Sony Smartwatch 3

Sony_SW3_009

Sony Smartwatch 3
Skärm 1,66 tum transflektiv LCD
320 x 320 pixlar
Operativsystem Android Wear
Parkoppling Android
Processor Broadcom BCM23550
CPU: 4 x Cortex-A7, 1,2 GHz
GPU: Videocore IV
Minne 512 MB
Lagring 4 GB
Anslutningar Bluetooth LE
NFC
Material Plast, silikon
Vattentät Ja, IP68
Mått boett 36 x 51 x 10 mm
Vikt 62 g
Batteri 420 mAh
Övrigt Gyroskop
Kompass
Accelerometer
Barometer

Sony är allt annat än en nykomling när det kommer till kroppsburen teknik, och med flera års erfarenhet är de en av de aktörer som haft mest inflytande i den moderna smarta klockans utveckling. År 2012 släpptes den första Sony-tillverkade klockan som gick under just namnet Smartwatch, men redan innan dess hade Sony släppt flera olika klockor under Sony Ericsson-varumärket, däribland Android-anpassade Liveview. Innan dess, och innan smartphones ens hade tagit över marknaden, erbjöd Sony Ericsson ”semi-smarta” och bluetooth-anslutna analoga klockor ur MBW-100-, MBW-150-, och MBW-200-serierna, som kunde visa notiser på en liten OLED-skärm och både svara på samtal och styra musikuppspelning via AVRCP.

Mycket har hänt sedan dess, och efter att ha producerat flera klockor med mer obskyra operativsystem (både Smartwatch och Smartwatch 2 använde en modifierad variant av Micrium IC/OS-II) har Sony nu landat på tredje generationens Smartwatch som istället använder Android Wear.

Sony_SW3_001

Uppgraderingarna sedan förra generationen är markanta, även om designmantrat på utsidan är väldigt snarlikt. Den traditionellt fyrkantiga skärmen är en LCD-variant på 1,66 tum med 320 x 320 pixlar, vilket gör Sonys klocka till den enda i testet som inte använder någon form av OLED-panel. Spontant talar det inte gott för batteritiden i och med att svarta pixlar inte stängs av helt och bakgrundsbelysningen är separat från själva pixelmatrisen, men Sony har två äss i rockärmen. Dels används ett marginellt större batteri än LG G Watch R, 420 milliamperetimmar jämfört med 410 och dels så används en transflektiv LCD-panel.

Transflektiv innebär att panelen kan tydas både genom sin egen belysning och genom att reflektera omgivningens belysning. På så sätt kan klockan stänga av sin belysning helt och hållet när den används i normal rumsbelysning eller i dagsljus och ändå vara tillräckligt tydlig för att det snabbt ska gå att läsa av tiden – behövs starkare ljus kan skärmen tändas med knappen på sidan eller med en rörelsegest.

Sony specificerar att systemkretsen som används har fyra Cortex-A7-kärnor på 1,2 gigahertz, precis som i Snapdragon 400-kretsen i LG G Watch R, men det framgår inte i dokumentationen exakt vilken krets det handlar om. ABI Research har dock plockat isär klockan och noterat BCM23550 från Broadcom, vilket i sin tur innebär att det är en Videocore IV-krets som står för grafiken.

Sony_SW3_003

Modellen vi har fått in för test har ett svart armband i silikon som mångt och mycket påminner om det Samsung använder till sin Gear S. Spännet fungerar enligt samma grundprincip, men storleken kan ställas in fritt snarare än via fördefinierade hål. Själva klockan sitter även fast i armbandet på ungefär samma sätt som Samsungs klocka, vilket innebär att Smartwatch 3 till skillnad från flera av sina föregångare inte använder standardfästen för klockarmband – vill du byta får du utgå ifrån Sonys utbud. Det är värt att påpeka att Sony även säljer en variant med både chassi och armband i rostfritt stål för den som föredrar det designstuket.

Armbandet sitter bekvämt när det väl är på plats, och även om spännesmekanismen är nästan identisk med den på Gear S så är Sonys något enklare att knäppa. Chassit är fortfarande tjockare än på en traditionell digital klocka, men känns förhållandevis tunt i jämförelse med övriga testdeltagare. Något vi dock får anmärka på är att gummit i armbandet gör klockan till en riktig dammagnet som blir svår att hålla ren.

Sony_SW3_005

Baksidan på Smartwatch 3 är betydligt enklare än hos någon av de övriga klockorna i det här testet – det finns ingen inbyggd pulsmätare, och laddning sker via en microUSB-port snarare än via en dockningsstation. Avsaknaden av pulsmätare är en aning synd, inte minst för de som även vill använda sin klocka som träningsredskap. Vad gäller laddningslösningen för den med sig både fördelar och nackdelar – det är pilligare att behöva koppla in en USB-kabel varje gång du ska ladda, men avsaknaden av dockningsstation innebär samtidigt att du kan ladda klockan med nästan vilken telefonladdare som helst.

Ska vi sammanfatta designen överlag kan vi dra en parallell till LG G Watch R – om G Watch R är en det närmaste man kommer en smart variant av ett traditionellt analogt armbandsur så är Smartwatch 3, åtminstone av klockorna vi har med i det här testet, det närmaste man kommer en smart variant av ett traditionellt digitalt armbandsur. Använder du en digital urtavla och kör skärmen transflektivt kommer enheten vid första anblick antagligen misstas för just ett vanligt digitalt armbandsur.

Sony_SW3_007

Det transflektiva läget fungerar överlag bra, men hur läsbar den är beror till viss del på vad du använder för urtavla. En analog urtavla med tunna visare kommer vara svårare att läsa av än en digital med ett tjockt typsnitt, och i och med att glaset på framsidan är högblankt kan den vara svårläst i vissa vinklar i starkt ljus.

I tänt läge syns det tydligt att det är just en LCD-skärm och inte en OLED, så färger och kontrast är inte i samma liga som LG:s och Samsungs klockor. Sitter man inte och jämför med just dessa sida vid sida är det antagligen inte någonting du kommer irritera dig på då skärmen fortfarande är skarp och tydlig nog för att fylla sin funktion. För den som verkligen prioriterar bildkvalitet kan det dock vara värt att ha i åtanke.

Att skärmen är kvadratisk snarare än rund gör såklart även det en stor skillnad gentemot konkurrenten G Watch R. Det blir såklart svårare att maskera klockan som ett traditionellt armbandsur, men rent funktionellt så innebär den kantiga skärmen också att du får plats med mer information på skärmen och därmed har du också friare tyglar om du vill designa din egen urtavla.

I och med att det är Android Wear som används är funktionaliteten i övrigt näst intill identisk med LG:s klocka – du synkroniserar notiser på precis samma sätt och har stöd för precis samma appar. Google Now-integreringen är riktigt smidig för att få fram notiser som är relevanta för specifika platser och tider, exempelvis information om kollektivtrafik när du börjar närma dig slutet på arbetsdagen eller din nuvarande stegräkning. Parkoppling fungerar med alla Android-telefoner med version 4.3 eller senare, en klar fördel i kontrast till Samsungs klockor som är låsta till det egna märket.

En trevlig detalj som saknas på LG:s klocka är en inbyggd NFC-krets som låter dig parkoppla klockan med en telefon genom att helt enkelt föra ihop dem. Det är en ”fullstor” NFC-krets motsvarande vad vi annars hittar i mobiltelefoner, så i teorin skulle den även kunna användas för att programmera taggar och interagera med annan NFC-utrustning, men det finns inget stöd i Android Wear för sådan funktionalitet i nuläget.

Utöver de ordinarie urtavlorna i Android Wear skickar Sony med några egendesignade, både analoga och digitala. Att det inte är överdrivet många blir snarare en fördel än en nackdel – det ger mer utrymme för dig att själv välja urtavla från Play Store eller att designa din egen. Av de som ingår är några enkla och minimala, men det går även att lägga in ett bildspel eller en lite egendomlig ”graf”-urtavla där timmar och minuter plottas som x- och y-axel i ett diagram.

Räkna med två dagars drift

Vi använde Smartwatch 3 till vardags i en dryg vecka för att se vad batterikapaciteten går för, och precis som med konkurrenten G Watch R så kommer det till stor del bero på vilken urtavla du använder. Always on-läget är aktivt som standard i och med den transflektiva skärmen, och i och med att skärmens uppdateringsintervall sänks när den är i viloläge vinner du inte många extra timmar genom att låta skärmen vara helt avstängd.

Både med en standardurtavla och med en egendesignad och mer effektiviserad urtavla ligger batteritiden vi får ut i regel runt två hela dagar, med några procent kvar på slutet av den andra dagen. De sista procenten tenderar dock att försvinna om klockan får ligga igång under nästföljande natt. Just två hela dagar känns därför som ett väldigt rimligt tidsspann för batteritiden, och Sonys klocka tenderar att leverera mer konsistent batteritid än vad LG:s gör, även om två dagar är tumregeln i båda fallen.

Sony_SW3_010

Som vi nämnde längre upp i artikeln så laddas klockan helt enkelt genom en microUSB-kontakt på baksidan, en lösning den än så länge är ensam om i den här guiden. Fördelen med det är att det blir enklare att ladda på resande fot då du inte behöver ha med dig en dockningsstation, men en dockningsstation i någon form hade gjort det smidigare att lägga klockan på laddning om kvällarna. En fördel med Sonys kontakt är åtminstone att kontakten kopplas in på ett sätt så att klockan kan ligga naturligt på bordet utan att laddningssladden sticker rakt upp i luften, vilket är fallet med både Samsungs båda klockor och Alps PW306.

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jimmy1981GadgetypiggekottenCarl HolmbergCatarun Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet. Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex om LG G Watch R att ”Den är tjockare än de flesta armbandsur…” Istället för att skriva ett omdöme är det bättre att lägga ut dimensionerna. Enligt CNET, och The Guardian är LG GW R 9.7 mm tjock. Mitt analoga armbandsur, från B&R, ett relativt litet ur med en diameter… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex… Läs hela »

Mattias Dahlgren
Gäst
Mattias Dahlgren

Lite förvånad att ni inte nämnt att Sony Smartwatch 3 är den enda smartklockan på marknaden med Android Wear som har inbyggd GPS och som gör att man kan använda klockan och GPS utan telefon…

Fredrik Bergkvist
Medlem
Fredrik Bergkvist

Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Catarun”]Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns :)[/quote]

Det kommer! 🙂

Gadgety
Medlem
Gadgety

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner… Läs hela »

Reino Nellerup
Medlem
Reino Nellerup

Det skulle uppskattas om ni kunde testa Garmin vivoactive också.

Gadgety
Medlem
Gadgety

G Watch R har inte Wifi och när den kompatibiliteten är släppt för AW, nu, medan LG gått ut och sagt att den inte går att öppna för GWR, så tror jag att köprekommendationen borde ändras, eller i varje fall borde ett minus läggas till i listan.

Jimmy1981
Gäst
Jimmy1981

Blev först glad när jag hittade detta jämförande test. Blev dock besviken när en del saknas. Förutom ovannämnda moto 360 ser jag inte huawei watch med marknadens högsta ppi, eller Asus Zenwatch (snyggast enligt mig), samt Apple Watch. Även Samsung Gear 2 saknas, vilket är konstigt. Gear S är inte en ersättare till Gear 2, utan en annan produkt.Enligt mig är ppi bland det viktigaste, då det gör enormt stor skillnad på skärmen. Det gör även att man får plats med mer information på skärmen, alternativt att skärmen kan vara mindre. En klocka med 240×240 skärm känns knappt användbar enligt… Läs hela »