Google sägs lansera sin egen tjänst för livesänd spelstreaming senare i år men företaget uppdaterar redan Youtube med ny teknik som i vissa aspekter slår självaste Twitch på fingrarna. Nu ges Youtube-användare nämligen möjlighet att strömma livesändningar i 1080p upplösning med 60 fps i det med mer resurseffektiva HTML5-formatet.

Twitch är idag dominant på marknaden för livesänd spelstreaming där dator- och konsolspelare sänder sina privata spelsessioner för upp till hundra tusentals tittare. Google som tidigare försökt köpa upp Twitch men nobbades i förmån för Amazon har redan långt gågna planer på att utöka sin Youtube-tjänst för att bättre tillgodose behovet hos spelstreamers. Google väntas officiellt presentera sin storsatsning på livesänd streaming senare i år men har redan flera möjligheter för spelare att dela med sig av sina verk.

I väntan på att Youtube rullar ut sin dedikerade plattform utökar man nu stödet för streaming på sin nuvarande videotjänst. Youtube ska ni ge stöd för streaming i 720p eller 1080p upplösning och det vid 60 bilder i sekund. Detta är något som även stödjs av Twitch men till skillnad mot konkurrenten kan Youtube även leverera sina streams i HTML5-format istället för flash som används av Twitch.

Möjlighet till snabbspolning med HTML5

Detta menar Google inte bara drar mindre resurser från datorn som spelar upp strömmen utan gör det även möjligt spola bakåt eller se ikapp en pausad stream med 50 eller 100 procent högre uppspelningshastighet.

Tyvärr verkar uppdateringen inte ge några nämnvärda förbättringar vad gäller latenserna på Youtubes streamingtjänst där man kan uppleva 30-60 sekunders lagg, något som påverkar livechattar och andra interaktiva funktioner.

Google har ännu inte bekräftat att man jobbar på en Twitch-liknande streamingtjänst men med tanke på att Youtube redan idag kan matcha och ibland överträffa Twitch rent funktionsmässigt låter det knappast som en allt för långsökt utveckling.

Källa: Ars Technica

Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid