Sponsrat – Denna artikel presenteras av LG
Att köpa ny TV kan vara spännande och häftigt men samtidigt lite läskigt. Här är några snabba och effektiva knep för hur du får ut mest av din TV-investering.

Medan din TV:s tekniska egenskaper som bildpanel, storlek och bildprocessor är teoretiskt avgörande för hur bra din bildupplevelse blir finns det andra viktiga saker att tänka på. Här är en snabb genomgång över vad du ska tänka på för att maximera upplevelsen av din TV, både det du borde göra och det du INTE borde göra.

TL:DR – bästa TV-upplevelsen

  1. Ljus bakom men inte framför TV:n – Akta dig för fönster!
  2. Kalibrering är överflödigt för många – Men byt för guds skull bildläge!
  3. Fotbolls-VM på TV – HD-kanaler och sportläge visar vägen
  4. Spel och film – Tänk på HDR och akta dig för input lag
  5. Enklare styrning av din TV – Multifjärr och röststyrning
  6. Rätt sällskap – Boka film/spel/TV-kvällar?

Allt börjar egentligen med möbleringen av din TV. Vi pratade redan i första delen av vår TV-köpguide om att storleken och avståndet till din TV är väldigt viktig för din upplevelse. Det är dock inte bara avståndet i din möblering som är viktig.

1. Rätt ljuskällor och TV-bänk kontra väggmontering

Tumregeln är att du får bästa möjliga film och TV-upplevelse i ett mörkt rum, det är ingen slump att biografer släcker ljuset i salongen. Även om en TV är bättre än en projektor på att stå ut i ett ljust rum ska du i största möjliga mån undvika att placera din TV mitt emot fönster eller andra starka ljuskällor. Oavsett hur ljusstark din TV är eller hur bra reflektionsbehandling den har kommer soliga sommardagar att bli frustrerande ifall du har ett fönster mitt emot din TV. Har du möjlighet att mörklägga rummet är det en stor fördel, samtidigt som vissa ljuskällor faktiskt kan vara bra. Att placera en mildare ljuskälla bakom eller vid sidan av din TV i ett annars nedsläckt rum minskar stressen på dina ögon och minskar risken för spänningshuvudvärk eller trötthet vid långa sittningar. Vissa tillverkare har tekniker som simulerar färgerna som visas på din TV i ljus bakom skärmen som kan ge en häftig effekt. Samtidigt är det skiftningarna i ljusstyrka i ett mörkt rum som stressar dina ögon. Ett jämt kallt ljus bakom TV:n är det optimala för den som vill få en så behaglig och korrekt bildupplevelse (Korrekt som i: Den presentation filmmakaren tänkt sig vid produktionen) som möjligt. Detta är särskilt bra att tänka på i HDR-tider där våra TV-apparater under korta stunder kan skjuta upp till väldigt höga ljusstyrkor.

Tips: Tänk på hur högt du ställer din TV, riktlinjen är att höjden på dina ögon ska motsvara mitten av din TV. Tänk samtidigt på att ett par fötter på ett högt soffbord kan störa din vy när du slötittar. Väggmontering är bra om du vill få rent på TV-bänken eller slopa den helt och hållet, tänk bara på att din TV då även kommer längre ifrån tittarpositionen.

En enkel USB-driven LED-list på baksidan av din TV kan ge en behagligare tittarupplevelse.

2. Behöver jag kalibrera min TV?

Merparten av vanliga konsumenter kommer att få en välavvägd TV-upplevelse om de bara väljer rätt bildprofil för det de använder sin TV för. Filmläge för filmer, spelläge för spel och så vidare. Samtidigt lägger olika tillverkare olika vikt vid detta och i regel får du bättre förkalibrering ju mer påkostad TV du köper. Se till att växla mellan olika bildlägen och testa vilka du känner fungerar bäst för ditt användande. Exempelvis kan du föredra en profil vid kvällstittande och en annan vid dagstittande i en ljusare miljö.

Vill du få ut absolut maximalt av din TV-upplevelse bör du dock fundera på att göra en extra kalibrering av din TV. Detta ska då helst göras i din hemmiljö av någon som har både rätt utrustning och kunskap. Förbättringen i bildkvalité kommer att vara olika från TV till TV och från person till person men det är enda sättet att veta att du får ut maximalt av din TV. Generellt klarar sig dock de flesta bra så länge de växlar från standardläget och väljer rätt en av de övriga fördefinierade profilerna.

Tips: Vill du testa att kalibrera din TV själv kan du testa kalibreringsappar på din telefon eller surfplatta, exempelvis THX Tune-Up . Ett annat snabbt alternativ är att googla ”kalibreringsinställningar” och din TV-modell och duplicera de inställningar som andra ställt in, det bör räcka långt för de flesta.

3. Bästa TV-upplevelsen under Fotbolls-VM

Fotboll är krävande för vilken TV som helst, LG har erbjuder ett skräddarsytt Sport-läge på sina OLED-TV-apparater.

Gröna gräsmattor och snabba krossbollar. Fotboll kan vara fantastiskt spännande och underhållande men är också en av de största utmaningarna för din TV. Sport och Fotboll i synnerhet mår bra av ökad upplösning och en progressiv bild. Har du köpt en ny TV inför årets fotbolls VM är du skyldig dig själv och din TV att satsa på ett paket med HD-sändningar. I framtiden kommer 4K-upplösning och HFR vara mycket positiva tillskott men i dagsläget får de flesta i Norden nöja sig med vanlig HD-upplösning.

När det kommer till din TV är det viktigt att välja rätt inställningar. De flesta TV-tillverkare har blivit duktiga på att skapa separata bildlägen för just sport och det är ofta stor skillnad mot deras standardinställningar eller för den delen filmläge som ofta används för vanligt TV-tittande.

Tips: Växla till sportinställningarna och experimentera själv med funktioner för att ändra ljusstyrka, kontrast och din TV:s uppdateringsfrekvens för att hitta rätt inställningar för dig. Förslagsvis gärna innan hela kvarteret bänkat sig i soffan inför VM-premiären.

Snabbfakta: LG α (Alpha) 9 för sport
En bildprocessor behöver inte bara vara kraftfull utan även använda sina resurser på rätt och mest effektiva sätt. LG:s α9-processor stödjer frekvensbaserad hantering av detaljskärpa och kan i varje enskild bildruta avgöra vilka delar som rör sig och vilka som är mer statiska. Är det exempelvis hård fajt med många spelar kring bollen är det här skärpen behöver vara som bäst och likadant kan processorn anpassa bilden vid snabba och långa crossbollar som far över planen.

– Läs mer om LG α (Alpha) 9 här.

4. Bästa spel- och filmupplevelsen

Det första riktmärket för att få en bra upplevelse är som tidigare nämnt att välja rätt bildprofil för film- (benämns ofta som bioläge) respektive spel. Medan de flesta TV-apparater är väloptimerade för film och TV-tittande är det ofta större skillnad hur en TV hanterar spel. TV- och datorspel kräver inte bara bra hantering av snabba rörelser utan är även extra känsliga mot så kallad input lag. Detta är tiden det tar från att du trycker på din handkontroll eller mus och att klicket faktiskt syns på din TV. Riktlinjen är desto kortare väntetid desto bättre och mer verklighetstrogen blir din spelupplevelse.

Kontrollera även ifall din TV stödjer HDR i sitt ”spel-läge”, att hantera HDR-signaler med låg input lag är svårt men också viktigt när HDR-tekniken nu breder ut sig i spel. Kopplar du in din PC till din TV för att spela ska du även kontrollera så att din TV tar emot signalen i 60 Hz (Det högsta HDMI-standarden klarar idag) samt att bilden täcker hela TV:n. Gör den inte det kan du testa att ändra bildförhållandet för just denna anslutningen för att lösa problemet med ”overscan”. Inställningen heter olika på olika TV-apparater men ”bara scanna” eller ”full bild” är några alternativ som tillverkarna använder.

Tips: Korta signalvägen från din spelkonsol eller dator för att få minimal input lag och bästa spelupplevelse. Det optimala är att koppla in din spelkonsol/PC direkt till HDMI-ingångarna på din TV. Kopplar du dem genom din soundbar eller receiver tillkommer ytterligare input lag när bildsignalerna måste ta en omväg till din TV-panel.

The Witcher 3: Wild Hunt med LG:s spel-läge aktiverat.
Snabbfakta: LG HDR Game mode
LG har utvecklat ett skräddarsytt spelläge för sina OLED-TV-apparater som även med HDR aktiverat levererar en klassledande låg input lag på 21,3 millisekunder (4K HDR). Spel-läget i 2018 års modeller stödjer black frame insertion för maximal skärpa vid rörelser samt dynamic tone mapping som ger en ljusstarkare bild i HDR-läge. För den som vill optimera sina spelinställningar kan HDR-spelläget även kalibreras av användaren själv. Du kan även ställa in så att den HDMI-anslutning din spelkonsoler eller PC är inkopplad i alltid använder sig av samma inställningar, exempelvis HDR-spelläget.

Läs mer om LG OLED här.

5. Enklare styrning av din TV

Fem knapptryckningar för att starta det senaste avsnittet av Stranger Things på Netflix eller att ens hitta rätt i fjärrkontrollshögen kan vara mäkta frustrerande. För dig som vill få en behaglig upplevelse i TV-soffan kan det vara värt att satsa på en multifjärr för att minimera antalet kontroller där du kan få flera apparater och program att starta med en ensam knapptryckning.

Ännu smidigare kan det dock vara att styra din TV med rösten eller med en gestbaserad fjärrkontroll. Starta din TV och kicka igång rätt TV-serieavsnitt med ett enda röstkommando eller genom att peka på menyerna i din TV. Eller varför inte söka efter skådespelare i filmen genom att prata med TV:n. Det kan låta knasigt och passar inte i alla lägen men testa själv och förvånas över smidigheten.

Tips: Har din TV en integrerad Google Home-assistent kommer du att kunna styra mängder med smarta hem-produkter som lampor och strömbrytare direkt från din TV. Åtminstone när Google aktiverar svenskt språk, vilket troligtvis sker senare i år.

LG Magic Remote stödjer multifjärrfunktion samt kommer med både geststyrning och Google Assistant-integrering.

6. Rätt sällskap och TV-kvällar

Oavsett om det handlar om att sjunga i takt med Svenska nationalsången under Fotbolls-VM eller gruffas i soffan under ett hett bilrace på spelkonsolen får du oftast den bästa TV-upplevelse i rätt sällskap. Ta rygg på bokklubbarna och skapa din egen TV-klubb/kväll. Boka en tid i veckan med likasinnade och njut av TV-upplevelsen tillsammans, exempelvis Sveriges VM-matcher eller varför inte beta av nya säsongen av favoritserien – avsnitt för avsnitt. Glöm inte väl utvalda tillbehör som nyttiga/onyttiga snacks, dricka och Sverige-tröjor, bensträckare rekommenderas men det hoppas vi kommer på köpet under VM med många glädjehopp.

För dig som vill få den absolut häftigaste upplevelsen med din nya 4K HDR-TV har vi här nedan en snabblista på några spel, filmer och TV-serier för att benchmarka din TV.

Tips på bra material för att njuta av/testa din 4K HDR TV

Planet Earth II på en 4K HDR OLED är en upplevelse utöver det vanliga för naturälskare och bildälskare.
  • Far Cry 5 (PC-spel med HDR-stöd)
  • God of War (PS4-spel med HDR-stöd)
  • Assassin’s Creed Origins (Xbox One X med HDR-stöd)
  • Forza Motorsport 7 (Xbox One X med HDR-stöd)
  • Gran Turismo Sport (PS4 Pro med HDR-stöd)
  • Witcher 3: The Wild Hunt (PC, Xbox och PS4, HDR-stöd på konsolversionerna)
  • Planet Earth 2 (4K Ultra HD Blu-ray)
  • Blade Runner 2049 (4K Ultra HD Blu-ray)
  • Stranger Things (4K HDR på Netflix)
  • Star Trek: Discovery (4K HDR på Netflix)

Vi hoppas att vi kunnat bjuda på några bra och tänkvärda tips i vår korta artikelserie om en av många hems största teknikinvesteringar. Samtidigt välkomnar vi dig att i kommentarerna berätta mer om dina egna tips och givetvis vilket material du helst avnjuter på din TV.

Läs mer om LG OLED här.

Sponsrat – Denna artikel presenteras av LG

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid