Media Center, HTPC, multimedia-PC, hemmabio – alla är dessa ord och förklaringar på produkter som ska göra oss än mindre benägna att gå utanför huset på en nyttig vinterpromenad. Istället för att förundras över det vackra snötäcket, som dyker upp då och då, ska vi slänga oss i soffan hemma och njuta av det senaste i form av film, TV-spel eller musik.
För de flesta som läser detta behövs nog inte någon större övertalning för att man ska stanna inne under större delen av dygnet, undertecknad inkluderad.
En trevlig film i en varm och skön soffa är ofta ett mer tilltalande alternativ än en rinnande näsa och blåfrusna tår.
I alla fall om man ställer frågan till en pryl- och teknikgalning som spenderar större delen av sin vakna tid att inhandla nya leksaker som ofta inte lämnar husets dörr.

Utan att börja svamla helt för mycket är det kanske dags att jag förklarar vad som gnagt i mitt huvud så mycket den senaste tiden.

Jag är på många sätt den personifierade prylgalningen som alltid vill ha det värsta och bästa inom teknik. Men pga. svikande finanser blir detta ofta en hätsk jakt på det optimla pris/prestanda-köpet vilket i mina egna ögon ofta kan vara positivt. För att hitta detta måste man läsa på och lära sig så mycket som möjligt om de produkter man letar efter och det är något som brukar löna sig på många sätt i slutändan.
Förutom ett stort intresse för datorer har man även halkat längre och längre ner i hemmabioträsket. Filmer har alltid legat mig varmt om hjärtat och efter inköp av surroundljudsystem och projektor förra året har utvecklingen varit dramatisk.
Otal timmar har gått åt till att hitta det optimala paret i form av DVD-spelare och hemmabioprojektor.
I denna veva började jag få upp ögonen för HTPC (Home Theater PC) då PC:ns digitala natur gör den till just en optimal partner för en digital bildprojektor.
Efter otaliga timmars mekande och informationsletande på nätet blev resultatet bra prestandamässigt men efter problem med diverse mjukvara och även hårdvara började irritationen infinna sig. Bristen på ett äkta användarinterface gjorde också att upplevelsen grumlades ytterligare.
Kort och gott slutade det hela med att HTPCn ställdes åt sidan för en nyinköpt DVD-spelare med DVI-interface. Tack vare DVI-interfacet och egendefinierade upplösningar klarade denna spelare att ge likvärdig bildkvalité som en HTPC.
Även om suget av att spela PC-spel på en 90" bild fortfarande
fanns var motivationen inte på topp för att återigen ge sig
på HTPC-fenomenet.

Spolar vi sen fram ett par månader så har nog många av er t.ex. sett Mårtens recension på Networks Media Center PC. Under recensionens gång har mitt intresse för HTPC och Media Center PCs återigen väckts och det slutade med att jag satte mina tankar och åsikter på pränt i denna krönika.

Det som nu håller på att hända är att HTPCs, Media Center PCs och övriga multimediastationer börjar göra sig redo för ett liv även bland vanliga svensson-användare. Tekniken och hårdvaran har funnits sedan länge men mjukvaran och användargränssnittet, som är A och O på den vanliga konsumentmarknaden, har lyst med sin frånvaro. Nu när Microsoft, med andra mjukvarutillverkare i kölvattnet, börjat lägga både tid och finanser på just mjukvarudelen har det dock blivit helt nya förutsättningar för dessa digitala nöjesmaskiner.

Redan för
ett flertal år sedan stod stora delar av IT-industrin bakom uttalande
som presenterade PCn som den ultimata multimediahubben. Man sade redan då
att mer eller mindre alla nöjesmaskiner i hemmet skulle vara inkopplade
till PCn och hanteras därifrån.
Efter den inledande hypen av PCn som multimediahubb har det dock inte hänt mycket med konceptet frånsett vissa mindre uppstickare.
Nu känns det däremot som konceptet återigen fått vind i seglen och med ett kompromisslöst företag som Microsoft i spetsen känns det inte heller som en tillfällig fluga längre.
Även det sunda förnuftet säger att en digital mediastation börjar
bli allt mer behövlig i dagens hem där teknikprylarna staplas på
högar och fjärrkontrollerna på soffbordet mer liknar ett parti
"plockepinn".

Det känns bara som en tidsfråga innan även den mest inbitne naturälskaren avsätter några vinterpromenader för lite fler digitala nöjen, vilket såklart kan ses både som positivt och negativt.

För egen del återstår nu bara planering av ett nytt HTPC-system som förhoppningsvis kommer att innehålla färre irritationsmoment och svordomar än senast.

Kom gärna med era egna erfarenheter och tankar kring ämnet i vårt forum, eller om ni bara vill beklaga er över min lathet och korta tålamod. 😉

Diskutera krönikan i forumet.

/ Anton
"Woxxman" Karmehed

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid