Small preview image

Zii har skapat sin beskörda del rynkade pannor sedan Creative lanserade sin Zii.com hemsida för några veckor sedan. Det har sagts att Zii skulle komma att bli en av de viktigaste produkterna i Creatives historia, som kan härledes ända tillbaks till 2002 då man köpte upp 3DLabs. Creative har idag officiellt tillkännagivigt Zii Labs, som består av anställda från forna 3DLabs och Creative Labs. Även den första produkten från ZiiLabs som heter ZMS-05 SoC (System-on-a-chip).




ZMS-05 kommer utrustad med två ARM-926 kärnor med 48 programmeringsbara processor element som ska erbjuda prestanda på upp till 10GFLOPS. Kretsen ska vara mycket flexibel och ska enligt källor kunna omprogrammera sig i realtid. Oanvända processorelement kan stängas av för att spara på ström och återaktiveras när belastningen ökar, till exempel vid uppspelning av högupplöst video eller rendering av 3D-objekt.



Denna design gör det öppnar upp för obegränsad skalning och kan resultera i Teraflop prestanda på en yta av ett A4 papper, eller Petaflop prestanda från en 576 bladserver med 147 456 Zii chip. Zii som ska vara en förkortning av Zen II, eller andra generationens Zen-krets. Till skillnad från Zen är Zii inte enbart lämpad för mobila media spelare, utan en krets som kan användas av mer eller mindre vilken multimedia produkt som helst, mobiltelefoner, stationära TV-boxar, mediaspelare, expansionskort av olika slag, videokameror och mycket annat.



Creative har under dagen tillgängligjort SDKs (Software Development Kit) för och flera OEM-partners väntas tillkännage produkter baserade på Zii inom en snar framtid, MSI är en av de tillverkare som nämnts. Man pratar även om en iPhone liknande enhet som mycket väl kan vara en ”vanlig” avancerad mediaspelare med pekskärms gränssnitt. Vi kan nog räkna med att Creative fortsätter att mata oss med information under CES.


Källa: VR-Zone, ZiiLabs

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid