AMD gör sig redo för lanseringen av processorarkitekturen Zen 2 och den tredje generationens Ryzen-processorer. Nu har en möjlig modell med 12 kärnor och 24 trådar för sockel AM4 hittats i UserBenchmarks databas.

Under gårdagen delade Tum Apisak en länk till UserBenchmarks databas via sin Twitter. Länken leder till ett inlägg i databasen som enligt Tom’s Hardware ska gälla ingenjörsexemplar av en kommande Ryzen-processor från AMD utrustad med 12 processorkärnor, 24 trådar och 32 megabyte L3 cache.

Den processor som har testats bär kodnamnet 2D3212BGMCWH2_37/34_N. Enligt Tom’s Hardware ska ”H2” i kodnamnet avslöja att det handlar om en ”Matisse”-processor. Alltså tredje generationens Ryzen baserad på arkitekturen Zen 2. Det moderkort som använts under testet listas av databasen som AMD Myrtle-MTS, tillverkarens testplattform för sockel AM4.

UserBenchmarks information om den testade enheten. Klick för att förstora.

Ovanstående bild listar processorns klockfrekvens som 3,4 gigahertz (GHz) med en turbofrekvens på 3,6 GHz. Värt att ha i åtanke är att den processor som testats är ett ingenjörsexemplar, något som indikerar att detta inte är de klockfrekvenser vi kan komma att se vid lansering. Delen i enhetens kodnamn som består av ”37/34” pekar mot att den nuvarande ”toppfrekvensen” för processorn ligger på 3,7 GHz. Detta kan jämföras med andra generationens Ryzen-processorer som sträcker sig upp till 4,3 GHz.

Ovanstående bild visar även att den enkelkärniga poängen för flyttal landade på 130 för testprocessorn. Detta är omkring 13% högre än vad dagens Ryzen 7 2700X vid liknande klockfrekvenser landar på. Något som kan ge en tidig fingervisning på det ökade antalet instruktion per klockcykel (IPC) hos Zen 2.

Potentiell mängd L3 cache

I databasen finns det en sektion kallad ”System Memory Latency Ladder” som testar latens hos processorns L1, L2 samt L3 cacheminne. Tom’s Hardware påpekar att den försämrade prestandan när mer än 32 megabyte (MB) cache används indikerar att den processormodell som testats kommer utrustad med just 32 MB L3 cache.

Den testades enhetens resultat i UserBenchmarks System Memory latency Ladder. Klicka för att förstora.

Huruvida denna processor som dykt upp i databasen kommer att lanseras redan från starten av Zen 2 på konsumentmarknaden eller ej återstår att se. Värt att påpeka ytterligare en gång är att den testade enheten är ett ingenjörsexemplar och inte en färdigställd produkt redo för butikshyllor. Därför bör inte de resultat som inlägget i UserBenchmarks databas visar ses som något annat än möjliga fingervisningar för vad Zen 2-arkitekturen kan komma att erbjuda.

Den Zen 2-baserade processor som snabbt visades upp under CES 2019.

När AMD visade upp ett fysiskt testexemplar av tredje generationens Ryzen-processorer under CES 2019 nämnde företagets VD Lisa Su att processorerna skulle lanseras under mitten av året. Dock har inget specifikt lanseringsdatum angivits i skrivande stund. Detsamma gäller även vilka modeller produktlinjen kommer att bestå av samt vilka prislappar de olika kommande modellerna kommer att bära.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Daniel Lundqvist Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Det förefaller för mig en bisarr läsning av minneslatensgrafen att dra slutsatsen om 32MB L3; kurvan vänder ju tvärt uppåt efter 16MB, vilket tyder på 16MB L3, såtillvida det inte finns en annan graf någonstans som ritar en annan bild av situationen förstås…

Den här grafen stödjer dock inte iden om 32MB L3 (vilket skulle vara en förvånansvärt hög mängd för en konsumentprocessor för övrigt.)

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Kan det inte vara så att det är 2*16, alltså 16 per ”chiplet-modul”