaden med ett vanligt 60%-format är att det finns dedikerade piltangenter och Insert- samt Delete-tangenter.
Chassit består av två separata delar i ABS, något vi kommer att upptäcka i demonteringen. Det känns som ett väldigt solitt bygge, vi kan inte flexa chassit för hand och det finns inte mycket resonansutrymme. När det rör sig om premiumtangentbord brukar vi ha väldigt låg tolerans för plastchassin, men i det här fallet har vi förståelse för att den större delen av kostnaden går till Topre-teknologin, och chassit känns högkvalitativt trots materialvalet.

Chassits framsida har en tryckt kapacitansuträkning, beräkningen som brytarna använder sig av – en snygg touch enligt oss. Konstruktionen är väldigt kompakt och ligger lågt på skrivbordet, med endast en mindre lutning mot den bakre delen av tangentbordet. På baksidan skymtar vi också en miniUSB-anslutningsport.

Vänder vi på tangentbordet så hittar vi fyra stycken gummifötter, ett i varje hörn, samt två utfällbara spakar för att öka lutningen. Pluspoäng till Leopold som valt att använda gummerade bottenytor på spakarna – något vi alltid uppskattar men som många tillverkare skippar. På baksidan skymtas även informationsetiketten som vi visade tidigare, samt en DIP-brytare för olika layout-inställningar.

Sammanfattningsvis så är Fc660c ett väldigt avskalat och stilrent tangentbord, det är bra byggt och vi uppskattar de små detaljerna som kapacitansuträkningen. Det vi anmärker på är chassimaterialet som är i ABS-plast, och tangentbordet känns lite väl lätt – trots en solid konstruktion som inte flexar.

7
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
3 Thread replies
7 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Emir MulahalilovickaninmatJanzonjonathan Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
jonathan
Gäst
jonathan

Grym artikel! Har länge varit nyfiken på topre, och denna artikeln fick mig att beställa!

Janzon
Gäst
Janzon

Grymt bra artikel! Gillar det den går på djupet både i recensionen (demontering!) och i tekniken bakom brytaren. Keep it coming!

kaninmat
Gäst
kaninmat

Grymt nice artikel! Gillade den detaljerade genomgången av byggena. Den kan säkert vara väldigt hjälpsamt för folk som vill testa att modda.

Medlem
Erik Larsson

Bra artikel! Jag har ett nordiskt Topre Realforce 88UB jag kan tänka mig att sälja om någon är intresserad av att testa på skönheten med det 🙂