Trots en fortsatt avsaknad av officiellt lanseringsdatum har nu Intels kommande 28-kärniga processor Xeon W-3175X för ultra-entusiaster och företag listats hos flera europeiska återförsäljare. Prissättningen är dock fortsatt förvirrande.

När Intel avtäckte sin kommande flaggskeppsprocessor Xeon W-3175X i början av oktober var det många ögonbryn som höjdes. Processormodellen bekräftades lanseras under december månad och trots att Intel ännu inte bekräftat något exakt lanseringsdatum har modellen nu dykt upp hos flera återförsäljares hemsidor.

Det rör sig som tidigare nämnt om 28 processorkärnor och modellen kommer även utrustad med Hyper Threading för totalt 56 processortrådar. Klockfrekvensen hos samtliga kärnor ligger på 3,1 gigahertz (GHz) och den maximala turbofrekvens som processorn kan nå på en processorkärna åt gången ligger på 4,3 GHz.

Samtliga kärnor utrustas med 1 megabyte (MB) L2 Cache och den totala mängden L3 Cache uppges vara 38,5 MB. Sett till PCI express 3.0-banor handlar det om 44 stycken och modellens TDP-värde är listat som 255 watt (W).

ProcessorIntel Xeon W-3175XAMD Ryzen Threadripper 2990WX
Processorkärnor / Trådar28 / 5632 / 64
Klockfrekvens3,1 GHz3,0 GHz
TurbofrekvensUpp till 4,3 GHz (en kärna)4,2 GHz
L3 cache38,5 MB64 MB
MinnesstödSexkanaligt DDR4-2666 ECCFyrkanaligt DDR4-2933
PCIe 3.0-banor4464
TDP255 W250
SockelLGA 3647TR4

Prissättningen för processorn är fortsatt förvirrande. Beroende på vilken av de återförsäljare som listat enheten man går efter kommer priset att landa på någonstans mellan 43 000 och 48 000 kronor.

Exakt när denna flaggskeppsprocessor kan tänkas dyka upp på butikshyllor är oklart. Dock har Intel tidigare nämnt att modellen ska lanseras under december månad. Något som lämnar Intels lanseringsfönster öppet i ytterligare två veckor till om inga förseningar satt några käppar i hjulen för Intels senaste processor.

Sett till moderkort för denna gigantiska processor har både Gigabyte och Asus bekräftat att modeller kommer att lanseras. Varken Asus eller Gigabytes moderkort har i skrivande stund landat på några butikshyllor. Рекомендуем хороший сайт на котором можна смотреть сериалы онлайн бесплатно и без регистрации

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

16
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
12 Thread replies
6 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
JBMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

”Intels kommande 28-kärniga entusiastprocessor….” Mig veterligen har Intel ingen 28- kärnig entusiastprocessor på gång, Xeon W-3175X som lite nämner är ingen entusiastprocessor utan en enterprise CPU. Intel marknadsför den som enterprise och tittar man på andra medier där ute så är det enterprice som gäller. Sedan har jag på ett personligt plan svårt att se hur en entusiast ens vill gå nära en sådan CPU. Så pass ner-klockad för att få thermals under kontroll så att den totala arbetsbelastningen under de flesta typer av last kommer att bli lidande.. Faktiskt även svårt att se denna CPU lyckas på enterprice marknaden.

JB
Medlem
JB

Så rätt!

Medlem

Den är riktad till Kreatörer om man frågar Intel och även under deras Event. Så pass ner klockad för 28 core hoppas du skämtar, den är enkel kyla då DIE är gigantisk dvs vattenkyld / stor luftkylare är att föredra om man vill överklocka den. Den kommer inte throttla nej. Hur ska den inte lyckas? inget med den är dåligt förutom annat MOBO som kräver dual 24 pin och annat så man behöver special bygga för att använda den. Sen om media väljer kalla den för enterprise skiter jag i , det är va intel väljer lägga den för segment.… Läs hela »

JB
Medlem
JB

Hm…

Morkul
Medlem
Morkul

Ja från 3.8GHz till 3,1GHZ anser i alla fall jag vara en ordentlig ned-klockning. Sedan finns det ingan annan anledning än thermo eller andra instabiliteter som gör att intel väljer denna väg. Sedan som jag skrev ovan ”Intel marknadsför den som enterprise ”. Så intel själv har alltså lagt denna CPU i enterprice segmentet. Sedan finns det självklar alltid någon som kommer överklocka en CPU oavsätt vad det är för CPU. Jag menar finns de som överklockar ESP CPUs vilket är helt poänglöst. Sedan är frågan vad man får ut av det hela, ja om du inte sitter med extremt… Läs hela »

Medlem
Olle P

Nerklockad från 3,8 GHz?
3,8 GHz är ju boostfrekvensen (för Xeon Platinum 8180), medan basfrekvensen är 2,5 GHz.
Här är alltså basfrekvensen höjd med 24% och boostfrekvensen med 13%.
Samtidigt har TDP ökats från 205W till 255W, vilket är i paritet med ökningen i basfrekvens.

Inte heller någon Core i9 har basfrekvens så hög som 3,8 GHz.

JB
Medlem
JB

Är möjligen NHW ute på hal is när man placerar denna processor i entusiastsegmentet. Anandtech gör en helt annan bedömning, här: https://www.anandtech.com/show/12907/we-got-a-sneak-peak-on-intels-28core-all-you-need-to-know skriver man: ”The new processor runs in the LGA3647 socket, which is Intel’s Xeon enterprise socket with 3647 pins. These processors are huge, and no consumer motherboards exist for them as the design is purely for servers and enterprise.”. Kanske dags att NHW kommenterar sin egen artikel.

JB
Medlem
JB

En liten anmärkning bara på tabellen, alla Threadrippers stöder ECC-minnen – under förutsättning att även moderkortet gör detsamma.

Medlem

Nej dom har inget officiellt stöd så ingen kommer bry sig någonsin.

JB
Medlem
JB

Jag/vi bryr mig/oss;) Vet inte riktigt var du sätter gränsen för officiellt, men här: https://www.amd.com/en/products/ryzen-threadripper skriver Amd ganska tydligt: ”Quad-Channel DDR4 ECC Memory Support. With the most memory channels you can get on desktop, the Ryzen™ Threadripper™ processor can support Workstation Standard DDR4 ECC (Error Correcting Mode) Memory to keep you tight, tuned and perfectly in sync.”, det var även det inofficiella besked besked jag fick innan vi köpte ett stort antal TR-processorer.

Medlem
Olle P

Jo, de har officiellt stöd från AMD, givet att moderkortet tillåter ECC.
Däremot finns inget krav från AMD att moderkorten måste stödja ECC.

Medlem

Ah! Äntligen den perfekta professorn att para ihop med de tre Nvidia Titan RTX som vi alla tänkt beställa till oss själva nu till jul…

JB
Medlem
JB

Håller fullständigt med – processor Bergengren;)

JB
Medlem
JB

Detta: ”I en intervju med PC World berättar Intels chef för stationära datorer och system, Anand Srivatsa, att modellen dock inte kommer med fastlödd värmespridare utan använder kylpasta.” (https://m.sweclockers.com/nyhet/26432-intel-xeon-w-3175x-med-28-karnor-utan-fastlodd-varmespridare) är väl också en lite besvärande detalj. Min, och även andras, erfarenhet av den kylpasta Intel använt är ju minst sagt dålig. Vi har deliddat alla Skylake och dess efterföljare med Noctuas NH-1-pasta med mycket gott resultat.