Det har flera gånger tidigare ryktats om att Youtube arbetat på någon form av betaltjänst, utöver sin nuvarande helt reklamfinansierade verksamhet. Nu bekräftar företagets VD Susan Wojcicki att en prenumerationstjänst för musik kommer införas längre fram.

Förra året skrev vi en nyhet om att en anonym källa från Google skulle ha gett beskedet att Youtube arbetade på en betaltjänst. Då var det tal om en prenumeration på en viss uppsättning premiumkanaler, men det är uppgifter vi sedan dess inte har fått bekräftade. Nu får vi istället en bekräftelse från Youtubes VD Susan Wojcicki att en betaltjänst är på ingång, men inte i den form som dessa tidigare rykten talat om.

Istället är det en musiktjänst som är på tal, vilket en helt separat ström av rykten har spekulerat i under året. Wojcicki bekräftade det arbetet i en intervjui under årets Recode-konferens, men utan att specificera exakt hur tjänsten kommer se ut eller vad priset kommer ligga på.

”I think there’s a lot of opportunity. It’s amazing how much music we have. … I remain optimistic that you can see it soon.”

En rimlig gissning vore att tjänsten kommer kretsa kring musikvideos och inspelade livespelningar, ett område som Youtube redan idag redan är stort inom men som också är tungt belastat av copyright-dispyter. Genom att införa en betalningstjänst skulle Youtube kunna få fram något mer av en vapenvila mellan användarna och rättighetsinnehavarna genom att tillhändahålla ytterligare en kanal för den typen av videoklipp.

Av allt att döma är det en tjänst som inte ligger allt för långt borta, så det vore inte osannolikt att vi får se ett tillkännagivande eller en fullskalig lansering någon gång under 2015.

Källa: Cnet

Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid