SSD-marknaden är numera känd för att innebära tuff konkurrens, inte minst i de lägre prissegmenten där prestandaskillnaderna hålls tillbaka av det långsamma SATA-gränssnittet. Trots det ser Zotac en öppning och ger sig in i leken med två nya enheter på 240 respektive 480 gigabyte baserade på Phisons lågpriskontroller.

Den som vill sälja SSD-enheter som inte är PCI Express-baserade idag har ganska få alternativ för att sticka ut ur mängden. Man kan antingen spela på en lägre prislapp per gigabyte än sina konkurrenter – vilket är svårt när de många använder precis samma flash och kontroller – eller locka med diverse finesser som skydd mot strömbortfall eller hårdvarukryptering.

Exakt vilken strategi Zotac tänkt använda sig av när de nu presenterar sina första SSD-enheter är fortfarande lite oklart. Tillverkaren, som annars främst är kända för sina barebones och grafikkort, har visat två modeller under flaggan Zotac Premium Edition SSD i storlekarna 240 och 480 gigabyte.

58d

Man har i det här fallet använt sig av en kontroller från Phison, vilket vi även hittar i lågprisenheten Force LS från Corsair. Vilket flashminne som används framgår dock inte utöver att det är MLC-baserat. Zotac utlovar sekventiella överföringshastigheter på upp till 520 megabyte per sekund vid läsning och 500 megabyte per sekund vid skrivning, vilket i vår erfarenhet inte säger särskilt mycket i och med att merparten av alla moderna SSD-enheter i praktiken begränsas av SATA-gränssnittet. Zotac skyltar även med en rad säkerhetsfunktioner, så som skydd mot plötsligt strömbortfall, SmartECC för felkorrigering och Dynamic Wear Leveling för att förbättra enhetens livslängd.

Enheterna får tre års garanti, men lanseringsdatum och prislapp är fortfarande oklara.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Relaterade artiklar

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-metalmumin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
metalmumin
Gäst
metalmumin

Har en Crucial V4 256GB med Phison controller. Aldrig igen.
Controllern har sjuka problem med fsync instruktionen (skickas från kerneln på OS nivå). Har lyckats hitta det enda sättet att få den att funka någonlunda som en SSD.
Kör in linux med ext4. Flagga ext4 med barrier=0. Observera snabbhet.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”metalmumin”]Har en Crucial V4 256GB med Phison controller. Aldrig igen.
Controllern har sjuka problem med fsync instruktionen (skickas från kerneln på OS nivå). Har lyckats hitta det enda sättet att få den att funka någonlunda som en SSD.
Kör in linux med ext4. Flagga ext4 med barrier=0. Observera snabbhet.[/quote]
Crucial V4 använder en Phsion S5 kontorller. De är, ja. Kass 🙂
Denna använder troligtvis Phison S8 (Force LS) eller S10 (Neutron XT). Båda är rätt slöa men ljusår bättre än S5 som var rent ut sagt bedrövligt dålig 🙂