Testresultat: IOmeter

Vi börjar med att titta på enhetens teoretiska maxprestanda och för detta använder vi IOMeter. Tanken med dessa test är att se hur bra enheten presterar jämfört med de prestanda siffror som står i enheten specifikation. Observera att dessa tester inte är särskilt representativa för vanlig användning. Vi tycker dock ni bör ta en titt på sista diagrammet som visar slumpmässig läsprestanda vid QD1. Detta är något som mer och mer börjat dyka upp som ett bra sätt att mäta hur snabb en konsument SSD är.

I lästestet ligger enheterna där vi börjat förvänta oss att en modern NVMe-enhet ska ligga. 250GB modellen tappar något men levererar ändå väldigt bra siffror. I skrivtestet däremot ser det lite annorlunda ut. 250GB modellen har en väldigt liten cache och därför hamnar majoriteten av överföringen direkt till TLC och då går det långsamt. De andra däremot presterar riktigt bra och 500GB modellen är i klass med 960 Pro och Intel 750, vilket är riktigt bra.

Hög QD slumpmässig prestanda är egentligen rätt ointressant då det är ytterst sällan som ens tungt belastade servrar kommer upp i så här hög QD. Det är mest ett sätt för företag att klappa sig på bröstet och då vill vi ju se om det stämmer. WD påstår att enheten kan leverera uppåt 500 000 IOPS och det är vi inte ens i närheten av. Frågan är hur många trådar man måste köra för att nå upp till de siffrorna? Om vi jämför de andra enheterna så ligger WD Black lite längre ner och är oftast långsammare än sina närmaste konkurrenter.

Med lägre QD ser vi tyvärr att trenden håller i sig en aning. WD Black är snabbare än alla SATA enheter och även betydligt än förra årets Black. Men jämfört med enheterna från Samsung så ligger man fortfarande lite efter.

Sänker vi QD ännu mer och bara tittar på QD1 slumpmässig läsning ser vi återigen att WD Black är lite efter de snabbaste NVMe enheterna. Till och med några SATA-enheter från Samsung lyckats springa förbi.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gustav GagerGlaring_Mistake Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Glaring_Mistake
Medlem
Glaring_Mistake

”WD var snabba med att lansera en ny version av WD Blue (WD Blue 3D) där man rakt av bytte ut de gamla minneskretsarna mot nya, med bättre prestanda som resultat. Man lämnade dock WD Green och WD Black med de äldre 2D-kretsarna.”

De verkar ha satt i 3D NAND i WD Green inte så långt efter att WD Blue 3D kom ut faktiskt som du kan se säljas på till exempelvis Inet.
Men WD ser inte ut att nämna det själva någonstans och det står fortfarande bara WD Green på SSDen – inte WD Green 3D.