Sponsrat – Denna artikel presenteras av MSI
Vad skiljer egentligen ett grafikkort i referensdesign från ett tredjepartskort? Vi gräver på djupet och hittar avancerade kretskort, stryktåliga komponenter och maffiga kylare.

När du ska köpa ett grafikkort i butik finns det många vägar att ta, och valmöjligheterna sträcker sig långt bortom om det står AMD eller Nvidia på kartongen. En och samma tillverkare kan ha flera olika upplagor av samma modell, med varierande namn, utseende och specifikationer. Inte minst går det ofta att välja mellan grafikkort som skräddarsytts av tillverkaren och så kallade referenskort.

I den här artikeln reder vi ut vad som egentligen skiljer dessa grafikkort åt och vad du bör tänka på nästa gång du ska uppgradera din speldator.

Referenskort, vad är det?

Ett referenskort är ett grafikkort som helt har designats av kretstillverkaren, det vill säga AMD eller Nvidia. För alla referenskort innebär det att kretskortet har exakt samma mått och specifikationer, oavsett vilken tillverkare det står på kartongen. I de allra flesta fall innebär det även att AMD och Nvidia står även för kylardesignen. I Nvidias fall kallas det sistnämnda, från Geforce GTX 1000-serien och framåt, för Founders Edition.

Geforce GTX 1080 Ti Founder’s Edition

Vad som även utmärker referenskorten är att de använder klockfrekvenser som följer kretstillverkarens specifikationer, och därför agerar som en ”grundstomme” för hur en grafikkortsmodell presterar. Om du slår upp en modell på AMD eller Nvidias hemsida och läser klockfrekvenserna ur specifikationstabellen så är det specifikationerna för referenskort som avses.

Till exempel listar Nvidia klockfrekvensen för Geforce RTX 2070 Founders Edition som 1 710 MHz i boostläge. För MSI Geforce RTX 2080 Gaming X Trio är motsvarande frekvens 1 830 MHz.

MSI Geforce RTX 2080 Gaming X Trio

Skräddarsydda grafikkort

De grafikkort som inte är referenskort har istället anpassats av tillverkaren i varierande grad. Det innebär att själva grafikkretsen köps in från AMD eller Nvidia, men att kringliggande komponenter byts ut för att kunna leverera bättre prestanda.

Det innebär dels att hårdvaran kan skilja sig kraftigt, exempelvis med helt skräddarsydda kylarlösningar, extra kraftfull strömförsörjning eller LED-belysning, och dels att tillverkaren kan anpassa kortets BIOS för att ställa in högre klockfrekvenser direkt ur kartongen.

Kylaren: mer än bara design

De som har följt grafikkortsrecensionerna på Nordichardware under åren vet att kylaren inte sällan har varit nyckeln till framgång för de allra bästa grafikkorten. Att använda ett grafikkort med referenskylare har sina fördelar (som vi kommer att gå in på snart). Men i de åtskilliga fall där referenskylaren har lämnat mycket att önska så har partnertillverkarna möjlighet att balansera kortets egenskaper för att hitta en optimal balans mellan temperatur och ljudnivå.

Den biffiga kylaren som används på MSI GeForce RTX 2080 Ti Gaming X Trio

Grafikkortet är i många fall den mest energikrävande komponenten i en speldator. Praktiskt taget all energi bildar i slutändan värme, och all den värmen är ingen enkel uppgift att hantera. En bristande kylare riskerar dels att innebära sämre prestanda, men också potentiellt kortare livslängd på dina komponenter och/eller dator som är alldeles för högljudd.

Visste du att: Kondensatorer som används i bland annat grafikkort är några av de mest kortlivade komponenterna i en dator – och hur länge de håller beror främst på temperaturen de behöver utstå.

Med MSI Mystic Light kan du sätta din touch på belysningen för grafikkortet

För dig som prioriterar kortets utseende innebär partnertillverkade modeller helt enkelt att du får fler valmöjligheter. Olika tillverkare med olika designtänk låter dig matcha kortet mot ditt chassi och dina andra komponenter. Idag är det även snarare regel än undantag med någon form av RGB-belysning i såväl kylare som kretskort, med system som MSI Mystic Light, som låter dig anpassa utseendet i din dator. Dessa belysningssystem är i regel betydligt mer utförliga än vad som finns inbyggt i vare sig AMD:s eller Nvidias referenskort.

Referenskylare – bu eller bä?

Att köpa ett referensgrafikkort har dock andra tänkvärda fördelar. En sådan är att såväl Nvidias som AMD:s referenskylare ofta använder sig av fläktar och kylkåpor som flyttar merparten av värmen ut från chassit via ventiler nära bildskärmsutgångarna.

Det kan vara en bra idé i synnerhet i kompakta chassin, förutsatt att grafikkortet får en tillräcklig tillförsel av sval luft. Eftersom varmluften flyttas ut från systemet värmer grafikkortet inte upp andra komponenter lika mycket, som tex. CPU. I ett stort chassi med många fläktar är det inte ett nämnvärt problem, men för små byggen är det värt att tänka på.

Referensgrafikkort kan också vara värda att kika på ifall du vill vattenkyla din dator. Eftersom kretskorten på alla referensgrafikkort är i princip identiska så kan du vara säker på att du kommer att hitta ett vattenblock som passar. Det innebär inte att du inte kan vattenkyla ett skräddarsytt grafikkort, men du kommer behöva vara mer försiktig när du väljer vattenblock så att det faktiskt är kompatibelt.

Kretskortet: hållbarhet, prestanda och design

Hur mycket som anpassats hos ett skräddarsytt grafikkort beror helt och hållet på vilken tillverkare som står bakom och vilken målgrupp man riktar sig mot. I de flesta fall handlar det om justerade klockfrekvenser genom ändringar i grafikkortets BIOS. Men många tillverkare anpassar betydligt mer än så, inte minst på mer påkostade modeller.

Ett avklätt MSI GeForce RTX 2080 Ti Gaming X Trio med grafikkretsen (GPU) i mitten. Närmast GPU:n sitter elva minneskretsar, i det här fallet GDDR6. Längre ut finns spänningsregulatorerna (VRM): sex faser till vänster och elva faser till höger.

Ett vanligt exempel på vad som skiljer referenskorten från partnertillverkade diton är strömförsörjningen. Dels i form av de faktiska strömkontakterna (överklockningsanpassade kort kommer ofta med fler kontakter), och dels i form av kortets spänningsregulatorer. Genom att använda kraftfullare strömförsörjning kan tillverkaren garantera stabil drift vid de högre klockfrekvenser som används direkt ur lådan, men även öka taket för hur långt du som användare kan överklocka kortet. Kraftfullare strömförsörjning innebär både att grafikkretsen kan tillgodose sig mer energi och att spänningen hålls stabil även vid högre belastningar.

 

En annan faktor tillverkaren kan väga in är kortets hållbarhet. Grafikkortets komponenter slits över tid, och även om de flesta referensgrafikkort har möjlighet att överklockas så innebär det högre spänningar och klockfrekvenser. Något som alstrar mer värme än vad kylaren ofta kan hantera. Genom att använda mer påkostade komponenter och kylare än i referenskorten kan partnertillverkare säkerställa att korten överlever högre frekvenser och spänningar även flera år framåt.

Tre av spänningsregulatorerna i bilden förser de elva minneskretsarna med ström. Hela kortet drivs med tre strömkontakter, längst upp till höger.

Ett exempel på komponenter som slits är kondensatorer, som bland annat används för att bibehålla jämna spänningsnivåer och skydda mot skada om strömmen plötsligt bryts. Kondensatorer är en av de vanligaste komponenterna som går sönder i konsumentelektronik, och att använda kondensatorer av hög kvalitet kan innebära skillnaden mellan ett grafikkort som håller i fem år och ett som håller i tio år.

Inga enkla tumregler – läs grafikkortsrecensioner

Syftet med den här artikeln var att ge dig en överblick och peka dig i rätt riktning när du överväger ett nytt grafikkort. Samtidigt är det viktigt att tänka på att olika grafikkort har olika lyckade resultat som referenskort. Medan vissa serier kan vara väl balanserade mellan prestanda, kylning och ljudnivå i referensvariant finns det andra där referenskylaren är under all kritik.

Det finns även några fall där det helt enkelt inte finns några referenskort, och det istället är helt upp till varje tillverkare att göra sin egen tolkning baserad på en grafikkrets. Ett sådant exempel är Nvidia Geforce GTX 1660; ingen Founders Edition finns att köpa, utan det är endast skräddarsydda varianter såsom MSI GeForce GTX 1660 Gaming X som går att hitta i butik.

Därför är det viktigt att du ser dig omkring och läser tester innan du slår till. Och, kanske viktigast av allt, är att du inte bara tittar på prestandasiffrorna, utan tänker på att det finns mycket som inte syns på kartongen som kommer påverka din helhetsupplevelse.

I denna artikel så har grafikkort från MSI använts som exempel på partnertillverkade grafikkort. Om du vill veta mer om de olika grafikkortsmodellerna från MSI så finns de att läsa om här.

Missa inte: Kommande guide till moderkortsdjungeln

Moderkortet är inte bara en nödvändig komponent i varje datorbygge, utan på många sätt också en avgörande sådan. Vad erbjuder faktiskt ett moderkort idag, och hur förberedda är de för framtiden? Missa inte vår kommande genomgång om moderkortets viktiga roll och dina valmöjligheter som datorbyggare och gamer!

Moderkort är så mycket mer än bara en hållare av andra komponenter

 

Sponsrat – Denna artikel presenteras av MSI

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid