Zotac är en av NVIDIA:s närmaste partners och har aldrig varit rädda för att lansera överklockade modeller av sina GeForce-grafikkort. Men deras senaste alster ser ut att vara något utöver det vanliga. Siktet är inställt på extrema GeForce GTX 580-modeller från andra tillverkare och man laddar med eget kretskort och 18-fasers spänningsdel.

Zotac GeForce GTX 580 Extreme Edition väntas bli grafikkortets namn och tillverkaren har gjort sitt bästa för att leva upp till det. Grafikkortet bygger på ett välgött kretskort som växt någon centimeter på höjden för att rymma den just extremt kraftiga spänningsdel som Zotac installerat på kortet.

Totalt hittar vi 18 faser på kortet varav 16 går till GPU och de övriga 2 till kortets GDDR5-minneskretsar. Man varvar tantalum-kondensatorer med kretskondensatorer och induktorer. Spänningsdelen ska vara kapabel att förse grafikkretsen med upp till 500 watt, om så skulle önskas. Med två 8-pins strömkontakter är den maximala strömförbrukningen dock begränsad till runt 450 watt, vilket förhoppningsvis räcker för de flesta.

zotac5803

Förutom en överdimensionerad spänningsdel har Zotac GeForce GTX 580 Extreme Edition även en kylare som bokstavligt talat står ut från mängden. En värmefördelande fläns fästs först på minneskretsar och mosfets medan en mäktig aluminiumfläns med sex stycken 6 mm värmeledningsrör står för GPU-kylningen. På kylflänsen hittar vi inte en, utan två stycken, 120mm fläktar som ska hålla temperaturerna nere. I expansionsplåten hittar vi dubbla DVI-I utgångar samt en HDMI och en DisplayPort-utgång.

zotac580

Resultatet av detta arbeta ska ge slutgiltiga fabriksfrekvenser på 850 MHz GPU, 1 700 MHz shaders och 4 400 MHz GDDR5, vilket kan jämföras med 772/1544/4008 MHz på referenskorten. Något lanseringsdatum eller pris finns ännu inte att tillgå.

zotac5802

zotac5804

zotac5805

Källa: MyDrivers.com

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
hirsch
hirsch
12 Årtal sedan

Fulare och mer opraktiska kort får man leta efter…

SWECRool
SWECRool
12 Årtal sedan

[quote]fabriksfrekvenser på 850 MHz GPU, 1 700 MHz shaders och 4 400 MHz GDDR5, vilket kan jämföras med . [/quote]

Anton, du missade att klistra in original frekvenserna.

[quote name=”hirsch”]Fulare och mer opraktiska kort får man leta efter…[/quote]
Fulare är nog svårt att hitta, men opraktiskt?

Corsair-Pro
Corsair-Pro
12 Årtal sedan

Jävlar, brutal kylare :S

Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]
Jag skulle gärna vilja veta hur många expansionsplatser kortet tar med den där kylaren dock..[/quote]
Utifrån bilden att döma är det ju nästan gränsfall att den tar upp fler än 3?

Niabureth
Niabureth
12 Årtal sedan

I det stora hela så känns nya modeller av GTX580 lite gammalt. Kanske bara är jag som känner så och det beror väl kanske lite på att GTX480 funnits ett bra tag nu. Vi får väl se vart prislappen hamnar. Lägger de sig tillräckligt lågt så kanske kortet blir intressant även för dem som inte är extremöverklockare.

Olle P
12 Årtal sedan

[quote name=”Niabureth”]… nya modeller av GTX[b]5[/b]80 lite gammalt. Kanske bara är jag som känner så och det beror väl kanske lite på att GTX[b]4[/b]80 funnits ett bra tag nu….[/quote]Är det inte lite av en förväxling här?
480 är gammal och ute. 580, som detta gäller, är det senaste och häftigaste.