Svenske extremöverklockaren Tobias ”Rauf” Bergström har slagit nytt världsrekord i 3DMark05 och är först över 100 000 poäng. Detta med en AMD Ryzen 9 5950X med en frekvens på 6 gigahertz.

Det senaste världsrekordet i 3DMark05 sätts av ingen annan än svenske Tobias ”Rauf” Bergström. Rauf har med hjälp av flytande kväve lyckats pressa en 16-kärnig AMD Ryzen 9 5950X till brutala 6 050 megahertz. Detta gjordes tillsammans med ett moderkort i form av Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero, ett luftkylt och överklockat RTX 2080 Ti samt DDR4-minne med en hastighet på 2 300 MHz.

Rauf nämner till NordicHardware att han och hela överklockningsvärlden är förvånade över resultaten. AMD har gjort stora framsteg de senaste åren när det kommer till IPC (instruktioner per klockcykel). Däremot klår Raufs system det tidigare rekordet som hölls av en Intel Core i9-9900KF som hade en klockfrekvens 7 350 MHz.

Detta ger oss en god titt på hur AMD:s framsteg sedan introduktionen av den första generationens Zen-arkitektur har fortlöpt. Intel har länge setts som de absoluta mästarna när det kommer till just IPC. Då 3DMark05 mäter prestanda endast över två trådar och AMD:s Ryzen 9 5950X tar sig an Intels förra flaggskepp som hade en 1 300 MHz högre klockfrekvens är det minst sagt imponerande.

Rauf nämner också hur den processor som står för världsrekordet i 3DMark05 inte är något toppexemplar. Å andra sidan har han fyra exemplar av Ryzen 9 5950X som ska testas hemma i labbet. Förhoppningsvis visar sig någon av enheterna vara tillräckligt bra för Rauf att vilja ta sig an renodlade CPU-tester.

Raufs planer framöver är att ge sig på modernare prestandatester. Dessa förväntar han sig tackla tillsammans med ett Galax RTX 3090 Hall of Fame som förhoppningsvis dyker upp inom kort. Alternativt ett Radeon RX 6900 XT. Han förväntar sig sig dock inte att någon sådan enhet anländer till hans laboratorium inom kort.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid