Windows RT, mer känt som Windows 8 för ARM, verkar bli en dyr historia för de tillverkare som hoppar på tåget i höst. Microsoft tar ut mellan 80 till 95 dollar per licens från tillverkarna själva, vilket gör det förtvivlat tungt för plattformen att konkurrera prismässigt med exempelvis Android.

Enligt taiwanesiska tillverkare kommer licenskostnaden för Windows RT att ligga i snitt på 85 dollar för varje tillverkad surfplatta. Det kan jämföras med surfplattor baserade på Google Android där operativsystemet är helt gratis att använda. Med Microsofts höga licenspriser ser det ut att bli omöjligt för de nya Windows RT-surfplattorna att konkurrera prismässigt med sina Android-motsvarigheter, men kanske även få det tungt i jämförelse med klassledaren iPad.

Tekniksajten VR-Zone snappade upp informationen under Computex efter samtal med olika taiwanesiska tillverkare. Microsoft själv har inte kommenterat eller bekräftat uppgifterna som i vanlig ordning ska tas med en nypa salt. Men ifall Microsoft väljer att ta ut en så pass hög licenskostnad skulle det betyda att en surfplatta med identisk hårdvara och samma försäljningsmarginal blir upp till 800 kronor dyrare med Windows RT än Google Android.

asus_tablet600

Microsoft kommer troligtvis att baka in Office-paketet i Windows RT, vilket onekligen är värt en hel del för många. Själva operativsystemet är i teorin även lämpat för både mediakonsumption och produktivitet, men samtidigt finns det många frågetecken kring plattformens utbud av appar vid dess lansering.

Windows RT-baserade surfplattor väntas få en prislapp på mellan 549 till 799 dollar när de lanseras senare i höst. Troligtvis kommer de flesta tillverkare satsa på dedikerade tangentbordsdockar och liknande komplement för att särskilja sina Windows RT-modeller från övriga utbudet, men det vill nog till att Windows RT levererar ifall Microsofts påstådda licenspriser inte ska riskera att sätta rejäla käppar i hjulet för plattformens lansering.


7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Swedish BerserkthisUT_lolSnajk138Anton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Även om det är med Office så finns det fullgoda allternativ som är gratis. M$ har väl märkt av tapp i försäljningen och eftersom sådana här plattor främst är mot konsumentledet så måste dom nästan skicka med det om priset blir så pass mycket högre. Men jag är tveksam ändå, folk börjar bli vana vid android nu.

Jacob Hugosson
Medlem

85 dollar är verkligen inte lite, undrar hur Microsoft tänker nu? Egentligen borde Windows RT vara gratis (eller kosta en symbolisk summa) så de kan tjäna pengar på Store istället.

Snajk138
Gäst
Snajk138

Riktigt så stor skillnad är det inte. Android är visserligen gratis men vill tillverkaren ha med appar från Google så får de betala. Varken market (Play apps eller vad den nu heter), Maps eller Talk är gratis. Sen vill ju MS ha licenspengar för varje tillverkad enhet med android. Sammantaget kommer man nog inte upp i $85, men kostnaden för Android är definitivt inte 0.

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”Snajk138″]Android är visserligen gratis men vill tillverkaren ha med appar från Google så får de betala. Varken market (Play apps eller vad den nu heter), Maps eller Talk är gratis. [/quote]
Har du källa på det? Har letat men bara hittat det motsatta:
Källa: http://www.ehow.com/info_12153684_google-maps-navigation-use-satellites-cellphones.html

this
Medlem
this

Ja det skadar ju bara de själva, en Android enheter klarar ju media bra och sen finns Google Docs. Men visst har MS stora fördelar när det gäller etablerad programvara, frågan är bara om det är tillräckligt.

Svensken
Medlem
Svensken

Om jag köper en surfplatta blir det nog en med Android även fast Windows 8 är mer produktivt.