Microsoft har rönt stora framgångar med sin Kinect-teknik som låter användare navigera och styra applikationer och spel med kroppsrörelser eller tal. Nu viskas det att mjukvarujätten jobbar på att integrera Kinect i sin nästa generations mobila operativsystem Windows Phone 8.

Att styra och interagera med sin telefon genom tal eller rörelser är något bland annat Apple lyckats med genom implementeringen av assistenten Siri i iPhone 4S. Där handlar det endast om styrning genom tal, men enligt VR-Zone är det bland anant Siris framgångar som fått Microsoft att dedikera mer resurser till utveckling och forskning om Kinect NUI (Natural User Interface) i Windows Phone 8.

Att integrera Kinect NUI i en mobiltelefon är dock inte det lättaste. Microsofts rörelseavkänning använder sig av inte mindre än tre olika kamerasensorer varav en IR (infraröd) kamera för att känna av rörelser även i mörker. Att just bygga in en IR-kamera i en smartphone ser ut att vara det största hindret idag, även om Microsoft skulle kunna göra en begränsad modell av Kinect just för smartphones.

”Kinect has three cameras, one of which his infrared. We can’t put an IR camera on a smartphone, and without it, NUI won’t work in dark.” kommenterade en källa till VR-Zone

Källor till webbtidningen VR-Zone hävdar att implementeringen av Kinect NUI i Windows Phone 8 än så länge bara är i utvecklingsstadiet men menar att tekniken kan komma att dyka upp redan vid lanseringen av Windows Phone 8 (även känd som Apollo) senare i år, men möjligtvis flyttas till en framtida uppdatering.

gestureNavigering med handrörelser var på tapeten redan under utvecklingen av Windows Mobile 7.

Om Microsoft skulle satsa på ett Kinect-liknande gränssnitt, om än utan stöd för rörelser i mörker, skulle man vara först ut på marknaden med rörelsebaserad styrning av smartphones. Något som onekligen skulle bli en fjäder i hatten för företaget och kanske även ge Windows Phone 8 ett försprång på konkurrenterna när det gäller spelkontroller till våra mobiltelefoner.

Andra tillverkare som amerikanska Qualcomm har tidigare visat upp koncept med rörelsebaserad navigering i smartphones men med sin Kinect-teknik har Microsoft redan allt man behöver för att skrida till verket, i slutändan handlar det mest om att lyckas baka in tekniken på ett vettigt sätt i våra mobila enheter.

Om ryktena bara är tagna ur luften eller om Microsoft snart kommer låta oss styra våra mobiler med enkla rörelser i luften återstår att se, men att detta är en teknik för framtiden känns ganska uppenbart och skulle vi satsa på någon plattform och tillverkare i detta race lägger även vi pengarna på Microsoft och Windows Phone.

Källa: VR-Zone, WMPoweruser

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid