Sponsrat – Denna artikel presenteras av Asus
Att ta bra mobilfoto är lättare än någonsin men för att bli en mästare krävs att du har koll på detaljerna. Här är vad du ska tänka på och tips för att höja dina produktioner ytterligare.

Är du i valet och kvalet inför ett nytt smartphone-köp eller bara vill veta hur din telefon står sig kameramässigt har du kommit rätt. Vi börjar med att gå igenom några av teknikerna bakom dagens mobilkameror; och ger lite tips på hur du kan höja ditt foto-game ett snäpp.

TL:DR – Bra att veta om din smartphonekamera

  • Megapixlar – Tumregel är att bra sensorer ligger på över 8MP men antalet är inte viktigast
  • Lågt bländarvärde – Desto lägre desto bättre foto i mörker – sikta på f/1.8 eller lägre
  • Dubbla kameror – Kan ge dig mer djup i porträttfoto eller zoom-möjlighet
  • Sensor och Pixelstorlek – Sony-sensorer i flesta flaggskepp och mer ljus i stora pixlar
  • OIS – Optisk bildstabilisering ger bättre bilder överlag, särskilt i mörker
  • 4K video – Högre upplösning på video är trevligt hemma på din 4K-TV
  • Mjukvara – Ett bra autoläge ska helst kompletteras med bra manuella inställningar
    *I slutet av artikeln hittar du en mer detaljerad genomgång av punkterna.

När du vet att du har en telefon med kamera som kan göra dina fotokunskaper rättvisa kommer vi till det roliga – att faktiskt knäppa egna bilder. Medan det fysiskt är enkelt att dra upp telefonen och trycka på kameraknappen kan ett fåtal tips och trix göra resultatet både bättre och roligare. Här kommer några enkla gör-det-själv-tips för roligare och bättre mobilfoto.

1. Komponera rätt

Tänk på hur du komponerar dina bilder. En av de viktigaste sakerna att tänka på är att lägga fokus på det du tycker är intressant i bilden. Är det ett porträtt vill du inte att böckerna på hyllan bakom drar fokus från ansiktet. Fotar du en båt vill du att betraktaren ska se just den och inte fokusera på annat. Med det sagt behöver ditt objekt inte vara i centrum av bilden. Med tredjedelsregeln delar du upp bilden i 9 kvadrater och placerar ditt fokusobjekt där någon av linjerna korsas eller exempelvis en horisont längs en av de vågräta strecken. En person som tittar åt vänster ska generellt placeras mer åt höger och vice versa.

Asus Zenfone 4 har ett integrerat rutmönster för tredjedelskomposition.

2. Polariserade bilder eller megazoom

Ibland dräller det av reflekterat ljus. Till exempel när du är ute i en båt. Du kan enkelt ta bort reflexerna, och få en mustigare bild, genom att fota med mobilkameran genom ett par polariserande solglasögon. Du kan även ta foto på väldigt långa avstånd genom att sätta kameralinsen mot en kikare eller varför inte en riktig närbild med hjälp av en lupp. Asus Zenfone 4 Pro tar dig dock en bra bit på vägen med 2x optisk zoom genom sina dubbla kamerasensorer.

3. Reflektera

En reflektor är det mest prisvärda tillbehör du kan ha. Reflektorn används för att på ett subtilt sätt ljusa upp ett ansikte när du tar ett porträtt. Skillnaden blir ofta enorm. Reflektorer är relativt billiga att köpa men du kan också göra en egen, genom att dra vitt tyg, aluminiumfolie eller annat över en tjock kartongbit. Perfekt att använda särskilt ute under soliga dagar för att undvika för kraftiga skuggor.

En hemmagjord reflektor av kartong och aluminiumfolie är superenkel att göra.

4. Stativ finns överallt

Många bilder som tas med mobilen är ögonblicksbilder och där är det guld värt med optisk bildstabilisering (OIS) i din mobilkamera. Ibland vill man dock fota något under en längre tid, med väldigt lång slutartid. Då är det nödvändigt med ett stativ, eller åtminstone något stabilt att luta dig mot. Du kan använda ett vanligt kamerastativ eller en enklare mobilvariant som du fäster i till exempel ett räcke. Eller varför inte ställa telefonen på en mur eller placera ena sidan av telefonen mot en lyktstolpe eller en husvägg och trycka av, det blir garanterat mindre skakigt än om du står helt fritt.

5. Mobilen i guran

Har du en akustisk gitarr? Prova att sätta i mobilen i resonanslådan, så att kameran tittar ut genom hålet. Spela en låt (eller slå an några strängar bara) så fångar du strängarnas vibrationer på ett coolt sätt. Hemmagjord musikvideo?

6. Använd HDR-läge och skippa blixten

Ljussättning är något av de absolut viktigaste i all fotografering. Oftast kan HDR-läget i din kamera vara fördelaktigt för att minska problem med motljus och skarpa ljusskillnader i bilden. Experimentera samtidigt gärna med olika ljussättningar och placering av ljuskällor. Även om blixten har sina användningsområden ska du försöka hålla dig undan från att använda den om du är ute efter att ta ”snygga” bilder.

Bra att veta om din smartphonekamera

Asus Zenfone 4 kamera – Tekniska specifikationer

    • Sonys flaggskeppssensor IMX362, 12 Megapixel dual pixel-sensor
    • 1/2,55″ stor sensorstorlek, stor pixelstorlek på 1,4 µm
    • f/1.8 bländare
    • Autofokus för objektspårning
    • 4-stegs optisk bildstabilisering på 4 axlar
    • Färgkorrigeringssensor (RGB)

För dig som vill lära dig mer om din smartphonekamera eller få hjälp att hitta din telefon kan det vara bra att lära sig följande:

Megapixlar är inte allt

Antalet megapixlar är ett mått som många gånger får större vikt än vad det förtjänar. Värdet avslöjar hur många bildpunkter (upplösning) dina bilder skapas av. Rent teoretiskt betyder fler bildpunkter en skarpare och bättre bild men i slutändan är det ändå kvalitén på varje pixel som betyder mest. Sikta på en smartphonekamera med över 8 megapixlar men tro inte att en kamera på 20 megapixel automatiskt tar bättre bilder.

Bländarvärde “f/1.8” – Känslig optik är bättre

Optikens kvalitet kan mätas på många sätt, men ett av de vanligaste är ljuskänsligheten. Ju högre ljuskänslighet desto bättre. Leta därför efter ett så lågt bländarvärde som möjligt. Asus använder objektiv med hög ljuskänslighet, på 1,7 respektive 1,8. Det gör det möjligt att fota på fri hand, oavsett tid på dagen.

Två kameror – Djupkänsla eller zoom

Asus Zenfone 4 med porträttläge (bokeh-effekt) vs. utan porträttläge (Oredigerade bilder från autoläget)

Idag har många mobiler två kameror på baksidan. Anledningen är att bländaren är det som påverkar skärpedjupet i bilden. I en mobil kan du inte ändra bländarvärdet som i en stor kamera. Med dubbla kameror kringgår du problemet, då en kamera tar bilden och den andra samlar in information för att skapa exempelvis kort skärpedjup. I andra fall kan de två kamerasensorerna vara inställda på olika avstånd och således ge en zoom-effekt. Zoom innebär att du på optisk väg tar dig närmare motivet. När mobiltillverkare säger att du kan zooma handlar det oftast om digital zoom, vilket är det samma som beskärning. Det kan vara bra att ha, men det gör bilderna suddigare. Asus Zenfone-serie har telefoner med både digital zoom och riktig, optisk zoom. Den senare tar dig närmare utan kvalitetsförlust.

Sensorn och pixelstorlek är viktigt

Sensorn är det som registrerar bilden när du fotar och det är föga överraskande att sensorns kvalitet har betydelse, liksom dess storlek. Asus använder Sony-sensorer, i både huvudkamerorna och selfie-kameran. De har lagom hög upplösning för att ge detaljrika bilder men ändå stora pixlar, vilket ger bra mörkerprestanda med ett större ljusinsläpp.

Asus Zenfone 4 foto i autoläge med HDR.

Optisk bildstabilisering – Stabilare bilder

Ibland ser du ett så bra fototillfälle att du darrar av upphetsning. Som tur är finns en funktion som gör dina bilder och videor skarpare och mindre hoppiga. Det kallas optisk bildstabilisering och bygger på att delar i mobilkameran har flytande upphängning. Bildstabilisering finns även i digital form, men den är inte lika bra. Asus har optisk bildstabilisering i alla sina Zenfone-modeller

4K-video – videoupplösning spelar större roll

4k är den nya standarden för tv, med extremt skarp bild och detaljrikedom. Har du en 4k-tv där hemma har du säkert märkt att det ännu inte finns jättemycket att titta på. Därför är det trevligt om din mobil kan filma i 4k. Här finns det till skillnad mot stillbildsfoto betydliga kvalitetsvinster att göra med en högre upplösning. Märk väl att 4k-video också tar mer utrymme på din telefon.

Mjukvara – Både auto och manuellt läge

Mobilbilder blir oftast naturliga och bra just för att du alltid har telefonen med dig. Men hårdvara är en sak, mjukvaran måste också hålla måttet. Kameran ska starta snabbt och viktiga inställningar ska vara lätta att komma åt, snabbt. Autoläget är det som används mest men för dig som vill maximera resultatet på dina bilder är ett läge med RAW-format och manuella inställningar en självklarhet.

Asus Zenfone 4 har ett manuellt läge med RAW-fotografering och massvis av inställningar.

Testa dig fram och lär dig din mobilkamera

Kameror har utvecklats mycket. Men fotograferande bygger på samma principer nu som för 100 år sedan. Du har mycket att vinna på att läsa på, leka med inställningarna på en online-kamera men viktigast av allt – ta väldigt många foto och testa dig fram med just din kameratelefon. Vill du läsa mer om Asus Zenfone 4 och våra kameratelefoner kan du göra det här.

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Asus

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid