Sponsrat – Denna artikel presenteras av MODPSU
Hur bygger man en kraftfull gamingdator som klarar alla dagens moderna speltitlar i en låda på endast 6,25 liter? Vi tittar närmare på mITX-datorer och listar nyttiga tips!

Det är något speciellt med att utmana fysikens lagar med små men ändå kraftfulla datorer. Världens minsta gamingdator bygger på vanliga konsumentkomponenter som finns att tillgå i handeln men hur är det egentligen möjligt att bygga en så liten dator? För att förstå hur det går till är det bra att förstå grunderna i vad som krävs för att bygga en SFFPC (Small Form Factor Personal Computer).

I denna artikel kommer vi titta närmare på vad som är viktigt att tänka på inför ett mITX-datorbygge och hur man med rätt val av komponenter och chassi kan bygga en gamingdator värdig att titulera som världens minsta gamingdator med högpresterande konsument-komponenter som Intel Core i9 9900K och upp till ett Nvidia RTX 2080 Ti.

TL;DR

  • Vad är mITX? – Den minsta moderkortsformfaktorn för högpresterande datorsystem
  • Val av komponenter – Dimensioner och begränsningar
  • För- och nackdelar med mITX – Liten och smidig men kan bli dyr
  • Vad är modulärt? – Inte bara en fråga om löstagbara kablar
  • Kylning – Använd högkvalitativa fläktar av större storlek

I denna artikel används chassin från svenska tillverkaren MODPSU som ett exempel på kompakta datorlådor för mITX-datorer.

Vad är mITX?

mITX eller mini-ITX som det uttalas är den minsta konsument-formfaktorn på moderkort för datorer och mäter endast 17×17 centimeter. mITX som standard tog fart för många år sedan som ett populärt alternativ för HTPC-byggen (Home Theater Personal Computer) där många entusiaster efterfrågade kompakta system med tillräcklig prestanda för uppspelning av högupplöst video.

På senare år har mITX vuxit från en formfaktor exklusiv för små hemmabio-datorer till ett alternativ för gaming- och högpresterande arbetsdatorer. Varje år lanserar moderkorts- och chassitillverkare flertalet mITX-alternativ med allt från minimalistiska alternativ till riktigt bestyckade kretskort och datorlådor med väl tilltagen ventilation och anslutningar.

MODPSU Itsy med sina nätta 6,25 liter i lådvolym huserar här en Intel Core i7 6700K tillsammans med ett Nvidia GTX 1070 ITX

mITX är idag en formfaktor som tilltalar många användare just på grund av sin nätta storlek och möjligheten att kunna bygga kompakta datorsystem utan att ge avkall på prestanda eller funktion då mITX-moderkorten idag innehåller det mesta gemene gamer och användare behöver. Allt från ljudkretsar till Wi-Fi och överklockningsmöjligheter.

Val av komponenter

mITX-formfaktorn är spännande för den ställer högre krav på planering och dig som datorbyggare att välja rätt komponenter och kabeldragning för att uppnå önskad prestanda och optimalt luftflöde samt ett snyggt resultat som gör dig stolt över ditt bygge i slutändan.

MODPSU Itsy lång med ett Gefore RTX 2080 Ti och Itsy kort med ett Geforce RTX 2070 ITX. Båda utförandena kan bestyckas med i9-9900K.

Generellt sett behöver du som mITX-byggare tänka till en gång extra för nästan varje komponent som ska in i datorn för att vara säker på att allt kommer få plats och att det fortfarande finns tillräckligt med luftflöde. Samtidigt som datorn inte ska låta som ett jetplan under belastning.

Viktigt att tänka på när du bygger mITX-datorer

  • Val av komponenter – Får tex. Ditt grafikkort plats i ett mITX-chassi?
  • Kylning – Hur många fläktplatser finns det och hur hög kan CPU-kylaren vara?
  • Ljudvolym – Använd stora kvalitetsfläktar du kan styra för att minimera fläktljud
  • Kabelhantering – Bunta ihop dina kablar runt om i chassit och i gömmor
Funktionell design helt anpassad för mITX-moderkort

MODPSU Itsy är ett datorchassi med inkluderad modulär nätdel för dig som verkligen vill bygga minsta möjliga dator med fokus på funktionalitet och hög prestanda.

ChassiBredd (mm)Höjd (mm)Djup (mm)Volym (liter)Maxlängd GPU (mm)
MODPSU Itsy1492141966,25190
MODPSU Itsy lång14921434811,1342
MODPSU Bitsy2102141968,81190
MODPSU Bitsy lång21021434815,6342
Itsy och Bitsy kan i det korta utförandet utrustas med 4 eller 5 st 2,5 tums lagringsenheter beroende på var den 24-poliga strömkontakten sitter på moderkortet. MODPSU har utvecklat en egen högkvalitativ PCI-E riserkabel, Extendur, i så kallad flex/rigid-teknik. Detta är ett böjligt kretskort som har samma signalegenskaper som moderkortet.

För- och nackdelar med mITX-datorer

Om mITX är en formfaktor för dig beror på ditt behov och vilken typ av dator du vill bygga. Sammantaget kommer ofta mITX-datorer med några uppoffringar, som antalet hårddiskplatser, instickskort samt begränsningar i vilka grafikkort och kylningslösningar som får plats.

En prototyp av MODPSU Itsy som med sin Core i9 9900K och GTX 1080 ITX inte har några problem att driva Apex Legends över 60 FPS i 1440p-upplösning

En klar fördel är däremot formatet i sig och hur enkel datorn blir att placera, transportera eller kanske till och med gömma undan för dem som inte vill se själva datorburken vid sitt skrivbord. I en tid där trenden går mot alltmer flashbaserad lagring och endast användande av ett ensamt grafikkort är det möjligt att få det bästa av två världar i ett smidigt litet chassi.

mITX-komponenter tillverkas inte i samma volymskala som motsvarande komponenter i mATX- eller ATX-formfaktor och därför kan också kostnaden för mITX-specifika datorkomponenter bli högre. Därför är valet av chassi extra viktigt, så du kan vara mer flexibel i valet av komponenter samt inte behöva lägga mera pengar än nödvändigt för att få ett så litet system som möjligt.

Det är svårt att beskriva men det är något visst med känslan av att nyttja fysikens styrkor och begränsningar genom att använda konsumentkomponenter för att bygga sin egen mITX-dator.

Alltid mITX men aldrig låst till korta grafikkort

MODPSU har idag två olika grundversioner av chassin, Itsy och Bitsy som båda två kan expanderas på längden baserat på användarens grafikkortsbehov. Itsy är det självklara valet för dig som söker minsta möjliga chassivolym för ett grafikkort.

Bitsy är modellen för dig som inte nöjer dig med bara ett grafik- eller instickskort. Bitsy har en något bredare design, som med sin Bifur PCI-E-riserkabel kan få ditt mITX att husera tex. två högpresterande grafikkort*. Tanken med MODPSU är att chassivolymen aldrig ska vara större än dina behov.

*Kräver stöd för Bifurcation av moderkortet. Det finns flertalet moderkort med stöd för Bifurcation och det här exemplet används moderkortet GA-Z270N-G5 från Gigabyte.

Vad är modulärt och vilket nätaggregat ska jag använda?

Modulärt är ett begrepp som vi är vana vid att höra idag och synnerligen när det kommer till nätaggregat, men vad innebär det? Med modulära nätdelar syftar man idag på att de kablar som kopplas till datorns komponenter kan kopplas bort om de inte skulle behövas.

Vilken typ av nätaggregat du bör använda till en mITX-dator är en fråga styrd av chassit du planerar på att använda. Vissa mITX-chassin kan husera fullstora ATX-nätaggregat men chassit växer då i storlek medan storleken på själva burken kan hållas nere med att begränsa designen till SFX-nätaggregat som är betydligt mindre än sin ovannämnda storebror.

Modulär fördelning av strömmen på insidan

Med modulära nätdelar har man hittills syftat på att de kablar som kopplas till datorns komponenter kan kopplas bort om de inte skulle behövas. MODPSU är en annan slags modularitet – själva nätaggregatet består av olika påbyggnadsbara delar som tillsammans utgör nätaggregatet.

Det är en av hemligheterna bakom den nätta storleken på datorchassit. På insidan av MODPSU-chassin hittar du en modulär strömfördelning medan du på utsidan kan ansluta i princip vilken 12 V strömdosa (power brick) du vill med hjälp av en adapter för att strömförsörja datorn.

Det gör att du som användare inte behöver använda en nätdel kraftigare än vad din hårdvara kräver, samtidigt som nästan all värmealstring hamnar på utsidan av din dator.

Klicka här om du vill veta mer om hur strömförsörjningen av MODPSU-chassit fungerar.

Håll datorn sval och ljudnivåerna nere med rätt luftflöde

En vanlig fördom om mITX-datorer är att de går väldigt varmt och låter mycket på grund det begränsade utrymmet för kylning. En fördom som stämmer i de fall där användaren eller tillverkaren inte reflekterat över val av komponenter och chassi men som kan förhindras genom en balans mellan fläktar och ventilation.

Välj ett chassi med god ventilation och tänk på att använda högkvalitativa fläktar. Om du får problem med högljudda fläktar, testa att laborera med varvtal sett till belastningsgraden för att kunna sänka fläktarnas hastighet så de inte snurrar snabbare än nödvändigt.

MODPSU Itsy har stöd för CPU-kylare på en höjd upp till 75,4 mm som här kyler en Intel Core i9 9900K

En städad kabeldragning är alltid A och O för att frigöra utrymme för luft att strömma fritt genom chassit och det gäller synnerligt mITX-datorer. Om du använder ett modulärt ATX-nätaggregat kan en kortare kabelsats vara en bra idé för att för en mer städad kabeldragning.

Under full belastning kommer en luftkyld mITX-gamingdator att låta. Här finns inte utrymme för vattenkylning med stora radiatorer men med god ventilation, direkt friskluftsintag och separerade kammare för processor och grafikkort kan ljudnivåerna hållas i princip tyst i viloläge och minskas till ett dovare sus vid full belastning.

Extern power brick ger en svalare och tystare insida

En av grundtankarna bakom MODPSU är långsiktigt användande och en av de saker som gör MODPSU speciell är den inbyggda modulära nätdelen som tillåter dig att använda i princip vilken extern 12 V power brick du vill så länge den kan leverera tillräckligt med Watt.

En extern power brick ger en sval och tyst strömförsörjning som kan driva en Intel Core i7 processor och ett Nvidia GTX 1080 grafikkort med endast 300 Watt

Anslut sedan en adapter och för att strömförsörja MODPSU-chassit och du har en helt passiv strömförsörjning. Det ger dig en tyst strömförsörjning samtidigt som du kan återanvända gamla strömdosor som kanske inte längre används. De interna strömkablarna i MODPSU är anpassade för både kort och långt utförande så du inte behöver använda kortare eller längre kablar än nödvändigt.

StrömförsörjningCore i7 eller i9 + RTX 2070Core i7 eller i9 + RTX 2080Core i7 eller i9 + RTX 2080 TiCore i7 eller i9 + 2 x RTX 2080 Ti
Alternativ 11 x 300W1 x 360W1 x 400W1 x 700W
Alternativ 22 x 216W1 X 216W +1 x 300W1 x 216W + 1 x 300W1 x 500W + 1 x 300W
Alternativ 3---3 x 300W

Läs mer om MODPSU Wattrekommendationer och olika konfigurationer här.

MODPSU är en svensk tillverkare som jobbar för att ta tillvara både på utrymmet i mITX-chassin men också för ett långsiktigt tänk som inte låser användaren. Genom att erbjuda möjligheten att expandera chassit på längden och valfriheten av power brick kan användaren bygga en dator efter sina behov.

I dagsläget finns ingen av chassimodellerna från MODPSU att köpa, men till hösten är det planerat att lanseras en första pilotversion av den minsta modellen “Itsy” med medföljande förlängningssats och power brick.

Målsättningen är att kunna erbjuda ett så litet och funktionellt chassi och nätaggregat för mITX-system som möjligt till en prisnivå som motsvarar dagens kvalitetsvolymprodukter för uATX.

Vad tycker du om MODPSU och hur ser du på mITX-datorer idag? Berätta gärna om dina funderingar, erfarenheter och utmaningar som du ser med att bygga mITX datorer här i artikelns kommentarsfält.

Du hittar mer information om hur MODPSU-chassin fungerar på sida 2 och 3 samt på deras hemsida.

Sponsrat – Denna artikel presenteras av MODPSU

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Anders Krook Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anders Krook
Gäst
Anders Krook

Schysst men rätt sunkigt att presentera sin produkt som inte ens finns att köpa WTF?!

Vad ska jag med den här ingående kunskapen om produkten när jag inte ens kan bygga en egen maskin???