Small preview image

Vi skrev tidigare under dagen om de uppgifter som cirkulerat kring Intels Nehalem-plattform och dess stöd för olika DDR3-minnesklockfrekvenser. Vi har nu grävt lite djupare i det hela och har en hel del intressant information att bjuda på. Som vi tidigt fastställt kommer Nehalem-plattformen officiellt bara stödja DDR3-800 och DDR3-1066 minnen, vissa uppgifter hävdar att vi även kan komma att få se officiellt stöd för DDR3-1333 minne men det är inte fastslaget ännu.Det har tidigare uppstått viss förvirring över varför Intel Core i7 inte skulle stödja högre klockade DDR3-minne och det första man ska vara medveten om är att det inte är minnets klockfrekvens som är problemet.


Problemen ligger som tidigare diskuterats i att minnet och processorn måste matas med samma spänning. Tidigare rapporter har sagt att allt över 1.65V skulle döda en Nehalem processor och det skulle onekligen bli svårt att få upp dagens DDR3-minne i mycket högre hastigheter än 1333MHz med denna spänning. Det verkar nu som att dessa uppgifter kanske varit något överdrivna, men faktum är att Nehalem-processorer kommer att börjar vrida på sig ordentligt när man tar sig över 1.7V.


Det ska mycket till för att processorn ska ge med sig rakt av, men om man matar minnet med höga spänningar 1.8V+ kan processorn börja försämras och för att slutligen ge upp helt och hållet. Enligt de uppgifter vi fått tag på ska en spänning på närmare 2.0V ska vara dödsstöten för en Nehalem-processor.Slutsatsen är att Nehalem-plattformen, med sina synkroniserade CPU och minnesspänningar, kommer att vara begränsade av DDR3-minnesmodulernas förmåga att nå höga klockfrekvenser vid lägre spänningar.


Detta kan komma att skapa en ny marknad för DDR3-minne då vi samtidigt fått uppgifter som hävdar att minneslatenserna spelar väldigt liten roll på Nehalem-plattformen. Aggressivare timings ger utslag i rena minnestester, men i generell systemprestanda verkar det göra väldigt liten, om någon, skillnad. Detta skulle kunna betyda att minnestillverkare kan fokusera på att ta fram minnesmoduler med ganska lösa minneslatenser som istället kan nå höga klockfrekvenser vid lägre spänningar för att skona våra kära Nehalem-processorer.


Redan idag ska man gjort tester med Corsairs DDR3-1333 minne som klarar 1600MHz vid 1.64V och hela 1800MHz med 1.7V så vi kan nog vänta oss ganska höga minnesklockfrekvenser även på Nehalem-plattformen. Men utan tvekan verkar det bli en mer delikat uppgift än tidigare.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid