Intels grafiksatsning börjar närma sig lansering och ännu en gång har tillverkaren nu tagit till Twitter för att visa upp den Xe HP-krets man internt kallar ”Baap of all” som baseras på företagets nya grafikarkitektur och riktar sig mot datacenter.

Intel tog nyligen till Twitter för att ännu en gång dra uppmärksamhet till sin kommande grafikarkitektur ”Xe”. Även denna gång handlade det om den krets Intel internt kallar för ”Baap of all”, ett namn som kan översättas till något i stil med ”Alla kretsars fader”. Namnet kommer från faktumet att detta enligt Raja Koduri är den största grafikkretsen som designats i Indien och en av de största som designats någonsin i världen.

När Koduri tidigare talat om kretsen har inga fysiska mått angetts. Något som resulterat i att dess faktiska storlek endast gått att spekulera kring. Vi har förvisso inte fått några bekräftade mått i dagsläget, men kretsen har nu fastnat på bild.

Bilden som delats visar denna Xe HP-krets vid sidan av ett AA-batteri. Med denna jämförelse till hands går det att på ett ungefär räkna ut dess storlek. Kretsens yta tros hamna någonstans runt 3700 mm². Det rör sig dock inte om en enda massiv krets utan denna enhet nyttjar så kallad MCM-teknik (Multi-Chip Module), likt AMD:s processordesigner där flera ”småkretsar” anslutits till varandra för att arbeta i unison.

Som tidigare nämnt är detta en enhet som inte kommer hamna någonstans i närheten av vanliga konsumenter. Intels Xe HP och HPC-segment är menade för att användas i datacenter, molnstationer och dylika högkrävande situationer. Sett till konsumentgrafikkort kommer det bli ”Xe LP” (Low power) som gäller. Här kommer Intel först fokusera på integrerade grafikkretsar som ska huseras i processorer menade för bärbara datorer för att sedan röra sig upp för prestandastegen.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid