Tyska datortillverkaren XMG satsar på påkostade och välpresterande bärbara gamingdatorer och företaget laddar nu inför nylanseringar med Intels Skylake-processorer. För de riktigt extrema spelarna är det Ultimate-serien som gäller, en bärbar gamingdator som utrustas med inte bara en stationär i7-6700K CPU utan även Geforce GTX 980M.

XMG Ultimate är en redan etablerad serie av bärbara gamingdatorer som till skillnad mot de flesta andra modeller på marknaden faktiskt utrustas med processorer ämnade för stationära gamingdatorer. Detta betyder betydligt högre prestandaresurser än motsvarande traditionella mobila processorkretsar, men också ofta närmare en fördubbling av värmeutvecklingen.

XMG levererar redan idag deras 17-tums Ultimate modell med Intel Core i7-4790K som med ett tdp-värde på 88 watt är en riktigt kraftfull men också het CPU. I skrivande stund arbetar XMG på en ny modell av deras Ultimate-serie där huvvudnumret är Skylake-baserade processorer. Vi fick under dagen möjlighet att vrida och vända på detta monster till gamingdator som med en Intel Core i7-6700K CPU under skalet och ett Geforce GTX 980M faktiskt kan mäta sig med de mest kraftfulla stationära gamingdatorer.

91 watts desktop CPU i en bärbar dator

Med ett tdp-värde på 91 watt krävs det minst sagt rejäla kylningslösningar för att hålla temperaturerna i schack och den prototyp som hittade in i NordicHardwares testlabb var fortfarande inte helt finslipad. På grund av skärmproblem blev det aldrig någon testkörning men vi fick samtidigt möjlighet att syna den chassikonstruktion som utvecklats för att både rymma och kyla dessa mäktiga komponenter.

Medan XMG inte spikat de färdiga specifikationerna för sin Skylake-baserade Ultimate-dator kunde vi konstatera att den 17-tum stora laptopen är en riktig bjässe. Datorn väger knappt 4 kilo med batteri och har en höjd på 39 millimeter, det är med andra ord ingen lättviktare eller direkt portabel dator vi har att göra med.

Lättillgängliga komponenter

I sann XMG-anda krävs det bara en skruvmejsel och en handfull skruvar (totalt sex stycken) för att komma åt innandömet där vi alltså hittar både en stationär Core i7-processor samt en av Nvidias kraftfullaste mobila grafikkretsar, men även dubbla 2,5 tums samt M.2 2280 platser för inkoppling av SSD och andra lagringsenheter.

Både CPU och GPU sitter gömda under en gemensam kylare som med totalt sju rejäla värmeledningsrör leder värmen från kretsarna till två större kylflänsar på vardera sida av datorn, som i sin tur kyls av två radialfläktar. Vid maximal belastning på processorkretsens alla fyra kärnor kan man idag uppleva viss throttling men XMG menar samtidigt att det faktiskt går att överklocka processorn om man fokuserar på höjda frekvenser för endast en av dess kärnor vid mer enkeltrådad belastning. En imponerande bedrift med tanke på vilka kylningsanordningar som ofta användas i stationära datorer med motsvarande processorer.

Tyvärr fick vi inte lov att kika närmare under kylningslösningen som XMG finputsat för sina nya Skylake-datorer men detta är något vi hoppas få se mer detaljer av när konsumentmodellerna står redo för att skeppas.

Vi ser fram emot att se mer av XMGs Ultimate-serie som riktar sig mot de användare som vill nå maximal prestanda i ett åtminstone någorlunda portabelt format. XMG väntas rulla ut sina nya Skylake-baserade Ultimate-modeller senare under hösten och prislappen kommer troligtvis att börja på runt 17 000 kronor men med Core i7-processor och kraftfullare grafikkretsar springa iväg upp och över 30 000 kronor.

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
S0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Det där är en sanslöst häfftig skapelse!
Min erfarenhet med såna här vidunder är dock att dom går sönder alldeles för snabbt pga att överhettning tillhör deras natur.
Därför vill jag ge XMG ordentligt med kredd för att komponenter och fläktar är lättåtkomliga.
Då kan man mycket lättare med jämna mellanrum blåsa av och göra rent flänsar och fläktar och hålla datorn tillräckligt fräsch för att minimera skador.