Som de flesta vet så tillverkas Xbox av Microsoft, och innehåller en grafikprocessor från nVidia. Den kommande Xboxen kommer fortfarande tillverkas av Microsoft, men grafikchippet kommer istället tillverkas av ATi. Det i sig är kanske inget nytt, men i och med E3-mässan har det börjat dyka upp lite intressant information kring grafikchippet.
Enligt Beyond3D har ATi gjort en del tillkännagivanden angående chippet där de sagt arkitekturen inte kommer skilja sig alltför mycket från den man finner i en vanlig PC.
Enligt en del rykten är chippet ATi talar om deras kommande R500-chip. ATi sägs också gå över till en ny shaderarktitektur med det kommande grafikchipet, då de förväntar sig en övergång från 130nm tillverkningsteknik till 90nm, och på så vis fortfarande hålla storleken på GPU:n nere.

Processorn i den kommande Xbox:en tillverkas av IBM, som tillsammans med Toshiba och Sony även utvecklar en ny processor kallad Cell. Cell-processorn består av flera mindre processorer, som skall uträtta arbeta parallellt med varandra. Antagligen kommer denna processor sitta i Sonys kommande konsol PS3.

Mer om information om detta finner ni bl.a. på Beyond3D och Ny Teknik.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid