Som de flesta av våra trogna läsare vet, så har vi fokuserat en hel del på det heta ämnet piratkopiering, framförallt IPRED, FRA-lagen och nu senast i veckan, det via EU genomtvingade Datalagringsdirektivet. Ulf Widlund som är jurist diskuterar också ämnet i sin blogg.

I vår vana trogen, att gå saker och ting på djupet, har vi under en längre tid samarbetat med Linköpings Universitet för att ta reda på om det kan finnas nya sätt att skydda upphovsrättsskyddat material. De senaste sex månaderna har vi med hjälp av projektansvarige Henrik B Ernstsson haft målet att utveckla en algoritm som kan störa kopiering av text per automatik men även i viss utsträckning koncept eller idéer. Henrik B Ernstsson är professor i upphovsrätt i digitala medier och forskar kring utvecklingen av skydd av digitalt media på Internet. 

Kopiering överlag leder till att unikt material inte skapas i samma utsträckning som det annars hade gjort. Som i fallet NordicHardware till exempel, där andra medier helt enkelt förlitar sig på kvaliteten i innehållet och kopierar text såväl som idéer och tillvägagångssätt. Detta är naturligtvis positivt ur synvinkeln att man på detta sätt bekräftar NordicHardwares ledande position, men det finns en stor risk att communityn och entusiasterna får lida när man inte utvecklar unik egen verksamhet. I det här projektet med Linköpings Universitet har vi alltså tagit fram en lösning för detta vilket vi hoppas leder till att communityn och entusiasterna får bättre tillgång till bra material på lång sikt. 

När vi frågar HBE  om hur han tror att detta kommer att påverka siter framöver och specifikt NordicHardware svarar han:

”Om jag ska spekulera så tror jag att den nya algoritmen som gör om materialet och i viss mån då upplägg/ideer, inte kan kopieras, kan få långtgående konsekvenser för branschen. Eftersom NordicHardware har blivit något av en institution med de djupaste testerna i Sverige finns det en stor risk att siter med mindre unikt tänkande får problem med utvecklingen av den egna verksamheten utan möjligheten att använda NordicHardware som källa att ösa ur.” 

Vad är hemligheten med algoritmen, kan du beskriva på lekmannavis hur den fungerar? 

”Algoritmen kan dels via IP-adresser styras så att material filtreras beroende på vem som läser materialet. Detta är ingen ny teknik i sig utan har funnits länge. Men i kombination med vad vi under projekts gång har kallat ”fake enthusiasts”-variabeln, så kan vi med en unik algoritm pinpointa mediers ledande personer som inte har något som helst intresse i produkten, utan bara är ute efter pengar helt enkelt” Resultatet blir att om du inte är en entusiast så förstår du helt enkelt inte innehållet, vilket i sin tur leder till en minskad kopiering.”

Projektet kommer senare i vår även att testas i begränsad skala på Wikipedias sidor för att motverka kopiering till bland annat skoluppsatser. Nackdelen med kopieringsskyddet är att det slukar stora mängder datorkraft, vilket föranledde att man på Linköpings universitet införskaffade en ny superdator för ändamålet, just nu Sveriges snabbaste. Totalt fem forskargrupper kommer att ha tillgång till den nya superdatorn och arbeta med forskning om hållbar energi och utvecklingen av det nya kopieringsskyddet. 

liu_sc
Sveriges snabbaste superdator

Vi kommer att rapportera utvecklingen av projektet löpande och så här långt vi vill rikta ett stort tack Linköpings Universitet men framförallt Henrik B Ernstsson som ansvarar för projektet.

Annons

6
Leave a Reply

avatar
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
S0urcerr0RthisflopperKhenkeFarrisen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
MYB
Medlem
MYB

APRIL APRIL DIN DUMMA SILL JAG KAN LURA DIG VART JAG VILL!!!!

Kimo Linder-Fattah
Medlem
Kimo Linder-Fattah

[imgcomment image&res=medium[/img]

Khenke
Gäst
Khenke

😆

flopper
Medlem
flopper

en mycket bra idé och ser fram emot implmentering.

this
Medlem
this

😀

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Hahaha …helvete… Jag hann fascinerat läsa igenom nästan hela artikeln innan jag insåg att det var ett april-skämt! 🙁 🙂 I huvudet fyllde jag i alla luckor – allt för att artikelns material skulle bli gångbart.Såg framför mej att man opererar in chip i huvudet på folk i stil med HDCP för att göra NordicHardware läsbart och tillgängligt.Sedan så ser algoritmen i chippet till att med elektroder störa ut synapserna i hjärnan att inte komma ihåg det man läst i korrekt utförande – när man försöker sej på kopiering. Helvete vad trött jag måste vara när jag låter mej luras… Läs hela »