XBMC projektet har under helgen publicerat den största uppdateringen på länge för sitt multimediagränssnitt med samma namn. XBMC 10.0 som utvecklats under kodnamnet ”Dharma” fokuserar främst på hanteringen av tilläggsprogram men man har även lyckats få in stöd för närmast alla videofiler man kan tänka sig och givetvis med hårdvaruacccelerering.

XBMC 10.0 kan med sin nya tilläggshanterare få mer eler mindre vilken funktionalitet användaren själv vill och förutom ett nytt grafiskt gränssnitt finns det totalt 11 stycken att välja mellan, där man på ett enkelt och smidigt sätt kan spela upp och granska sina olika mediafiler.

XBMC kan jämföras med Windows Media Center men är med sin öppna källkod i ständig utveckling, något som nu kommer att ske än mer frekvent med den förbättrade tilläggshanteraren.

Mjukvaran stödjer nu nästan alla videoformat som finns på marknaden, där vi med Dharma även ser utökat stöd för exempelvis hårdvaruaccelererad videouppspelning med mediaprocessorn Broadcom Crystal HD (Samma krets som hittas i netbooks).

As always, we strive to play all of the current media formats available, including the new WebM/VP8 codec that is the latest buzz. Hardware acceleration has been added in windows (Vista or 7) via DXVA2, CrystalHD has been added for all platforms (best supported in OSX and Linux), VDPAU support has been improved in Linux, and VAAPI support has been added for the hardware that supports it in Linux.

XBMC (Xbox Media Center) har idag stöd för alla de stora plattformarna, Windows, Linux och Mac OS X. Genom sin LiveCD-installation kan man till och med starta XBMC från en CD eller ett USB-minne utan att göra en direkt installation på din egen dator. XBMC ligger även till grund för Boxee Box som nu gjort sig populärt i D-Links mediaspelare med samma namn.

AMD Fusion APU lockar till nya HTPC-lösningar

XBMC 10.0 kunde knappast komma mycket lägligare då vi så sent som under helgen möttes av uppgifter där alla de stora moderkortstillverkarna satsar på multimedialösningar med AMD:s nya mobila processor Zacate och Ontario. Med Mini ITX plattformar av olika slag kan HTPC-marknaden onekligen få ett uppsving under nästa år, trots ökad konkurrens från dedikera mediaspelare och TV-apparater.

En komplett genomgång av Dharmas nyheter och uppdateringar finns här, nerladdning av XBMC 10.0 görs på organisationens hemsida.

confluence-home-music
XBMC 10.0

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedSnorchBlaxxor Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Blaxxor
Medlem
Blaxxor

Kört betan ett bra tag nu och den har fungerat kanon. Bästa mediaspelaren jag använt. Spelar allt jag testat med DXVA-stöd. Inga problem nånstans.

Smidigt är det bästa ordet !

Blaxxor
Medlem
Blaxxor

Har tyvärr dålig koll på det då jag inte har någon förstärkare som stödjer detta :/

//Stellan

Snorch
Medlem
Snorch

Det går ju alltid att använda MPC-HC med ffdshow tryouts (audio decoder) som extern spelare i XBMC om du vill ha DTS-HD, det känns ju åtminstone som det självklara valet över bloatade PowerDVD.

Snorch
Medlem
Snorch

Ja tryouts är den enda som utvecklas, ”vanliga” ffdshow kan man se som nedlagt. Men ja ffdshow tryouts är en väldigt bra codec både för ljud och bild, dock använder jag MPC-HC för video då den är väldigt bra och spelar allt högupplöst med DXVA utan problem (och har gjort så i flera år). Vågar påstå att MPC-HC, med eller utan ffdshow, är ett av de bättre programmen för att spela upp film med DXVA osv, om inte det bästa. De senaste versionerna av de båda programmen laddar du ner här:http://www.xvidvideo.ru/De uppdateras ofta så det kan vara värt att kolla… Läs hela »

Snorch
Medlem
Snorch

Använder det inte själv då jag tycker att DTS-HD är lite overkill. Men det fungerar för många utan problem.

Prova och greja lite innan du installerar om windows i så fall, inte för att varken MPC-HC eller ffdshow ”lusar” ner systemet, men det är alltid trevligt med ett rent system. Med MPC-HC kommer du hur som helst inte få några problem med andra codecs som du möjligen har installerade nu, eftersom det är lätt att blockera andra codecs i MPC-HC.