Microsoft utlovar ”äkta” 4K-gaming med Xbox Scorpio, som även kan använda nedskalning för en bättre 1080p-bild. Nya skärmdumpar belyser skillnaden.

Tidigare den här månaden avslöjade Microsoft nya detaljer om sin kommande spelkonsol med kodnamnet Xbox Scoprio. Tillsammans konsolens specifikationer lyfte Microsoft också ett ambitiöst löfte: att Scorpio ska kunna rendera spel i äkta 4K-upplösning, utan att behöva sänka detaljnivån.

Bättre bild även utan 4K

Nu visas skärmdumpar från ett teknikdemo som ska belysa skillnaderna från den högre upplösningen. I samma demo visas tre olika lägen. Dels Xbox One i vanlig 1080p-upplösning, dels Xbox Scorpio i 4K och dels Xbox Scorpio med supersampling. Med sistnämnda har bilden renderats i 4K för att sedan skalas ner till en 1080p-bild.

Till vänster: Xbox One (1080p), till höger. Xbox Scorpio (4K)
Till vänster: Xbox One (1080p), till höger. Xbox Scorpio (superscaling, 4K -> 1080p)

Bilderna har tillhandahållits av Windows Central. I källartikeln finns bilder med skjutreglage för att jämföra flera delar av bilden i detalj.

Russinen ur kakan – men lovande

Det går att se klara förbättringar inte minst där hår och ytor på textilier renderas. Tanken är trots allt att de som köper en Xbox Scorpio utan att äga en 4K-TV ska kunna åtnjuta vässad grafik, om än främst i form av bättre kantutjämning från nedskalningen. Samtidigt blir jämförelsen i bildform aldrig helt och hållet representativ när den inte visas i full upplösning på faktiska TV-apparater.

Det ska även poängteras att teknikdemon som det Microsoft använt i det här fallet är innebär välkontrollerade optimerade miljöer som inte nödvändigtvis motsvarar vad du kan vänta dig i ett faktiskt, interaktivt spel. Med det sagt är Microsoft självsäkra på att Scorpio ska klara av att leverera 4K eller superscaling i stortitlar som Forza Horizon, med prestanda över till andra förbättringar.

Microsoft har inte avslöjat ett exakt lanseringsdatum för Xbox Scorpio i nuläget, utöver att det bör bli lagom till julhandeln.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid