Windows Phone 7 är Microsofts efterlängtade mobila operativsystem som ska ta upp kampen med Apple iOS, Google Android och andra smartphone plattformar. I veckan rullade lanseringen igång på allvar och det nya operativsystemet har tagits emot med överlag goda vitsord, inte minst för sitt gränssnitt.

Windows Phone 7 bygger kring ett rent och till synes enkelt gränssnitt som byggs upp av små programhubbar. Dessa ligger kloss i kloss över hela gränssnittet och genom en fast hårdvaruplattform sägs Microsoft skapat ett ruktigt snabbt och lättanvänt gränssnitt.

Tillverkare som lanserar Windows Phone 7-telefoner måste följa vissa riktlinjer som skärmstorlek, processorhastighet och upplösning på kamerasensorn. Detta har gjort att man kunnat optimera operativsystemet ordentligt och bland annat drar full nytta av GPU-accelerering i det grafiska gränssnittet.

För oss svenska verkar nackdelarna vara just att vi är svenskar. Några av de tyngsta tjänsterna, Zune och Xbox Live till exempel är inte ens aktiverade i vårt avlånga land. Microsoft siktar därför in sig på företagskunder i första hand och här hittar vi funktionalitet som Office för Windows Phone 7 och stöd för exchange.

Vi ser fram emot en konkurrenskraftigare smartphoneplattform från Microsoft och hoppas att även vi i Sverige får ta del av alla tjänster inom kort.

Recensioner av Windows Phone 7:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid