darkpowerpro_11_banner

Be-quiet uppdaterar äntligen deras åldrande Dark Power Pro-serie, den här gången med 80 Plus Platinum-aggregatet Dark Power Pro 11. Vi har fått in ett exemplar på 1 200 watt i testlabbet och gett oss på det med belastningstestare i högsta hugg – hur stor uppgradering rör det sig om egentligen?

Det är dags för en ny uppdatering av Sveriges största datornätdelsjämförelse och det med ett nytt nätaggregat från Be-quiet. För de som vill lära sig mer om nätdelar, vad man ska tänka på som konsument och vilka modeller som är mest intressanta idag ska ni ta er vidare till Svenska nätaggregatsguiden där nu även Be-quiet Dark Power Pro 11 finns representerad. Här nedan följer samtidigt en summering av vårt senaste tillskott i guiden.

Be-quiet Dark Power Pro 11

Be-quiet Dark Power Pro 10 presterade bra i vår guide men det märktes att det var en åldrande plattform. Det ska Be-quiet lösa med deras nya Dark Power Pro 11-serie, där 80 Plus certiferingen har nått Platinum samtidigt som fläkten har blivit uppgraderad till en Silent Wings 3. Versionen på 1200W är Be-quiets nuvarande flaggskepp och kommer möta stor konkurrens från andra tillverkare.

Be-quiet är en av få tillverkare som använder sig av lite ovanliga anslutningar på nätaggregatet, i det här fallet finns det fyra stycken kontakter för fläktar som temperaturstyrs av nätaggregatet. Utöver detta använder sig Be-quiet av en uppdelad +12V-lina precis som Dark Power Pro 10. För gemene man är detta ingen aspekt man behöver bry sig om, men ska man verkligen utnyttja kapaciteten till max så får man se till att sprida ut sin last så mycket som möjligt, det vill säga att använda så många kablar som möjligt för dina grafikkort och ditt moderkort.

Be Quiet skickar med en knapp som monteras i en ledig expansionsplats som kallas Overclocking Key – det innebär att man skiftar nätaggregatets fyra stycken +12V-linor till en enda kombinerad +12V-lina som klarar upp till 99A.

Be_Quiet_DarkPowerPro_11_001

Fokus på effektivitet

Numera har Be Quiet migrerat till FSP som utgångsplattform och vi kan helt klart se att de har lyckats pressa sitt aggregat något steg ytterligare med den här generationen. Med vår trogna belastningstestare i högsta hugg tar vi en titt på hur rippelvärdena och effektiviteten ser ut för de olika linorna.

Vi kan helt klart se en förbättring gentemot förra generationen, även om det inte rör sig om någon stor marginal. Vi får däremot lyfta på hatten när det kommer till effektiviteten, där Be Quiet toppar listan i alla belastningsnivåer. Rippelvärdena är inte i toppklass när vi jämför med exempelvis Corsairs digitala monsteraggregat, men de håller sig på klart godkända nivåer.

efficiency_10_mark efficiency_100_mark

Fullständiga resultat finns i Svenska Nätaggregatsguiden

Effektiviteten och rippelnivåerna ser båda bra ut, och som vi förväntar oss av ett modernt nätaggregat så är ljudnivån inte ett problem – även vid full belastning håller sig fläkten på under 1 000 varv per minut och för inte något nämnvärt oväsen, utan vid de belastningsnivåerna kan du räkna med att grafikkort och andra fläktar i systemet kommer låta betydligt mer. En mycket stor skillnad jämfört med deras förra modell vars fläkt vid full belastning var uppe i 1 700 varv per minut.

För dyrt för ett semimodulärt aggregat

Jämför vi med föregångaren Dark Power Pro 10 går det inte att förneka att Dark Power Pro 11 är en solid uppgradering, med märkbart högre effektivitet, något bättre rippelvärden och en ny fläkt (även om föregångaren i sin tur inte var högljudd). Priset ligger kvar på samma nivå, cirka 2 690 kronor, så vi kan nog räkna med att förra generationen kommer försvinna från marknaden inom kort. Aggregatet når dock inte riktigt upp till samma bra rippelvärden som Corsairs digitala aggregat i samma effektklass, och i den här prisklassen hade vi helst sett en helmodulär design. Det är ett bra aggregat, men det matchar inte riktigt sin prislapp.

Be_Quiet_DarkPowerPro_11_002

”Be Quiet Dark Power Pro är ett solitt aggregat sett till prestandan, med riktigt bra effektivitet och stabila rippelvärden. Tyvärr får det svårt att konkurrera med vassare modeller som Corsair AX1200i som bara kostar någon hundralapp mer, särskilt med tanke på att Dark Power Pro 11 inte heller är helt modulärt. Tummen upp för den tekniska biten, men priset är för högt för att Be Quiets nykomling ska knycka en utmärkelse.” – Svenska nätaggregatsguiden 2015-05-12

Lägstapris på prisjakt.se: ej listat ännu

Marknadsanalys och uppdateringar

I och med att Be Quiets nya aggregat inte lyckas ta en utmärkelse i nätaggregatsguiden så påverkar det inte heller våra nuvarande utmärkelser som därmed får vara oförändrade.

Utöver aggregatet vi just har testat är det däremot ganska ont om nya modeller på marknaden, men Computex-mässan i Taiwan ligger runt hörnet. Där förväntas vi få se lite nytt liv blåsas in i komponentmarknaden, så nya nätaggregat från flera tillverkare är att vänta.

Läs mer i Svenska nätaggregatsguiden

Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med diagram, prisjämförelser och specifikationer i Svenska nätaggregatsguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt köp. Vill du ta dig direkt till sammanfattningar och utmärkelser så hittar du det här (700-900W) och här (1000W och uppåt).

Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid