Intro

Här i svenska musguiden testar vi marknadens senaste modeller, reder ut tekniska termer och väljer ut våra favoriter med fokus på gaming.

OBS! Det här är en arkiverad artikel, baserad på den äldre upplagan av Svenska Musguiden. Guiden har numera en ny plats på Nordichardware, med ett dyamiskt format för bättre översikt för dig som läsare. I just den här artikeln hittar du omdömen och genomgångar för de möss som testats innan migreringen till den nya guiden – för alla tester och omdömen som publicerats efter juli 2016 bör du istället kika i den nya guiden.


– Valet av datormus är till största del individuellt men som hängiven gamer och kontorsarbetare ska jag försöka hjälpa dig att hitta det optimala valet i musdjungeln. Vi uppdaterar svenska musguiden kontinuerligt med de senaste mössen på marknaden och här kan du hitta all information du kan tänkas behöva veta inför ditt musköp.
– Johan Pettersson, Musexpert på NordicHardware

Något så enkelt och naturligt som att flytta muspekaren på datorn tas kanske förgivet av många datoranvändare och gamers. Kanske känner du dig öm i handen efter en dag på kontoret eller efter dina spelsessioner? Utvecklingen av datormöss går snabbare än någonsin och tillverkare erbjuder idag en uppsjö av olika ergonomiska och högpresterande möss. Detta i kombination med den växande spelindustrin driver utvecklingen av datormöss framåt och det lanseras löpande nya gamingmöss optimerade för olika typer av spel. Stora som små, 2 eller 10 knappar, blinkande lampor eller simpel design. Mössen kommer verkligen i alla typer av utföranden idag.

För en gamer är så är valet av datormus avgörande eftersom en dåligt optimerad mus vare sig det gäller ergonomi eller teknik kan vara skillnaden mellan vinst eller förlust. I våra tester utsätter vi mössen för långa och intensiva spelsessioner men givetvis även för vardagligt användande, allt för att se ifall mössen håller måttet och ifall tillverkarna kan upprätthålla sin utlovade kvalitetsnivå.

Musen den mest personliga hårdvaran

Valet av mus är till stor del personligt och mycket handlar om att den måste vara skön att vila handen på. Därför kommer vi prata en del om handstorlekar och olika sätt att greppa musen på så att du som läsare kan bilda en uppfattning om vilken mus som passar just din stil.

I svenska musguiden dyker vi ner på djupet och testar alla aktuella möss på marknaden för att ge dig som läsare en uppfattning om vilka varianter av möss som finns att tillgå just nu. Med tester och köprekommendationer hoppas vi kunna hjälpa dig att välja rätt mus.

Leave a Reply

54 Kommentarer på "Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss (arkiv)"

Notifiera vid
avatar
Sortera efter:   senaste | äldsta | flest röster
Jonathan Johansson
Gäst

Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.

Flyfisherman
Gäst

Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. 🙂

LoppanH
Gäst

Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,

Flyfisherman
Gäst
Jag har kört med Logitech MX-518 sedan begynnelsen och varit extremt nöjd, men efter denna mus-guide är det nog läge att byta upp sig? Men precis som det står; det är viktigt att manuellt gå in på respektive tillverkares supportsida och ladda hem deras särskilda drivrutiner och s/w för det är sällan det följer med skiva. Det gäller även Logitec special tangentbord också. Rätt dåligt av dom att den upplysningen inte står tydligt utmärkt!Mvh 8) Ps. Gäller även vissa av Logitechs Webbkameror också – ingen skiva, men vill man kunna komma åt dom häftigare effekterna, etc. så måste man ladda… Läs hela »
Sebbe
Gäst

Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.

Tripptrapptrull
Gäst

Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming.

Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.

martinot
Gäst

Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig.

Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som “hand i handsken”.

Tripptrapptrull
Gäst

[quote name=”martinot”]tyckte den var alldeles för stor och klumpig. [/quote]

Nu måste jag packa upp min Rival omedelbart!

Nicklas Nylén
Gäst

Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.

lajmy
Gäst

[quote name=”Jonathan Johansson”]Tycker att ni ska jämföra Mionix Naos 8200 med QPAD 5K. Samma skal fast olika specifikationer. Hade varit roligt och se vilken som är bäst.[/quote]

Tack för tipset, vi försöker få in Qpad 5K i guiden så snart som möjligt.

lajmy
Gäst

[quote name=”Flyfisherman”]Kul att ni återigen skapat en ny köpguide med datortillbehör.
Många pluspoäng. :-)[/quote]

Tack så mycket! 🙂

lajmy
Gäst

[quote name=”LoppanH”]Logitech is the shit för mig ända sen MX518 kör nu med en G400 å har en G400s i reserv men G402:an gillar jag inte utseendet på men kan nog vänja mig där också. Synd att dom inte vill hålla G400:an vid liv som ett billigare alternativ till deras i dyraste laget senaste modeller,[/quote]

Jag vet hur det känns. MX518 är en klassiker som jag har fallit tillbaka på många gånger. Jag trodde inte heller att 402 skulle kännas som 400s men de har förvånansvärt liknande ergonomi. Håll utkik för G402 kommer snart in i guiden.

lajmy
Gäst

[quote name=”Sebbe”]Bra om ni även testade trackballs och informerade om möss/trackballs var anpassade för vänsterhänta.

Ps. Gör något åt ert certifikat så man slipper ha ett certifikat själv när man använder Firefox och besöker eran sida.[/quote]

Vi får se om vi kanske kommer in på trackballs och övriga styrdon lite senare men vi håller alla dörrar öppna. Jag pitchar vidare det om certifikatet. Tack för feedbacken!

lajmy
Gäst
[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Roligt att höra! 🙂 Om du har en Rival… Läs hela »
lajmy
Gäst
[quote name=”martinot”]Mycket bra och seriös guide. Dock så är det som ni själva skriver ytterst personligt och högst varierande vilka möss som passar en. Har haft en SS Rival, men gillade inte den alls. Hatade greppet och tyckte den var alldeles för stor och klumpig. Lämnade tillbaks och skaffade istället en SS Sensei RAW. Hur nöjd som helst och passar mig som “hand i handsken”.[/quote] Tack! Precis, när det gäller tester av något så personligt som datormöss så väljer vi att titta närmare på punkter som byggkvalitet, prestanda och detaljer. Det tillsammans med våra handstorleks rekommendationer kan förhoppningsvis ge våra… Läs hela »
lajmy
Gäst

[quote name=”Nicklas Nylén”]Kan ni inte titta på hur mycket resurser de olika drivrutiner och programmen kräver från de olika tillverkarna och vilka kombinationer som inte är bra som tex Steelseries och logitech Setipoint drivrutin i kombo och där Steelseries program vara drog 350 mb ram+ swap tidigare under 2014 när jag testade produkten kan va att dom fixat detta nu.[/quote]

Bra tips! Det ska vi absolut ta med i åtanke i våra kommande tester. 🙂

EldVarg
Gäst

Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.

lajmy
Gäst

[quote name=”EldVarg”]Jag tycker oxå det borde finnas en vänsterhänt del. Vi är ju trots allt 10% av befolkningen. Konstigt att 90% alltid ska få 100% av utrymmet.[/quote]

Bra feedback! Nu vet jag inga modeller som är exklusiva vänstermöss men vi ska titta på det, alternativt finns ju vissa modeller i en spegelvänd version för vänsterhänta.

Flyfisherman
Gäst
[quote name=”Tripptrapptrull”]Otroligt bra med test av möss, och framför allt stort plus för att ni tar upp storleken på mössen på ett seriöst sätt. Har själv precis large händer med era mått, och jag tycker det är ett jätteproblem att alla möss är för små. Kör med en MS sidewinder idag, för det är en rejäl mus för oss med händer lämpade till både vedhuggning och gaming. Sitter annars med en ouppackad julklapp i form av en Steelseries Rival. Och det känns ju bra med tanke på resultatet av ert test.[/quote] Vedhuggning i all ära som jag också håller på… Läs hela »
Gäst

Hej!

En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss.

För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.

lajmy
Gäst
[quote name=”Hassan Shah”]Hej! En bra guide, men jag saknar att ni inte alltid nämner musens kvalitetskänsla. Ni anmärkte på att Razer Deathadder 2013 hade dålig kvalitetskänsla men inte för vissa övriga möss. För mig är det en mycket viktig faktor och jag skulle uppskatta om ni var tydligare med hur musen upplevs i det avseendet 🙂 Gärna även vilken mus som har den bästa kvalitetskänslan av alla ni testat.[/quote] Det är helt klart något som vi måste bli tydligare med ifall vi har inte varit tillräckligt ingående på just den biten. Om vi inte nämnt något om sämre kvalitetskänsla så… Läs hela »
Spfere
Gäst

Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.

Gascogne
Gäst

Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.

lajmy
Gäst

[quote name=”Spfere”]Är det bara jag som hamnar i en loop då jag försöker komma till omdömmen/summering? loopar sida 18-19 kommer inte längre.[/quote]

Jag lyckas inte återskapa det problemet så testa gärna igen. Det ska funka. 🙂

lajmy
Gäst

[quote name=”Gascogne”]Vilken mus är den bästa ersättaren till Logitech G9 / G9X?

En viktigt funktion som G9’an har för mig är att scrollhjulet snurrar fritt.[/quote]

Det är svårt att säga på rak arm men en mus som jag vet har den funktionaliteten är G502 Protheus Core. Den har en knapp som fungerar som friläge för scrollhjulet. Jag har dock inte testat den själv så jag vet inte hur väl den fungerar.

TimMy2003
Gäst

När ska ni testa Roccat mössen?

lajmy
Gäst

[quote name=”TimMy2003″]När ska ni testa Roccat mössen?[/quote]

Jag hoppas att vi får in några av de nya Roccat mössen inom kort så håll ett öga öppet på musguiden. 🙂

Demz
Gäst

Större Modell: Zowie EC1-A ;97 gram
Mindre Modell: Zowie EC2-A ;93 gram

http://www.zowiegear.com/index.php?i=product_gallery&p=21

godis e gott
Gäst

Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.

lajmy
Gäst

[quote name=”godis e gott”]Jag vill ha en enkel mus med sladd, inga finesser, MEN STOR, ju större desto bättre. Först och främst BRED men helst djup och hög också. Hopplöst att läsa guider och försöka selektera ut dom jättestora XL.[/quote]

Av de möss jag testat i musguiden än så länge så skulle jag rekommendera en Steelseries Rival, Func MS3 eller en Razer Deathadder utifrån dina önskemål om storlek. Vilket grepp kör du med och föredrar du laser eller optisk?

godis e gott
Gäst

Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.

lajmy
Gäst

[quote name=”godis e gott”]Optisk eller laser spelar ingen roll. Idag kör jag oftast fingertip/claw eftersom alla möss är så små. Skulle vilja pröva palm så jag har tejpat på suddgummin och andra grejer för att bygga ut framför allt bredden. Har tidigare provat div special möss med jag vill ha en ordinär. Räcker med två knappar och ett hjul och helst sladd. Dom sladdlösa tillför inget för mig.[/quote]

Då skulle jag jag vilja tipsa om Func MS3. Den tror jag kan vara något för dig rent storleksmässigt och ergonomiskt.

johnjensen
Gäst

Jag har också haft musen ett tag. Bra mus men inte ett stort lyft, eller inget alls, från min förra MX Performence som man kan få tag på för halva priset. Men som ni skrev, Bluetooth-funktionen är suverän.

Johan_
Gäst

“Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst.

37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat!

lajmy
Gäst
[quote name=”Johan_”]”Svenska musguiden – Sveriges största test av datormöss” Låter ungefär som när man är på bilresa genom Sverige och efter varje håla finns en godisaffär som alla hävdar att de störst. 37 recensioner på så kort tid är riktigt bra! Dock är det inte på något sätt störst, Fragbite har över 60, men fortsätter ni så här lär ni gå om snart. Bra jobbat![/quote] Tjena Johan! Tack för feedback. Visste faktiskt inte att Fragbite hade så många testade möss! Jag brukar kika förbi där ibland (CS-maniac) men inte hittat några tester. Vi har många möss på kö så håll… Läs hela »
Hassan Shah
Gäst

Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.

lajmy
Gäst

[quote name=”Hassan Shah”]Skulle vilja se ett test av Logitech G502. Det ser ut som att det är bland de absolut mest påkostade flaggskeppsmössen idag.[/quote]

Vi får se om G502 kommer hitta in i musguiden vid ett senare tillfälle. Just nu är den ingen modell vi har på lager men om den kommer till testlabbet så kommer vi också att uppdatera musguiden med ett test av den. 🙂

Phili
Gäst

Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..

lajmy
Gäst

[quote name=”Phili”]Kan ni testa Razer diamondback Chroma?

Älskade den musen på mitten av 2000 talet tills den försvann..
Undrar hur nya står sig, den kostar rätt mycket såg jag..[/quote]

Jag vet faktiskt inte om eller när den kommer in men jag hoppas att den nya Diamond Backen dyker upp på redaktionen inom kort för en riktig hårdkörare. 🙂

Tobberian
Gäst

Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).

lajmy
Gäst

[quote name=”Tobberian”]Tips/varning:
Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex).
Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja körde 1mm mjuk dubbelhäft).
Youtube visar hur https://www.youtube.com/watch?v=lI6UulAMWnQ
(Är man försiktig sitter musfötterna som nya efteråt, jag tog inte ens lös hela).[/quote]

Yes detta var något som jag uppmärksammade innan testet men inget som jag kunde återskapa hos vårt testexemplar. Dock så sensorglaset/plasten vara repkänslig så var försiktigt om man nu tänker fixa sin G303:a själv. 🙂

Tack för din kommentar!

/Musmannen

Tobberian
Gäst

Japp det “svåraste” är dock musfötterna resten är enkelt.
Kanske fixat i nyare batch, min är dock rätt nyköpt (mellandagsrean elgig-butik).
(BTW skallret påverkar såklart rörelsen, rittest-länk 0:20).

Rogerlito
Gäst
Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1 och… Läs hela »
lajmy
Gäst
[quote name=”Rogerlito”]Jag hade en MX518 men tyckte inte alls att denna var lika bra… Eller det som störde mig mest var knappen på insidan som för mig hamnar precis där jag vill ha tummen. Om jag ska ha tummen där så måste jag hålla väldigt försiktigt för att inte råka trycka in den, eller så måste jag hålla bakom knappen. Båda tillvägagångssätten gör att jag inte alls får samma kontroll över musen. Sensorn var dock kanon men Zowie EC2-a som jag köpte samtidigt lever upp till samma standard och där finns det inga grepproblem för mig samtidigt som mouse 1… Läs hela »
Philip
Gäst

Tjena Johan

Har sedan länge sökt en efterträdare till min diamondback 3g. Såg att de nylanserat den men enligt tester är sensorn dålig.. Du som testat ett antal möss nu, vilken skulle du rekommendera med liknande passform och bra prestanda.
Symmetrisk mus och sidoknappar är ett krav.

Tack för svar.

Johannes
Gäst
Väldigt bra test av datormössen! Tack så mycket för en välskriven artikel och ett välgjort test. Gillar att ni nämner en del om storleken på mössen. Som vänsterhänt ser jag även fram emot en titt på mössen för oss stackars 10%-are 🙂 Jag är inte så kunnig av mig och det finns ju en hel uppsjö av möss så det här kommer garanterat hjälpa mig att hitta rätt tack så mycket! Sist men inte minst tack för tipset Tobberian Tips/varning: Linsen(klarplastdelen underst) KAN skallra lite (för många, misstänker alla/mig tex). Det åtgärdas dock lätt med lite tejp i glappet (ja… Läs hela »
Gascogne
Medlem

Kommer ni att testa Logitech MX Anywhere 2?

Jesper
Gäst

Tjenare.

Finns det någon möjlighet att man får se Duckys tillskott i musdjungeln, Ducky secret?

wpDiscuz