Spelkonsolskriget är i full fart och kampen mellan Xbox One samt Playstation 4 i synnerhet lär hettas upp ytterligare framåt julhandeln. Nu säger nya rykten att uppföljarna till dagens generation av spelkonsoler kan komma tidigare än vi är vana vid. De flesta förväntar sig en ny Xbox och Playstation innan 2020 men det kan ske redan år 2018 och då med 4K-stöd.

Både Sony och Microsoft bygger sin senaste generation av spelkonsoler på PC-lik hårdvara från AMD med en åttakärnig lågenergiprocessor samt en dedikerad grafikkrets ur företagets Radeon-familj. Enligt tidiga uppgifter om nästa generations spelkonsoler pekar det mesta mot att AMD håller sin tätposition på konsolmarknaden. Både ”Xbox Two” samt ”Playstation 5” väntas bygga på hårdvara från den i övrigt kämpande processor- och grafikkortstillverkaren.

AMD ska enligt uppgifter lovat massiva prestandaförbättringar inför nästa generations spelkonsoler. Med en ny 14 nanometers tillverkningsteknik runt hörnet och företagets efterlängtade Zen-arkitektur redo för lansering i slutet av nästa år finns det flera skäl att ta löftena på allvar.

AMD har redan bekräftat att deras nästa generations grafikkretsar som lanseras under 2016 kommer att fördubbla prestandan per watt mot dagens lösningar, något som i teorin skulle kunna fördubbla grafikprestandan i en spelkonsol utan att påverka dess effektförbrukning.

Kraftfull hårdvara för 4K samt Virtuell Verklighet

Nästa stora mål för Sony och Microsoft är att leverera spelkonsoler kapabla att driva spel i 4K-upplösning, en standard som väntas vara mer eller mindre i var mans hushåll inom de närmaste 5 åren. För att mäkta med en upplösning på 3 840 x 2 160 pixlar krävs det samtidigt en rejäl ökning av beräkningskraft, något AMD verkar påstå att man kan leverera tills lanseringen av nästa generations spelkonsoler.

Kanske ännu viktigare sett ur både spelares och konsolers fokus är ett bättre stöd för virtuell verklighet. Ett område som Sony redan jobbar inom med sitt Project Morpheus men likt 4K-upplösning kräver mycket högre prestanda än spel i traditionell 1080p-upplösning vid 30 bilder per sekund.

Bakåtkompabilitet från dag ett

Det som även talar för AMD som leverantör av kretsar även till Xbox Two samt Playstation 5 är det faktum att utveckling för spel mellan dagens och nästa generations plattformar skulle kunna bli tämligen sömlöss. Det skulle även borga för bakåtkompabilitet från dag ett, en brist som både Microsoft och Sony fått kraftig kritik för med dagens konsoler. Samtidigt som det mesta pekar på att varken Sony eller Microsoft helt kommer att överge optisk media, även om allt mer fokus läggs på streaming och nerladdning av spel från nätet.

Läs mer: Sony: Playstation 5 kan bli fysisk konsol eller finnas ”i molnet”

Medan både Sony och Microsoft redan sägs jobba med utvecklandet av sina kommande spelkonsoler är det fortfarande oklart exakt när dem dyker upp på marknaden. För att möta en snabbt rörande PC-marknad sägs båda tillverkarna vara beredda att tidigarelägga sina lanseringar jämfört med sina initiala planer. De flesta rykten pekar på en lansering under 2018 men det handlar samtidigt om obekräftade uppgifter baserade till viss del på spekulationer. Platsannonser hos bland annat Sony pekar dock mot att spelkonsolerna knappast kommer att dö ut i första taget och att utvecklingen av Xbox Two samt Playstation 5 mest sannolikt pågår redan nu.

Källa: Valuewalk

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
AMD73E3henriSvenTobak Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
SvenTobak
Gäst
SvenTobak

Nästa generation från Microsoft och Sony är långt borta men nästa från Nintendo är dock väldigt nära och således mkt mer intressant. Vad som enligt mig är av det mer intressanta slaget med NX är att den verkar vara den mest modulära konsollen hittills. Allt är ju baserat på patent och rykten änsålänge men förhoppningenär att man kan bygga på en enkel basenhet som ensam är billig med en bärbar enhet (att anväda på resande fot) som man kan använda som en avancerad handkontroll till den stationära delen och ev. kunna köpa en separat skiv spelare om man vill utan… Läs hela »

E3henri
Gäst
E3henri

Playstation 3/Xbox360 lanserades som fullhd-generationen -resultatet blev spel som renderdes i 720 eller lägre i de flesta fall.
Playstation 4/Xbox1 lanserades som next gen – även denna gång med grafik som många gånger renderas i 900p eller liknande.
Se för tusan till att fixa vanlig 1080p innan man börjar tjata om 4k (förresten, upplösningen spelar inte jätteroll så jag gillar absolut att man renderar i lägre upplösning till förmån för bättre effekter)

Medlem
Marviken

Knappast optimalt att utveckla en konsol runt AMD, chansen att AMD finns kvar i sin nuvarande form 2018 är mikroskopisk.
Sannolikheten att AMD går i konkurs är större än att AMD finns kvar som ett självständigt företag.

AMD73
Medlem
AMD73

[quote name=”Marviken”]Knappast optimalt att utveckla en konsol runt AMD, chansen att AMD finns kvar i sin nuvarande form 2018 är mikroskopisk. Sannolikheten att AMD går i konkurs är större än att AMD finns kvar som ett självständigt företag.[/quote] Allt lär hänga på om Zen och nästa gen gpu också. Annars lär dom köpas upp denna gång tror jag.16-17 blir helt avgörande.Säljer det dåligt och inte börjar gå med vinst. Ja då tror jag inte heller 2018 företaget heter AMD som nästa konsollerna.Men kan ju lika väl vara amd grejer för det. För dom köps upp och försvinner inte. Lär inte… Läs hela »

Medlem
Marviken

[quote name=”AMD73″][quote name=”Marviken”]Knappast optimalt att utveckla en konsol runt AMD, chansen att AMD finns kvar i sin nuvarande form 2018 är mikroskopisk. Sannolikheten att AMD går i konkurs är större än att AMD finns kvar som ett självständigt företag.[/quote] Allt lär hänga på om Zen och nästa gen gpu också. Annars lär dom köpas upp denna gång tror jag.16-17 blir helt avgörande.Säljer det dåligt och inte börjar gå med vinst. Ja då tror jag inte heller 2018 företaget heter AMD som nästa konsollerna.Men kan ju lika väl vara amd grejer för det. För dom köps upp och försvinner inte. Lär… Läs hela »