I vår senaste krönika tar Anton Karmehed en funderade på vad som håller på att hända med SFF-marknaden. Är PC-marknadens utveckling för snabb och kraftig för att rymmas i ett SFF-barebone?

För de reguljära NH-besökarna är det ingen nyhet att vi under det senaste året lagt mycket energi på att följa SFF-marknaden och dess utveckling.
Det har varit en dramatisk utveckling och jag personligen var en av de som direkt föll för de små och ändå välpresterande datorer som började ploppa upp varstans likt svampar i skogen.

Under de senaste åren har mina prioriteringar för datorer förändrats en hel del. Från galet stora chassi med mer luftcirkulation än en vindtunnel, till små stilrena datorer med låg ljudnivå.
Denna personlighetsförändring förde mig osökt in på SFF-marknaden och sedan ett antal månader tillbaka har min primära dator varit baserat på just ett SFF-barebone.
Valet föll på ett av de tystare och, i min mening, snyggaste barebonen på marknaden Soltek EQ3401M.
Burken var en fröjd att ta med sig på LAN och den smälte fint in i möbleringen där hemma men trots detta har jag under de senaste veckorna börjat fundera på en annan lösning för min primära hemdator.
Varför kan man fråga sig och i ärlighetens namn har jag frågat mig själv det också.

Anledningen är det fortsatta sökandet efter en riktigt tyst dator, som det trots allt är en bit kvar till. Men sen är det såklart även storleken på ett SFF-barebone som till och från ger viss huvudbry.
Det är i grund och botten tre förändringar jag vill göra med mitt system och det är följande.

– Installera ett fullfjädrat vattenkylningskit för CPU, GPU och chipset.
– Använda mig av någon sorts hårddisktystare
– Även testa 2-slots modeller av grafikkort

Alla dessa tre projekt faller redan på startlinjen pga. utrymmesbrist i mitt nuvarande system. Tankarna har då gått mot att använda ett vanligt miditowerchassi och använda SFF-systemet som just LAN-burk eller ge den något annat passande uppdrag.
Men då slår det mig; Vad händer med SFF-marknaden?
Sedan introduktionen av SFF har tillverkarna strävat efter att nå fullgod prestanda trots deras kraftiga utrymmesbrist.
Bara för några månader sedan verkade man ha nått dit och SFF-barebone kunde både stoltsera med marknadens hetaste processorer och grafikkort.
Nu har jag personligen en känsla av att SFF-systemen börjar tappa fotfästa som fullgoda prestandamaskiner. Det handlar till stor del om strömförbrukning och den värmeutveckling densamma bidrar med.
Själv märkte jag detta när jag bytte mitt GeForce FX 5900 mot ett ATI Radeon 9800XT. Sedan bytet har inte bara prestandan i min dator höjts utan även ljudnivån. 9800XT-kortet använder sig av en temperaturstyrd GPU-fläkt och den lyckas aldrig få ner kortet till de temperaturer där fläkten varvar ner. Det är synnerligen irriterande i min mening och detta trots att mitt system verkligen inte är en värstingburk i övrigt med medelhög värmeutveckling.

Om vi ser på processorer har snaran för SFF-systemen redan börjat dras åt. Strömförbrukning och värmeutveckling för Athlon64 och Prescott är inte att leka med och inom några få dagar kommer vi även se en hint om var grafikkortsmarkanden är på väg i detta avseende.

Om utvecklingen fortsätter som den gör och SFF-tillverkaren inte kommer på bra lösningar för strömförsörjning och kylning blir det en oviss framtid för dessa små prestandamonster. Kommer SFF-systemen förpassas till kontor och mindre krävande omgivningar eller har t.ex ABIT redan snuddat vid lösningen med sitt LSFF-system (Påhittad förkortning för: Large Small Form Factor) DigiDice?

Fulltowerchassi känns personligen inte som något alternativ utan miditower är i dagsläget ett ”stort” chassi i mina ögon.

Kommer SFF-system att behålla sina små proportioner eller kommer vi få se flera större avstickare för de riktiga prestandamaskinerna?

Det finns förmodligen inget enkelt svar på denna fråga men avsikten med denna krönika har aldrig varit att ge svar på frågor. Det känns dock som ett aktuellt ämne att ta upp och något som är värt att diskutera, speciellt bland oss konsumenter som i slutändan väntas köpa produkterna.
SFF är ett av de koncept som växt snabbast inom PC marknaden de senaste åren och jag personligen håller tummarna för att framtiden är lika positiv. Men samtidigt tror jag att man inom kort kommer ställas inför ett vägskäl för SFF-systemens utveckling. Vilken väg man väljer blir förmodligen individuell för olika tillverkare men resultaten ska bli högst intressant att följa.

Sätt gärna egna erfarenheter, ideer och tankar kring ämnet på print i vårt forum.

Men vi avslutar precis som vi började.
Stor, liten eller mitt emellan?

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid