Small preview image

Woodcrest är namnet på server och arbetsstationsmodellen av Intels nya Core-arkitektur där vi annars känner igen Conroe och Merom som är namnen på de stationära resp. mobila processorerna. Även om Intel haft det tufft på den stationära marknaden med sin NetBurst-arkitektur de senaste åren har det om möjligt varit ännu värre ställt på server och arbetsstationsmarknaden. Deras Xeon-processorer med NetBurst-arkitekturen som grund har fått agera slagpåse för AMDs Opteron-plattform vars skalningsmöjligheter varit en av dess största förtjänster. AMD som tidigare inte haft någon andel av servermarknaden att tala om har på nolltid skaffat sig mängder av partners och det slutgiltiga dråpslaget kom bara för några dagar sedan när Dell meddelade att man kommer lansera Opteron-baserade servrar.



Intels framtid ser dock desto ljusare ut och inte oväntat är det alltså deras Core-arkitektur som ska ge dem tillbaka intiativet på servermarknaden. Deras Bensley serverplattform finns redan på marknaden idag och då med de NetBurst-baserade Dempsey processorerna som parhäst. Bensley har dock ett ess i skjortärmen, nämligen stöd för Woodcrest och det krävs förmodligen inte mycket mer än en BIOS-uppdatering för att utnyttja detta.


På Tech Report har man nu publicerat en artikel om just Woodcrest där man faktiskt har en hel del prestandatester att bjuda på där man jämför Intels kommande flaggskepp inom Woodcrest-familjen mot AMDs nuvarande flaggskepp på servermarknaden, Opteron 285. Intels Bensley plattform tillsammans med Woodcrest är minst sagt imponerande och i vissa tester är det ren utklassning när man jämför med AMDs Opteron 285-processor. Woodcrest ser ut att kunna bli en ytterst viktig processor för Intel, precis som resterande medlemmar i Core-familjen.


:: Läs hela testet på Tech Report

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid