Intro

Här i svenska musguiden testar vi marknadens senaste modeller, reder ut tekniska termer och väljer ut våra favoriter med fokus på gaming.

OBS! Det här är en arkiverad artikel, baserad på den äldre upplagan av Svenska Musguiden. Guiden har numera en ny plats på Nordichardware, med ett dyamiskt format för bättre översikt för dig som läsare. I just den här artikeln hittar du omdömen och genomgångar för de möss som testats innan migreringen till den nya guiden – för alla tester och omdömen som publicerats efter juli 2016 bör du istället kika i den nya guiden.


– Valet av datormus är till största del individuellt men som hängiven gamer och kontorsarbetare ska jag försöka hjälpa dig att hitta det optimala valet i musdjungeln. Vi uppdaterar svenska musguiden kontinuerligt med de senaste mössen på marknaden och här kan du hitta all information du kan tänkas behöva veta inför ditt musköp.
– Johan Pettersson, Musexpert på NordicHardware

Något så enkelt och naturligt som att flytta muspekaren på datorn tas kanske förgivet av många datoranvändare och gamers. Kanske känner du dig öm i handen efter en dag på kontoret eller efter dina spelsessioner? Utvecklingen av datormöss går snabbare än någonsin och tillverkare erbjuder idag en uppsjö av olika ergonomiska och högpresterande möss. Detta i kombination med den växande spelindustrin driver utvecklingen av datormöss framåt och det lanseras löpande nya gamingmöss optimerade för olika typer av spel. Stora som små, 2 eller 10 knappar, blinkande lampor eller simpel design. Mössen kommer verkligen i alla typer av utföranden idag.

För en gamer är så är valet av datormus avgörande eftersom en dåligt optimerad mus vare sig det gäller ergonomi eller teknik kan vara skillnaden mellan vinst eller förlust. I våra tester utsätter vi mössen för långa och intensiva spelsessioner men givetvis även för vardagligt användande, allt för att se ifall mössen håller måttet och ifall tillverkarna kan upprätthålla sin utlovade kvalitetsnivå.

Musen den mest personliga hårdvaran

Valet av mus är till stor del personligt och mycket handlar om att den måste vara skön att vila handen på. Därför kommer vi prata en del om handstorlekar och olika sätt att greppa musen på så att du som läsare kan bilda en uppfattning om vilken mus som passar just din stil.

I svenska musguiden dyker vi ner på djupet och testar alla aktuella möss på marknaden för att ge dig som läsare en uppfattning om vilka varianter av möss som finns att tillgå just nu. Med tester och köprekommendationer hoppas vi kunna hjälpa dig att välja rätt mus.

54 KOMMENTARER

 1. Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

 2. Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig?

  Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva.

  Det gäller även Logitec special tangentbord också.

  Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!
  Mvh 8)

  Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda hem manuellt. Och ingenstans framgår detta.
  Särskilt som det inte är helt lätt för den icke datorvane person att hitta igen dessa och veta var man skall söka, säkert finns det flera som missat dessa funktioner, ja Webbkameran fungerar direkt, men att man inte vet om alla dess funktioner via dom särskilda program som är utvecklade för just den modellen? Har själv hjälpt till med detta flera gånger. 🙁
  [b]Stort minus anser jag[/b]

 3. Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

  Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

 4. Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

  Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

 5. Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

  Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som “hand i handsken”.

 6. Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

 7. [quote name=”Jonathan Johansson”]Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.[/quote]

  Tack för tipset, vi försöker få in Qpad 5K i guiden så snart som möjligt.

 8. [quote name=”LoppanH”]Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,[/quote]

  Jag vet hur det känns. MX518 är en klassiker som jag har fallit tillbaka på många gånger. Jag trodde inte heller att 402 skulle kännas som 400s men de har förvånansvärt liknande ergonomi. Håll utkik för G402 kommer snart in i guiden.

 9. [quote name=”Sebbe”]Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

  Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.[/quote]

  Vi får se om vi kanske kommer in på trackballs och övriga styrdon lite senare men vi håller alla dörrar öppna. Jag pitchar vidare det om certifikatet. Tack för feedbacken!

 10. [quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

  Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote]

  Roligt att höra! 🙂 Om du har en Rival liggandes så föreslår jag att du omedelbart testar den, den kan passa dig riktigt bra om du har lite större händer. För att inte tala om prestandan. 😉

 11. [quote name=”martinot”]Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

  Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som “hand i handsken”.[/quote]

  Tack! Precis, när det gäller tester av något så personligt som datormöss så väljer vi att titta närmare på punkter som byggkvalitet, prestanda och detaljer. Det tillsammans med våra handstorleks rekommendationer kan förhoppningsvis ge våra läsare en bättre uppfattning om vilka modeller som är lämpliga.

 12. [quote name=”Nicklas Nylén”]Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.[/quote]

  Bra tips! Det ska vi absolut ta med i åtanke i våra kommande tester. 🙂

 13. [quote name=”EldVarg”]Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.[/quote]

  Bra feedback! Nu vet jag inga modeller som är exklusiva vänstermöss men vi ska titta på det, alternativt finns ju vissa modeller i en spegelvänd version för vänsterhänta.

 14. [quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

  Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote]

  Vedhuggning i all ära som jag också håller på med, men att hålla i en kvissla eller en rejäl skyffel emellanåt…

  Klart mössen är gjorda från asiatiska länder med mindre kroppsbyggnad. Titta bara på kläder och skor som är tillverkade därifrån.
  Trångt fram i tårna och utan vidare passform, men så är det när man skall köpa billigt…

  Detta samt att det saknas ofta funktioner och grepp för vänsterhänta anser jag vara ett stort minus (jag är själv högerhänt).

  Mvh, från Östersund 🙂

 15. Hej!

  En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

  För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

 16. [quote name=”Hassan Shah”]Hej!

  En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

  För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.[/quote]

  Det är helt klart något som vi måste bli tydligare med ifall vi har inte varit tillräckligt ingående på just den biten. Om vi inte nämnt något om sämre kvalitetskänsla så är det på grund av motsatsen 😉 . Det jag kan säga är att alla gamingmöss idag håller generellt sett en hög kvalitet men det finns några modeller som lämnar mer att önska när det kommer till den biten.

  Stort tack för feedback!

 17. [quote name=”Spfere”]Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.[/quote]

  Jag lyckas inte återskapa det problemet så testa gärna igen. Det ska funka. 🙂

 18. [quote name=”Gascogne”]Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

  En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.[/quote]

  Det är svårt att säga på rak arm men en mus som jag vet har den funktionaliteten är G502 Protheus Core. Den har en knapp som fungerar som friläge för scrollhjulet. Jag har dock inte testat den själv så jag vet inte hur väl den fungerar.

 19. Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

 20. [quote name=”godis e gott”]Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.[/quote]

  Av de möss jag testat i musguiden än så länge så skulle jag rekommendera en Steelseries Rival, Func MS3 eller en Razer Deathadder utifrån dina önskemål om storlek. Vilket grepp kör du med och föredrar du laser eller optisk?

 21. Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

 22. [quote name=”godis e gott”]Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.[/quote]

  Då skulle jag jag vilja tipsa om Func MS3. Den tror jag kan vara något för dig rent storleksmässigt och ergonomiskt.

 23. Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

 24. “Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

  37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

 25. [quote name=”Johan_”]”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

  37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat![/quote]

  Tjena Johan!

  Tack för feedback. Visste faktiskt inte att Fragbite hade så många testade möss! Jag brukar kika förbi där ibland (CS-maniac) men inte hittat några tester.

  Vi har många möss på kö så håll utkik det kommer nya tester hela tiden från oss på NHW.

  MVH
  Johan Pettersson

 26. [quote name=”Hassan Shah”]Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.[/quote]

  Vi får se om G502 kommer hitta in i musguiden vid ett senare tillfälle. Just nu är den ingen modell vi har på lager men om den kommer till testlabbet så kommer vi också att uppdatera musguiden med ett test av den. 🙂

 27. [quote name=”Phili”]Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

  Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
  Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..[/quote]

  Jag vet faktiskt inte om eller när den kommer in men jag hoppas att den nya Diamond Backen dyker upp på redaktionen inom kort för en riktig hårdkörare. 🙂

 28. [quote name=”Tobberian”]Tips/varning:
  Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
  Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
  Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
  (Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).[/quote]

  Yes detta var något som jag uppmärksammade innan testet men inget som jag kunde återskapa hos vårt testexemplar. Dock så sensorglaset/plasten vara repkänslig så var försiktigt om man nu tänker fixa sin G303:a själv. 🙂

  Tack för din kommentar!

  /Musmannen

 29. Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och mouse 2 upplever jag som mycket stadigare än på G402(=risk att dubbleklicka/klicka bara man kommer åt). Jag har 19.5cm händer.

 30. [quote name=”Rogerlito”]Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och mouse 2 upplever jag som mycket stadigare än på G402(=risk att dubbleklicka/klicka bara man kommer åt). Jag har 19.5cm händer.[/quote]

  Vad trevligt att du hittat en råtta som passar just dig Rogerlito! 🙂
  Tanken med denna guiden är att göra det enkelt för dem som är på jakt efter en ny datormus.

 31. Tjena Johan

  Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
  Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

  Tack för svar.

 32. Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂

  Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket!

  Sist men inte minst tack för tipset Tobberian
  Tips/varning:
  Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
  Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
  Youtube visar hur https://www.youtube.com/ casinofavoriter.com https://www.youtube.com/ watch?v=lI6UulAMWnQ
  (Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

LÄMNA ETT SVAR