Audio-technica är mest kända för sina hörlurar men ger sig nu in i gamingbranschen. Två nya modeller kommer ge sig in och slåss om förstaplatsen i toppsegmentet. ATH-ADG1 och ATH-AG1 är Hi-fi ljud för den kräsne gamern, men kommer samtidigt få plånboken att gömma sig.

Det är dags för ännu en uppdatering av Sveriges största headsetjämförelse och det med två nya modeller från tillverkaren Audio-Technica. För de som vill lära sig mer om headset, vad man ska tänka på som konsument och vilka modeller som är intressantast idag ska ni ta er vidare till Svenska Headsetguiden där nu även dessa två modeller finns representerade. Här nedan följer samtidigt en summering av vårt senaste tillskott i guiden.

Audio-Technica ATH-ADG1

Audio-technica är en av de äldre hörlurstillverkarna som finns på marknaden tillsammans med Sennheiser och Beyerdynamic. Hela 50 år har Audio-technica funnits som tillverkare av ljudprodukter och nu lanserar dom sina allra första headset riktade mot spelare. Den första modellen som vi ska titta närmare på är ATH-ADG1. Ett mönster som vi ser hos alla de äldre tillverkarna är att modellerna baseras på redan befintliga hörlurar. Skillnaden är att de blir bestyckade med en mikrofon och ett nytt färgtema. Detta är det egentligen inget fel på då det oftast är väldigt välrenomrerade hörlurar som får svida om till gaming-kostym. ATH-ADG1 är baserad på Audio-technicas ATH-AD700X som använder sig av en öppen konstruktion så vill du sitta ostört och isolerat borde du ta en kik på deras andra modell som vi ska gå igenom strax.

Ljudet hos ATH-ADG1 är neutralt och har en öppen ljudbild vilket gör att du precist kan avgöra vart alla ljud kommer ifrån. Det är definitivt inget för den basglade, men är du ute efter ett par neutrala lurar så kan detta vara precis det du söker efter. Komforten är god men är lite speciell i och med att dessa modellerna använder sig av Audio-technicas 3D-Wing-design. Det innebär att belastningen flyttas runt något och istället för att lägga majoriteten av stödet på toppen av huvudet så sprids det ut längs med sidorna och till själva muffarna i sig. Detta systemet är prisat av många men kanske inte passar alla.

Vårt största problem med ATH-ADG1 är priset som ligger på saftiga 2 990 kronor, då vi kan hitta ATH-AD700X för runt halva priset för att få ett identiskt ljud. Mikrofonen är mycket bra, men prispåslaget för mikrofon och USB-förstärkare känns tveksamt. För precis under 2 000 kronor får du tag i ett par Sennheiser G4ME One som känns som ett bättre alternativ.

Audio_technica_ADG1_05

”ATH-ADG1 levererar ett neutralt och öppet ljud i toppklass, perfekt för spel, musik och film. Det är dock inget för den basglade utan då rekommenderar vi istället någon med en stängd konstruktion som Qpad QH-1339, eller om du vill ha den öppna konstruktionen finner du även mer bas i Sennheisers G4ME One. Komforten är ganska unik och 3D-Wing är inte för alla, se till att pröva något headset med denna tekniken för att se om det matchar dig. Audio-technica gör mycket rätt och ADG1 rivaliserar de bästa mikrofonerna i vårt test. Akilleshälen ligger då i priset där modellen utan mikrofon från Audio-technica kostar mer eller mindre hälften av de 2 999 kronorna du får betala för ATH-ADG1. ” – Svenska Headset-guiden 2014-10-31

Lägstapris på prisjakt.se:

 

Audio-Technica ATH-AG1

ATH-AG1 är baserad på deras äldre modell ATH-A700X som bygger på en stängd konstruktion med fokus på isolering och inlevelse. Trots att den just är stängd finner vi en riktigt bra och öppen ljudbild och en varmare ton längs med hela registret än hos dess öppna syskon. Det finns en mer framträdande bas som går djupt, denna kan bäst beskrivas som mer hörbar än kännbar. Så det är fortfarande inget för den bashungrige utan då skulle vi istället rekommendera något som Qpad QH-1339.

Audio-technica använder sig även här av deras 3D-Wing system, en design som vi hittar även på deras absolut dyraste hörlurar. Om designen är en fördel eller nackdel blir upp till personliga preferenser, belastningen på huvudet flyttas som nämnt och balanseras över bägge sidorna och toppen av huvudet vilket kan kännas lite konstigt. Men passar denna design för dig kommer headsetet att sitta som en smäck.

ATH-AG1 har en ganska häftig prislapp på 2 690 kronor vilket är något billigare än ATH-ADG1, här blir det däremot svårare att få tag i modellen den är baserad på, ATH-A700X i Sverige. Men prispåslaget för mikrofonen är återigen ganska svårt att försvara. För runt samma pris går det att få tag i Qpad QH-1339 och få ytterliggare snäppet bättre lurar på de flesta punkter.

Audio_technica_AG1_05

”Ljudet hos ATH-AG1 är likt det vi hittar i ADG1 där den största skilnaden ligger i mellanregistret och basen som är betydligt varmare. Det är fortfarande ett neutralt ljud men med en bra basnivå. Komforten är ganska unik och 3D-Wing är inte för alla, vi rekommenderar att du prövar ett headset med denna tekniken för att se om det matchar dig. Mikrofonen är utan tvekan en av de bättre i vårt test, där har Audio-technica lyckats bra. Vi hade gärna sett en ökning av kvalitén på plasten som absolut inte är dålig, men för priset ligger det lite i underkant. Däremot är vårt största problem med AG1 dess pris. Det ligger väldigt nära i pris till Qpad QH-1339 som är ett snäppet bättre headset överlag.” – Svenska Headset-guiden 2014-10-31

Lägstapris på prisjakt.se:

Marknadsanalys och uppdateringar i Svenska Headsetguiden

Prisbilden för de testade modellerna i guiden har inte ändrats nämnvärt sedan vår senaste uppdatering och våra testade modeller håller sig mer eller mindre på samma nivå. Qpads QH-90 och Kingstons HyperX Cloud dyker väldigt ofta ner i pris och går att få tag i för runt 600 – 700 kronor och blir ett ännu bättre köp än vad de redan var. Våra utmärkelser och rekommendationer står alltså oförändrade sedan vår senaste uppdatering.

Läs mer i Svenska headsetguiden

Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med mikrofonmätningar, prisjämförelser och specifikationer i Svenska headsetguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt headsetköp. Vill du ta dig direkt till headsetguidens sammanfattning och utmärkelser så hittar du det här.

Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
metalmumin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
metalmumin
Gäst
metalmumin

http://en.goldenears.net/ nämnvärd hemsida.